De mooiste wandelbestemmingen in Tirol

De mooiste wandelbestemmingen in Tirol

14 augustus 2017

door Florien in Wandelen

Tirol heeft de wandelaar veel te bieden. Het landschap, de natuur, de imposante bergtoppen, schattige bergdorpjes en schitterende uitzichten laten het hart van iedere wandelaar sneller kloppen. De bergen en dalen bieden gezamenlijk ruim 25.000 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden. Niet alleen voor de fanatieke wandelaar, maar ook voor families met kinderen en recreatieve wandelaars. Tirol kent veel mooie wandelbestemmingen. In dit weblog heb ik een aantal van de mooiste wandelbestemmingen in Tirol op een rijtje gezet.

#1. Zillertal

Het Zillertal is een bijna 30 kilometer lang zijdal van het Inndal en heeft zelf ook een aantal zijdalen. Bekijk je dat op de kaart, dan lijkt het net een soort boomstam waarbij de takken ontspringen bij Mayrhofen. Door de gehele lengte van het dal stroomt de rivier de Ziller. Langs beide zijden van het Zillertal bereiken de bergtoppen van de Tuxer Alpen, de Zillertaler Alpen en de Kitzbüheler Alpen hoogtes tot boven de 3000 meter. De bergen en het dal bieden samen ruim 1400 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden, verdeeld over 25 dorpen. Tips zijn: Mayrhofen, Fügen, Zell am Ziller en Gerlos.

#2. Alpbachtal Seenland

Het wandelgebied van Alpbachtal Seenland beslaat ruim 900 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden. Schattige dorpjes, zoals Alpbach, Kramsach en Reit im Alpbachtal worden afgewisseld door glooiende bergtoppen, groene bergweides en bossen. In dit dal vind je maar liefst drie kloven waar je doorheen kunt wandelen: de Kaiserklamm, Tiefenbachklamm en de Kundlerklamm. De natuur die is ontstaan door factoren van duizenden jaren geleden, is indrukwekkend om te zien. In Alpbachtal Seenland vinden ook families met kinderen voldoende mogelijkheden. Er is hier zelfs een speciale 3-daagse familiewandeling. Daarbij wandel je in 3 etappes 19 km en overbrug je 1184 hoogtemeters. Tijdens de wandeling draait het naast wandelen ook om een kennismaking met de natuur.

Wandelen in Alpbachtal
Bewandel de kloven van het Alpbachtal

#3. Wilder Kaiser - Brixental

De imposante bergtoppen van de Wilder Kaiser staan trots in het landschap van de regio Wilder Kaiser - Brixental. Deze ruige, kalkstenen rotsen reiken tot wel 2400 meter hoogte en hebben ergens iets weg van de Italiaanse Dolomieten. Wandelaars vinden in Wilder Kaiser - Brixental ruim 700 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden. Er lopen een aantal rustige wandelingen door het dal en meer uitdaging is te vinden in de bergen. Wandel bijvoorbeeld naar de top van de Torhelm, de Schafsiedel of de Hohe Salve. Ook families met kinderen vinden hier voldoende mogelijkheden. Een aantal leuke (thema)wandelingen zijn: de Windauer Wadl Weg, de Wohlfühlweg en themawandelingen van avonturenpark Alpinolino.

#4. Ötztal

Drieduizenders, gletsjers, rivieren, watervallen, groene bergweides vol met bloemen en romantische bergmeren zijn allemaal kenmerken van het Ötztal. Het dal heeft een lengte van 65 kilometer en is daarmee het langste zijdal van het Inndal. In het Ötztal ligt een uitgebreid netwerk aan gemarkeerde wandelpaden met een lengte van ruim 1600 kilometer. Zowel recreatieve wandelaars als bergbeklimmers en liefhebbers van meerdaagse wandeltochten vinden in het Ötztal voldoende mogelijkheden. De vele moderne liften brengen je snel en gemakkelijk de bergen in, maar ook de dalen hebben tal van romantische wandelingen te bieden. Tip: maak een wandeling rondom de Piburger See.

wandelen in het Ötztal
Wandelen met uitzicht op de hoge bergen van het Ötztal

#5. Pillerseetal

Het Pillerseetal ligt midden in de Kitzbüheler Alpen en wordt omgeven door de Loferer Steinbergen en de Steinplatte. Er liggen 5 dorpen in het dal en centraal gelegen is de groen/blauwe Pillersee. Wandelaars vinden in dit dal ruim 500 kilometer aan goed bewegwijzerde wandelpaden voor alle niveaus. De wandelpaden liggen verspreid tussen 700 en 2500 meter hoogte. Vooral de Steinplatte heeft een aantal prachtige wandelroutes te bieden. Sommigen noemen dit zelfs het mooiste wandelgebied tussen Beieren en Tirol. Ook families met kinderen vinden genoeg wandelplezier op de Steinplatte. Dat is ideaal te combineren met een bezoek aan Triassic Park.

