Skip to navigation Skip to main content
Stubaital
© Spalder Media Group
Oostenrijk

Vakantie Stubaital

  • Eindeloos netwerk aan wandelpaden
  • Themawandelingen, waaronder de Stubaier Höhenweg
  • Veel activiteiten voor kinderen

Het Stubaital ligt centraal in Tirol, vlakbij de bekende stad Innsbruck. Rijd je met de auto naar het Stubaital en kom je uit het noorden, dan rijd je altijd langs Innsbruck. Via de stad is het dal ook erg makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Stubaital is zo’n 35 kilometer lang en eindigt tegen de Italiaanse grens. Om het dal liggen de gelijknamige Stubaier Alpen, met als hoogste berg de Zuckerhütl, van ruim 3500 meter. Het hoogtepunt van het gebergte is de Stubaier Gletscher.

In het dal kun je verblijven in één van de dorpen. Aan het begin van het dal vind je Schönberg im Stubaital, gevolgd door onder andere MiedersTelfesFulpmes en Neustift. Elk dorp is een typisch traditioneel Tiroler/Oostenrijks dorp. Echter verschillen ze allemaal qua grootte en aanbod. Scroll naar beneden voor een uitgebreidere omschrijving per dorp.

De bergwereld van het Stubaital

In het Stubaital kun je terecht bij maar liefst vier verschillende bergwerelden: Serles, Schlick 2000, Elfer en de Stubaier Gletscher. Aan het begin van het dal, bij het dorp Mieders, vind je de Serles bergbahnen. De gondel gaat hier tot 1600 meter en is in de zomer van 09.00 uur tot 16.30 uur (hoogseizoen 17.00 uur) geopend. Verderop in het dal, bij Fulpmes, vind je de bergbahnen van Schlick 2000. Met de gondel kun je naar bergstation Kreuzjoch, op 2136 meter. Deze is geopend van 09.00 uur tot 16.15 uur (hoogseizoen 17.00 uur). Weer een stukje verder in het dal, bij Neustift, kun je met de Elfer bergbahnen naar de Elferspitze, op 2505 meter hoogte. De bekendste bergwereld van het Stubaital is de Stubaier Gletscher. Deze gletsjer vind je aan het eind van het dal en in de zomer kun je hier gebruik maken van de gondel en 8-persoons stoeltjeslift. Met de liften kun je helemaal naar de ‘Top of Tyrol’, op 3210 meter.

Bergtoppenstubaital
TVB Stubai Tirol / Heinz Zak

Wandelen in het Stubaital

Het bijzondere aan wandelen in het Stubaital en de Stubaier Alpen is dat je omringd wordt door ongeveer 100 drieduizenders. Dit maakt de wandelervaring extra bijzonder. In totaal vind je zo’n 850 kilometer aan wandelpaden in het hele dal. Een deel van deze wandelpaden zijn bereikbaar met de bergliften, verdeeld over vier bergwerelden, zoals in de bovenste alinea vermeldt. Daarnaast biedt het Stubaital een aantal bijzondere themawandelingen, waaronder de Stubaier Höhenweg. Deze huttentocht is ruim 120 kilometer lang en bestaat uit 8 etappes. Andere themawandelingen zijn de Franz-Senn-Weg, Besinnungsweg en de WildeWasserWeg.

Het Stubaital voor families

Ook in dit dal kun je je met het hele gezin vermaken. Het Stubaital heeft een speciaal familieconcept, namelijk ‘BIG Family Stubai’. Accommodaties, activiteiten en partnerbedrijven met het BIG Family Stubai label bieden voordelige aanbiedingen en zijn gegarandeerd geschikt voor families met kinderen. Kinderen kunnen meedoen met de BIG Family Stubai Zomerclub en hier spelen met leeftijdsgenoten. Andere leuke activiteiten voor de familie zijn zwemmen, klimmen, fietsen en paardrijden. Een tip is de zomerrodelbaan bij de Serles bergbahnen in Mieders. Deze is maar liefst 2,8 kilometer lang.

Familiestubaital
TVB Stubai Tirol / Andre Schönherr

De Stubaier Gastenkaart

Zoals de meeste vakantieregio’s in Tirol, biedt ook het Stubaital een speciale gastenkaart. Boek je een overnachting bij een aangesloten accommodatie, dan krijg je de gastenkaart bij aankomt. Met de gastenkaart kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, gratis deelnemen aan het wandelprogramma, heb je gratis toegang tot het streekmuseum Neustift in Kampl, korting op het zwembad in Neustift en Mieders en geniet je van andere voordelen.