Wandelen Stubaital: panoramaroute Kreuzjoch - Starkenburger Hütte - Neustift

Wandelen Stubaital: panoramaroute Kreuzjoch - Starkenburger Hütte - Neustift

7 november 2021

door Miranda in Wandelen

In het Stubaital in Tirol kun je fantastisch wandelen. Met zo'n 850 km aan wandelpaden zijn de mogelijkheden enorm en kun je het hele dal te voet ontdekken. Je wordt hier omringd door vele drieduizenders en achter in het dal glinstert de eeuwige sneeuw op de Stubaier Gletscher. Er zijn vele letterlijke en figuurlijke hoogtepunten voor wandelaars, zoals de WildeWasserWeg, de Seven Summits Stubai en de Stubaier Höhenweg. Afgelopen juni hadden wij één dag om te wandelen in het Stubaital en kozen voor een mooie panoramatocht op hoogte: van Kreuzjoch naar de Starkenburger Hütte en vervolgens terug naar het dorpje Neustift in het dal. In dit artikel lees je alles over deze fijne wandeling naar de Starkenburger Hütte in het Stubaital.

Wandelen in het Stubaital

Het Stubaital staat bekend als waar wandelparadijs en de mogelijkheden zijn dan ook enorm. Om de 850 km aan wandelpaden te ontdekken, heb je uiteraard veel meer dan een week vakantie nodig. Er zijn mogelijkheden voor beginnende wandelaars en families, maar ook voor sportieve wandelaars die op zoek zijn naar een meerdaagse wandeltocht of die in een week de Seven Summits (zeven hoge toppen in het dal) willen beklimmen. Voor families is het boomhuttenpad een aanrader en van de WildeWasserweg zal iedereen onder de indruk zijn. Wij hadden iets meer dan een halve dag en gingen op zoek naar een route die ons een prachtig uitzicht over de imposante bergtoppen en het dal bood. In het Stubaital zijn vier bergliften die je snel en gemakkelijk op hoogte brengen. Een goede oplossing wanneer je niet de tijd, mogelijkheid of zin hebt om zelf omhoog te lopen. We starten deze wandeling dan ook bij het bergstation van de Schlick2000 lift.

Wandelen Stubaital
De bergen bij Schlick2000 lijken op de Dolomieten in Italië

Wandelen Stubaital: Kreuzjoch - Starkenburger Hütte - Neustift

Duur 4:45 uur
Hoogtemeters 343 meter klimmen, 1420 meter dalen
Afstand 12,8 km
Ondergrond Bosgrond, rotsen, stenen en grind
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling: bergstation Kreuzjochbahn

De sportievelingen onder ons kunnen vanuit Fulpmes omhoog wandelen, maar je kunt ook gewoon de Kreuzjochbahn vanuit het dal nemen die je naar het wandelgebied Schlick2000 brengt. Bovendien is het ritje met de lift gratis, wanneer je bij je accommodatie een Stubai Super Card hebt ontvangen. Vanaf het bergstation starten vele mooie wandeltochten. Zo kun je voor je deze wandeling begint ook even naar het uitzichtpunt 'Stubaiblick' lopen, zo'n 500 meter vanaf het bergstation. Vanaf hier heb je alvast een waanzinnig uitzicht op het hele dal. De wandeling richting de Starkenburger Hütte start, wanneer je met je rug naar het bergstation staat, links. Het uitzicht op de Kalkkögel, bergen die qua looks veel weg hebben van de iets zuidelijker gelegen Dolomieten, maakt direct diepe indruk.

Start van de wandeling bij Kreuzkogel
Het pad loopt vanaf het bergstation zonder echt hoogteverschil richting de Sennjochhütte

De route: Kreuzjoch - Starkenburger Hütte - Neustift

  • Vanaf het bergstation wandel je eerst richting de Sennjochhütte. Het pad loopt zonder al te veel hoogteverschil richting de berghut en je hebt een continu mooi uitzicht op de Kalkkögel rechts van je.
  • Na de Sennjochhütte gaat het pad een stukje omhoog en loop je langs de andere kant van de berg door. Je hebt nu uitzicht op het Stubaital en helemaal achterin zie je de gletsjer liggen. Hoewel het pad niet heel smal is, kunnen mensen met hoogtevrees het toch best spannend vinden, want het loopt hier en daar steil naar beneden naast het wandelpad.
  • In totaal duurt het ongeveer twee uur om van Kreuzjoch naar de Starkenburger Hütte te lopen en je overbrugt hier weinig hoogteverschil. Heb je zin om een stukje te klimmen, dan kun je de afslag nemen naar Niederer Burgstall. Wij hebben hierdoor toch nog een kleine 350 meter geklommen en het uitzicht is absoluut de moeite waard. Je loopt dezelfde weg terug naar het pad richting de Starkenburger Hütte. Een andere afslag die je onderweg kunt nemen is die naar de 'Naturschauplatz Gletscherblick', ook hier moet je even wat hoogtemeters klimmen.
  • Wanneer je een groot steenveld oversteekt zie je in de verte de Starkenburger Hütte al liggen. Je loopt hier nog iets naar beneden voor er een laatste kleine klim richting de hut volgt.
  • De Starkenburger Hütte is een fijne plek voor een lunch. Wij kiezen voor een 'Knödel Tirol' en die smaakt erg goed!
  • De afdaling naar het dal vanaf de hut gaat eerst over groene Alpenvelden, waarna het pad doorloopt in het bos. Het wordt nergens echt moeilijk, maar de afdaling is wel behoorlijk lang. Ongeveer twee uur lang loop je naar beneden richting Neustift.
  • Wil je wat minder hoogtemeters afdalen, dan kun je ook via de Kaserstattalm en de Galtalm terug lopen naar het middenstation van de gondel en vervolgens de lift naar beneden nemen.
Wandeling in het Stubaital
Na de Sennjochhütte volgt er een kleine niet al te moeilijke klim

Wandeling zonder klimmen met indrukwekkende uitzichten

Voor wie er niet van houdt al te veel bergop te lopen, is deze wandeling in het Stubaital een absolute aanrader. Zeker wanneer je de afslagen richting de Niederer Burgstall of de Naturschauplatz Gletscherblick overslaat, hoef je nergens echt lang omhoog te lopen. Tot aan de Starkenburger Hütte loop je eigenlijk continu op bijna dezelfde hoogte. Het hele pad naar de hut kun je gerust een panoramaweg noemen, want de uitzichten zijn overal imposant. Het is een manier om het Stubaital te ontdekken op een relatief gemakkelijke manier, maar wel op hoogte mét uitzicht.

Uitzicht Stubaital
De uitzichten tijdens deze wandeling in het Stubaital zijn geweldig
Even pauze houden
Even de tijd nemen om te genieten van de bergen
Wandelpad Stubaital
Wanneer je hoogtevrees hebt, kan dit pad best even spannend zijn
Steenveld
Na het steenveld links, zie je de Starkenburger Hütte al liggen
Starkenburger Hütte Neustift
Het fijne terras van de Starkenburger Hütte
Seven Summits Stubai
Uitzicht op enkele toppen van de Seven Summits Stubai
Afdalen richting Neustift
Het is een flink eind terug naar het dal
door het bos
Afdalen in het bos
Neustift in zicht
Het begint te regenen, maar gelukkig is Neustift al in zicht

Zomervakantie tips