Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelbestemmingen in Tirol

Wimmertal
© Spalder Media Group

Tirol heeft wandelaars veel te bieden. Het landschap, de natuur, de imposante bergtoppen, schattige (berg)dorpjes en schitterende uitzichten laten het hart van iedere wandelaar sneller kloppen. De bergen en dalen bieden gezamenlijk ruim 25.000 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden. Niet alleen voor de fanatieke wandelaar, maar ook voor families met kinderen en recreatieve wandelaars. Tirol kent veel mooie wandelbestemmingen. In dit weblog heb ik een aantal van de mooiste wandelbestemmingen in Tirol op een rijtje gezet.

1. Pillerseetal

In het PillerseeTal, waar Fieberbrunn, St. Jakob in Haus, St. Ulrich am Pillersee, Waidring en Hochfilzen toe behoren, liggen 400 kilometer aan wandelpaden in alle moeilijkheidsgraden klaar. Zoek de wandelpaden van de Steinplatte op, wandel naar het Jakobskreuz op de Buchensteinwand of kies voor en van de tochten in het dal. Ook de Wildseelodersee of een van de andere meren in het waterrijke PillerseeTal zijn mooie wandeldoelen. Op de interactieve wandelkaart van de regio kun je de verschillende wandeltochten uitzoeken, de GPS-gegevens downloaden en de hoogteprofielen bekijken. Wil je de uitdaging van een meerdaagse tocht aangaan? Waag je aan de 3-daagse WaiWi wandeling (50 km, 3200 m hoogteverschil).

Wandeltips: wandel naar de Wildseelodersee (2118 m). 4-5 uur wandelen vanaf dalstation Streuböden of ideaal doel voor een bike&hike tocht. (let op: in 2024 blijft de Streuböden gondel gesloten wegens nieuwbouw).

Wandelen in het PillerseeTal
© Andi Frank

2. Alpbachtal Seenland

Het wandelgebied van Alpbachtal Seenland beslaat ruim 900 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden. Schattige dorpjes, zoals AlpbachKramsach en Reit im Alpbachtal worden afgewisseld door glooiende bergtoppen, groene bergweides en bossen. In dit dal vind je maar liefst drie kloven waar je doorheen kunt wandelen: de KaiserklammTiefenbachklamm en de Kundlerklamm. De natuur die is ontstaan door de factoren van duizenden jaren geleden, is indrukwekkend om te zien. In Alpbachtal Seenland vinden ook families met kinderen voldoende mogelijkheden. Er is hier zelfs een speciale 3-daagse familiewandeling. Daarbij wandel je in 3 etappes 19 km en overbrug je 1184 hoogtemeters. Tijdens de wandeling draait het naast wandelen ook om een kennismaking met de natuur.

3. Wilder Kaiser - Brixental

De imposante bergtoppen van de Wilder Kaiser staan trots in het landschap van de regio Wilder Kaiser - Brixental. Deze ruige, kalkstenen rotsen reiken tot een hoogte van 2400 meter en hebben ergens iets weg van de Italiaanse Dolomieten. Wandelaars vinden in Wilder Kaiser - Brixental ruim 700 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden. Er lopen een aantal rustige wandelingen door het dal en meer uitdaging is te vinden in de bergen. Wandel bijvoorbeeld naar de top van de Torhelm, de Schafsiedel of de Hohe Salve. Ook families met kinderen vinden hier voldoende mogelijkheden. Een aantal leuke (thema)wandelingen zijn: de Windauer Wadl Weg, de Wohlfühlweg en themawandelingen van avonturenpark Alpinolino.

4. Ötztal

Drieduizenders, gletsjers, rivieren, watervallen, groene bergweides vol met bloemen en romantische bergmeren zijn allemaal kenmerken van het Ötztal. Het dal heeft een lengte van 65 kilometer en is daarmee het langste zijdal van het Inndal. In het Ötztal ligt een uitgebreid netwerk aan gemarkeerde wandelpaden met een totale lengte van ruim 1600 kilometer. Zowel recreatieve wandelaars als bergbeklimmers en liefhebbers van meerdaagse wandeltochten vinden in het Ötztal voldoende mogelijkheden. De vele moderne liften brengen je snel en gemakkelijk de bergen in, maar ook de dalen hebben tal van romantische wandelingen te bieden. Tip: maak een wandeling rondom de Piburger See.

