Skip to navigation Skip to main content

Kaiserkrone: 5-daagse wandelroute rond de Wilder Kaiser

Kaiserkrone 6
© Tourismusverband Wilder Kaiser / Daniel Reiter / Peter von Felbert

De Kaiserkrone is een wandelroute van 65 kilometer rond het bergmassief van de Wilder Kaiser. De vijf dagetappes variëren in lengte van 8 tot 16 kilometer, waar je zo’n 5 tot 8 uur voor nodig hebt. In totaal overwin je 5000 hoogtemeters. Opstappen is mogelijk in zes verschillende plaatsen en onderweg zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden. In dit weblog nemen we wandelroute Kaiserkrone onder de loep.

Één van de mooiste meerdaagse tochten in Tirol

De Kaiserkrone staat te boek als één van de mooiste meerdaagse wandeltochten van Tirol. Onderweg maakt niet alleen het Kaisergebergte indruk, maar onder meer ook de Hintersteiner See vormt één van de hoogtepunten. Ieder dag geniet je van adembenemende uitzichten, die reiken tot aan de Chiemsee en de Großglockner. In totaal dien je voor de 65 kilometer lange Kaiserkrone zo’n 30 tot 50 uur in te plannen. Hiermee is deze middelzware route een ideale lange-afstandwandeling voor wandelaars die graag eens kennis willen maken met een huttentocht/meerdaagse tocht.

Wandelen Kaiserkone genieten van uitzicht
© Tourismusverband Wilder Kaiser / Daniel Reiter / Peter von Felbert
Wandelen Kaiserkrone klimmen naar berghut
© Tourismusverband Wilder Kaiser / Daniel Reiter / Peter von Felbert
Uitzicht op de Gruttenhütte
© Tourismusverband Wilder Kaiser / EA Foto
Genieten van lunch bij berghut tijdens Kaiserkrone
© TVB Wilder Kaiser / Daniel Reiter / Peter von Felbert
Indrukwekken landschap Wilder Kaiser
© Tourismusverband Wilder Kaiser / Daniel Reiter / Peter von Felbert

Etappe-overzicht Kaiserkrone

Kaiserkrone etappe 1: Going am Wilder Kaiser – Gruttenhütte (8 km, 5 uur)

Vanaf het startpunt bij de Aschingerkapel bij Hüttling wandel je over een bospad via de Niederalm (1075 m) naar de Oberen Regalm (1313 m). Vanaf hier volg je een gedeelte van de Adlerweg om vervolgens via een kloof de Gruttenhütte te bereiken.

Kaiserkrone etappe 2: Gruttenhütte – Hintersteiner See (13,5 km, 6 uur)

Op dag 2 wandel je rond de Treffauer berg. Onderweg kun je je vermoeide voeten even tot rust laten komen in het water van de romantische Hintersteiner See. Via de zuidelijke oever bereik je het eindpunt van de tweede etappe.

Kaiserkrone etappe 3: Hintersteiner See – Stripsenjochhaus (15,5 km, 7,5 uur)

Tijdens etappe 3 wandel je het eerste gedeelte over prachtige alpenweides. Ook vandaag passeer je weer diverse imposante kloven. Je eindigt met een steile klim langs prachtige ‘Latschen’, een familielid van de naaldbomen, naar het op 1577 meter gelegen Stripsenjochhaus.

Kaiserkrone etappe 4: Stripsenjochhaus – Gasteig (16 km, 7 uur)

Na de Stripsenkopf beklommen te hebben (1807 m) gaat het verder richting de Feldberg (1813 m), om vervolgens af te dalen naar Griesenau in het Kaiserbachtal. Zoals iedere dag blijven de uitzichten op de rotsformaties van het Kaisermassief imposant. Ook de Chiemsee is deze dag goed te zien.

Kaiserkrone etappe 5: Gasteig – Going am Wilder Kaiser (11,5 km, 6 uur)

Via de Wilder-Kaiser-Steig wandel je richting het zuiden. Na het bereiken van de Graspoint-Hochalm en de Graspoint Niederalm (1075 m) wandel je terug naar Going, het startpunt van de Kaiserkrone.

Wandelen Kaiserkrone uitzicht
© TVB Wilder Kaiser / Daniel Reiter / Peter von Felbert

Accommodaties langs de Kaiserkrone

Plan het wandelen van de Kaiserkrone ruim van te voren, aangezien je diverse berghutten dient te reserveren (Gruttenhütte, Stripsenjochhaus). In Hinterstein en Gasteig, het eindpunt van de tweede en vierde etappe, is een ruime keus aan accommodaties. Onderweg overnacht je dus twee keer op de berg, in berghutten, en twee keer in het dal. Ook in Going am Wilder Kaiser, het begin- en eindpunt van de Kaiserkrone is aan hotels, vakantiehuizen, pensions en campings geen gebrek. Op de route van de Kaiserkrone wordt helaas geen bagagevervoer aangeboden.


Tip: 
accommodaties Wilder Kaiser bij Booking.com

Tips voor het wandelen van de Kaiserkrone

De Kaiserkrone is een middelzware tocht die goed bewegwijzerd is. De route staat met een eigen symbool aangegeven op de gele wandelbordjes. Ook zijn er GPS-tracks beschikbaar. Je dient een vaste tred en geen last van hoogtevrees te hebben. Kinderen die al enige ervaring met bergwandelen hebben kunnen zich ook wagen aan de Kaiserkrone. Zorg voor de juiste wandeluitrusting, neem voldoende eten en drinken mee en check dagelijks de weersvoorspelling.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.