Skip to navigation Skip to main content
Uitzicht vanaf de Olpererhütte over de Schlegeis Stausee
© Tirol Werbung, Schwarz Jens

Ben je in de buurt van Ginzling (boven Mayrhofen) en op zoek naar een pittige wandeling met adembenemend uitzicht? Wandel dan eens naar de Olpererhütte in het Zillertal. De beklimming naar de op 2389 meter gelegen hut is uitdagend, maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht op de Schlegeis Stausee en de omliggende besneeuwde bergtoppen. Een bezoek aan de naastgelegen Kebema Panoramabrücke zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Prachtig uitzicht vanaf de Kebema Panoramabrücke

Inmiddels is de Kebema Panoramabrücke geen geheim meer. De hangbrug is op social media namelijk een van de meest gedeelde plekken in de bergen van Oostenrijk. Dat is geen verrassing gezien het geweldige uitzicht vanaf de brug. De brug biedt uitzicht over de Schlegeis Stausee en de omliggende besneeuwde bergtoppen waaronder de Hochfeiler. Een foto vanaf de brug maakt de klim zeker de moeite waard.

Panoramabrucke

Tolweg naar de Schlegeis Stausee 

De Olpererhütte bevindt zich in Tirol, in de Zillertal Alpen. Naast het prachtige stuwmeer Schlegeis Stausee bevindt zich een parkeerplaats en een bushalte, hier start de wandeling. Om bij het stuwmeer te komen, moet je over een tolweg. Deze tolweg kost 14 euro en kan alleen contant betaald worden. De tolweg is van 07:00 tot 18:00 geopend en er is een medewerker die de slagboom bedient. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats volg je wandelroute 502 om bij de Olpererhütte uit te komen.

Route naar de Olpererhütte

Tijdens de route naar de Olpererhütte krijg je te maken met steile trappen, veel bochten en stijg je 600 meter, een pittige wandeling dus! Hoe hoger je komt, hoe waanzinniger het uitzicht. De wandeling is geschikt voor kinderen, mits zij enige ervaring hebben met wandelen. De wandeling bestaat volledig uit een pad, bestaande uit rotsen en aarde. Ook is de wandeling eventueel uit te breiden naar het Friesenberghaus, je volgt dan pad 526 via de Berliner Höhenweg. Je stijgt nog een extra 150 meter en de wandeling zal zo’n vijf á zes uur duren.

Wandelen Zillertal: Olpererhütte (2389 meter)

Duur 4 uur
Hoogtemeters 589 klimmen, 589 dalen
Afstand 6 km
Ondergrond Rots- en bergpaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Drankje bij de Olpererhütte

De Olpererhütte is het doel van de wandeling. Wanneer je de Olpererhütte bereikt hebt, kun je er volop genieten op het terras. De hut is perfect voor een drankje en uiteraard geschikt voor een heerlijke lunch. Bij slecht weer is er natuurlijk ook de mogelijkheid om binnen te zitten in de hut. De meesten die de wandeling doen verblijven in Mayrhofen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een nachtje te verblijven in de Olpererhütte. Overnachten in de Olpererhütte doe je in een gedeelde kamer vanaf 27 euro per nacht en voor een paar euro meer kun je er ook douchen.

Olpererhütte Zillertal Tirol
© Tirol Werbung, Schwarz Jens

De Olpererhütte en haar historie

De Olpererhütte is in 1881 gebouwd door de ‘Sektion Prag’ van de Duits-Oostenrijkse Alpenvereniging en was een van de eerste berghutten in de oostelijke Alpen. Het had als doel het beklimmen van de Olperer comfortabeler te maken en tochten naar bekende bergen zoals de Fußstein, de Gefrorene Wandspitzen en de Schrammacher gemakkelijker te maken. De hut bood plek voor acht matrassen op zolder en acht in het hooi. De hut had op de begane grond een kooktoestel waarbij rookgassen via een pijp naar buiten werden geleid. De bergbeklimmers moesten daarvoor hun eigen brandstof en voedsel meenemen.

Jilles Zomer

Over Jilles

Na een wandelvakantie in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen was Jilles om. Hij was zó onder de indruk, dat hij sindsdien ieder jaar in de bergen te vinden is. De zon, de schilderachtige omgeving en een toffe hike, en je maakt Jilles ontzettend gelukkig.