Wandelen Piburger See
Wandelen bij de Piburger See

5. Zillertal

Het Zillertal is een bijna 30 kilometer lang zijdal van het Inndal en heeft zelf ook weer een aantal zijdalen. Bekijk je dit op de kaart, dan lijkt het net een soort boomstam waarbij de takken ontspringen bij Mayrhofen. Door de gehele lengte van het dal stroomt de rivier de Ziller. Langs beide zijden van het Zillertal bereiken de bergtoppen van de Tuxer Alpen, de Zillertaler Alpen en de Kitzbüheler Alpen hoogtes tot boven de 3000 meter. Behoorlijk indrukwekkend dus! De bergen en het dal bieden samen ruim 1400 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden, verdeeld over 25 dorpen. Tips voor wandelen en overnachten in het Zillertal zijn: MayrhofenFügenGerlos en Wald-Königsleiten.

6. Stubaital

Het Stubaital ligt vlak voor de grens van Italië en heeft een lengte van 35 kilometer. Aan beide zijden van het dal ligt een prachtig berglandschap, verdeeld over de vier bergwerelden Stubaier Gletscher, Serles, Schlick 2000 en Elfer. Daartussen liggen schattige dorpjes, zoals NeustiftFulpmes en Telfes. Vooral dat laatste dorpje biedt een bijzonder wandelgebied, genaamd de Telfer Wiesen. Dit glooiende berglandschap staat vol met lariksbossen en is fantastisch om doorheen te wandelen. Het Stubaital biedt wandelaars 850 kilometer aan paden. Naast de Telfer Wiesen zijn er nog een aantal hoogtepunten. Wandel bijvoorbeeld over de Stubaier Gletscher of ontdek de Grawa waterval en wandel de bijbehorende WildeWasserWeg.

Paar wandelen in het Stubaital
Wandeling op hoogte in het Stubaital

7. Tuxertal

Het Tuxertal is een zijdal van het Zillertal en heeft een lengte van ongeveer 3 kilometer. Het dal start op een hoogte van 630 meter en stijgt vanaf daar langzaam naar het plaatsje Hintertux op 1500 meter hoogte. Aan het eind van het Tuxertal ligt de Hintertuxer Gletscher. De indrukwekkende drieduizenders, groene bergweides vol bloemen, donkere bossen en vele natuurlijke waterbronnen maken dat veel mensen dit dal bestempelen als één van de mooiste dalen van Tirol. Vanuit het Tuxertal heb je toegang tot ongeveer 350 kilometer aan wandelpaden. Er lopen meerdere wandelroutes door het dal en in de bergen. Het is daarbij ook mogelijk om op de Hintertuxer Gletscher te wandelen. In de gemeente Tux liggen meerdere avonturenparken. Alle parken hebben een eigen thema en daaraan is een themawandeling verbonden. Leuk voor families met kinderen.

8. Tiroler Zugspitz Arena

De Zugspitze ligt op de grens van de Duitse deelstaat Beieren en de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Met een hoogte van 2961 meter is dit de hoogste berg van Duitsland. De Oostenrijkse vakantieregio die daaromheen ligt, is de Tiroler Zugspitz Arena. De Tiroler Zugspitz Arena is een populaire wandelbestemming. Wandelaars vinden hier meer dan 150 verschillende paden voor alle niveaus, waarvan de grootste uitdaging de beklimming van de Zugspitze is. Niet alleen geniet je hier van uitzichten op de Zugspitze, maar ook op de toppen van de Lechtaler Alpen en de Mieminger Kette.

Blindsee
Wandelen bij de Blindsee

9. Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk en één van de grootste van Europa. Dit park ligt in Tirol, maar ook in de deelstaten Karinthië en het Salzburgerland. Het landschap is veelzijdig en kent meerdere hoogtepunten. In het Hohe Tauern gebergte liggen meer dan 250 bergtoppen boven de 3000 meter, waaronder de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. In het nationaal park liggen enkele duizenden kilometers aan wandelpaden, waaronder een aantal etappes van de 750 kilometer lange Alpe-Adria-Trail. Ook zijn er allerlei mooie dagtochten mogelijk en liggen er meerdere themawandelingen. Deze wandelingen leren je op een leuke manier meer over het park, de natuur en de dieren die er leven. Ook leuk: tijdens het wandelen heb je kans om Alpendieren, zoals de lammergier en de steenarend te spotten.

10. Virgental

De Lienzer Dolomieten, de oude Romeinse historie, schitterende natuur en vele pittoreske plaatsjes maken van Osttirol een prachtige wandelbestemming. Het Virgental ligt in het noord-westen van Osttirol, tussen de Grossvenediger en Grossglockner, midden in Nationaal Park Hohe Tauern en vlakbij de stad Lienz. Het Virgental is een mooi dal met fijne wandelroutes. De oude houten huizen, groene bergweides, donkere bossen, kristalheldere riviertjes en ruige bergtoppen maken dat je niet uitgekeken raakt. Wandelaars vinden in het Virgendal enkele honderden kilometers aan goed gemarkeerde wandelpaden. Aan het begin van het dal ligt Matrei. In dit plaatsje kun je gebruik maken van een berglift.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.