#6. Stubaital

Het Stubaital ligt vlak voor de grens van Italië en heeft een lengte van 35 kilometer. Aan beide zijden van het dal ligt een prachtig berglandschap, verdeeld over de vier bergwerelden Stubaier Gletscher, Serles, Schlich 2000 en Elfer. Daartussen liggen schattige dorpjes, zoals Neustift, Fulpmes en Telfes. Vooral dat laatste dorpje biedt een bijzonder wandelgebied, genaamd de Telfer Wiesen. Dit glooiende berglandschap staat vol met lariksbossen en is fantastisch om doorheen te wandelen. Het Stubaital biedt wandelaars 850 kilometer aan paden. Naast de Telfer Wiesen zijn er nog een aantal hoogtepunten. Wandel bijvoorbeeld over de Stubaier Gletscher of ontdek de Grawa waterval en wandel de bijbehorende WildeWasserWeg.

Wandelen in het Stubaital
Ontdek de vele natuurlijke waterbronnen van het Stubaital (Foto: © Tirol Werbung, Jörg Koopmann)

#7. Tuxertal

Het Tuxertal is een zijdal van het Zillertal en heeft een lengte van ongeveer 3 kilometer. Het dal start op een hoogte van 630 meter en stijgt vanaf daar langzaam naar het plaatsje Hintertux op 1500 meter hoogte. Aan het einde van het Tuxertal ligt de Hintertuxer Gletscher. De indrukwekkende drieduizenders, groene bergweides vol bloemen, donkere bossen en vele natuurlijke waterbronnen maken dat veel mensen dit dal bestempelen als één van de mooiste dalen van Tirol. Vanuit het Tuxertal heb je toegang tot ongeveer 350 kilometer aan wandelpaden. Er lopen meerdere wandelroutes door het dal en in de bergen. Het is daarbij ook mogelijk om op de Hintertuxer Gletscher te wandelen. In de gemeente Tux liggen meerdere avonturenparken. Alle parken hebben een eigen thema en daaraan is een themawandeling verbonden. Leuk voor families met kinderen.

#8. Tiroler Zugspitz Arena

De Zugspitze ligt op de grens van de Duitse deelstaat Beieren en de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Met een hoogte van 2961 meter is dit de hoogste berg van Duitsland. De vakantieregio die daaromheen ligt, staat beter bekend als de Tiroler Zugspitz Arena. De Tiroler Zugspitz Arena is een populaire wandelbestemming. Wandelaars vinden hier meer dan 150 verschillende paden voor alle niveaus, waarvan de grootste uitdaging de beklimming van de Zugspitze is. Niet alleen geniet je hier van uitzichten op de Zugspitze, maar ook op de toppen van de Lechtaler Alpen en de Mieminger Kette.

Seebensee in de Tiroler Zugspitz Arena
Wandel naar de Seebensee in de Tiroler Zugspitz Arena (Foto: © Tiroler Zugspitz Arena, U. Wiesmeier)

#9. Virgental

De Lienzer Dolomieten, de oude Romeinse historie, schitterende natuur en vele pittoreske plaatsjes maken van Oost-Tirol een prachtige wandelbestemming. Het Virgental ligt in het noord-westen van Oost-Tirol, tussen de Grossvenediger en Grossglockner, midden in Nationaal Park Hohe Tauern en vlakbij de stad Lienz. Het Virgental is een mooi dal met fijne wandelroutes. De oude houten huizen, groene bergweides, donkere bossen, kristalheldere riviertjes en ruige bergtoppen maken dat je niet uitgekeken raakt. Wandelaars vinden in het Virgendal enkele honderden kilometers aan goed gemarkeerde wandelpaden. Aan het begin van het dal ligt Matrei. In dit plaatsje kun je gebruik maken van een berglift.

#10. Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk en één van de grootste van Europa. Naast in Tirol ligt dit park ook in de deelstaten Karinthië en Salzburgerland. Het landschap is veelzijdig en kent meerdere hoogtepunten. In het Hohe Tauern gebergte liggen meer dan 250 bergtoppen boven de 3000 meter, waaronder de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. In het nationaal park liggen enkele duizenden kilometers aan wandelpaden, waaronder een aantal etappes van de 750 kilometer lange Alpe-Adria-Trail. Ook zijn er allerlei mooie dagtochten mogelijk en liggen er meerdere themawandelingen. Deze wandelingen leren je op een leuke manier meer over het park, de natuur en de dieren die er leven. Ook leuk: tijdens het wandelen heb je kans om Alpendieren, zoals de lammergier en de steenarend te spotten.

gletsjerwandelingen in Nationaal Park Hohe Tauern
Maak gletsjerwandelingen in Nationaal Park Hohe Tauern (© Tirol Werbung, Jens Schwarz)

Wat is jouw favoriete wandelbestemming in Tirol?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips