Gastein Trail: 1 dal, 6 etappes, 75 km wandelen

Gastein Trail wandelen

10 augustus 2021

door Miranda in Wandelen

Jongere generaties raken de laatste jaren ook steeds enthousiaster over wandelen. Het is niet alleen heel goed voor het lichaam, maar ook voor de ziel. Met de drukte en stress van alledag, is het fijn om af en toe even alles van je af te laten vallen en nergens kan dat beter dan in de bergen. Wanneer je door de dalen en over de bergen wandelt en de meest prachtige landschappen ontdekt, kom je volledig tot jezelf. De Gastein Trail in het Oostenrijkse Salzburgerland kan zo’n route zijn waarbij je de wereld om je heen even vergeet.

Gasteinertal in het SalzburgerLand

Het Gasteinertal ligt in het hart van de Hohe Tauern en wordt omgeven door de hoogste bergen van Oostenrijk. Het dal is meer dan 40 kilometer lang en bestaat uit de dorpen Bad Gastein, Dorfgastein en Bad Hofgastein. De dorpen hebben ieder hun eigen identiteit en staan bekend om hun alledaagse, authentieke charme. Vakantiegangers komen hier niet alleen voor de wereldberoemde bronnen met thermaal water en geneeskrachtige werking, maar ook om te wandelen. Er is geen betere manier om het Gasteinertal te ontdekken dan via de Gastein Trail. Een uitdagende wandelroute die bestaat uit 6 etappes, 75 kilometer lang is en 4643 hoogtemeters overbrugt.

Gastein Trail

Etappe 1: Dorfgastein – Heinrich Alm

De eerste etappe van de Gastein Trail gaat vanuit Dorfgastein via idyllische almweiden en ruige berglandschappen naar de Heinrich Alm. Het is een stevige wandeling met flink veel hoogtemeters, maar onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten.

Lengte: 16,4 kilometer
Duur: 6 uur
Hoogtemeters: 1396
Niveau: gemiddeld

Etappe 2: Heinrich Alm – Biberalm

Dag twee begint met een beklimming langs de charmante Heinrichkapelle richting een hoogte van 1966 meter. Daarnaa daal je een flink stuk af, waarbij je rekening moet houden met natte voeten! Er worden namelijk diverse beekjes en stroompjes overgestoken. Na ongeveer vijf uur wandelen bereik je de Biberalm.

Lengte: 10,1 kilometer
Duur: 5 uur
Hoogtemeters: 579
Niveau: gemiddeld

Etappe 3: Biberalm – Hofgasteiner Haus

Begin je de spieren al te voelen? Vandaag staat gelukkig de kortste etappe op het programma. Dag drie begint met een prachtige zonsopkomst op de Biberalm en heeft als volgend hoogtepunt de Hirschkarspitze. Hier heb je een fantastisch uitzicht over het complete Gasteinertal.

Lengte: 6,5 kilometer
Duur: 4 uur
Hoogtemeters: 518
Niveau: gemiddeld

Etappe 4: Hofgasteiner Haus – Bad Hofgastein

Op dag vier gaat het vrijwel uitsluitend naar beneden en hoeven er slechts 256 hoogtemeters overbrugt te worden. Vergis je hier echter niet in, afdalen kan behoorlijk inspannend en gevaarlijk zijn! Etappe vier staat in het teken van almen en onderweg kom je diverse berghutten tegen waar producten als spek, kaas en boter worden gemaakt.

Lengte: 11,5 kilometer
Duur: 5 uur
Hoogtemeters: 256
Niveau: moeilijk

Etappe 5: Bad Hofgastein – Sportgastein

Op de voorlaatste dag wandel je in de sporen van de goudzoekers. In dit zijdal is vroeger veelvuldig naar goud gezocht en onderweg word je hier nog altijd aan herinnerd. Grootste obstakel van deze etappe is de Stubnerkogel. Via een imposante hangbrug wandel je verder naar Sportgastein, dat toebehoort aan het Nationalpark Hohe Tauern.

Lengte: 17 kilometer
Duur: 7 uur en 30 min
Hoogtemeters: 1456
Niveau: moeilijk

Etappe 6: Sportgastein – Bad Gastein

Nog een uurtje of zes doorzetten en je hebt de Gastein Trail succesvol afgelegd! Via de Astenalmen en Böckstein wandel je zo de Belle époque architectuur van Bad Gastein binnen. Een behoorlijk contrast na al die dagen in de bergwereld gewandeld te hebben!

Lengte: 19,6 kilometer
Duur: 6 uur
Hoogtemeters: 205
Niveau: gemiddeld

Gastein Trail image widget

Zomervakantie tips