Kaiserkrone: 5-daagse wandelroute rond de Wilder Kaiser

Wandelen bospad Wilder Kaiser

24 september 2020

door Thijs in Wandelen

De Kaiserkrone is een wandelroute van 65 kilometer rond het bergmassief van de Wilder Kaiser. De vijf dagetappes variëren in lengte van 8 tot 16 kilometer, waar je zo’n 5 tot 8 uur voor nodig hebt. In totaal overwin je 5000 hoogtemeters. Opstappen is mogelijk in zes verschillende plaatsen en onderweg zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden. In dit weblog nemen we wandelroute Kaiserkrone onder de loep.

Één van de mooiste meerdaagse tochten in Tirol

De Kaiserkrone staat te boek als één van de mooiste meerdaagse wandeltochten van Tirol. Onderweg maakt niet alleen het Kaisergebergte indruk, maar onder meer ook de Hintersteiner See vormt één van de hoogtepunten. Ieder dag geniet je van adembenemende uitzichten, die reiken tot aan de Chiemsee en de Großglockner. In totaal dien je voor de 65 kilometer lange Kaiserkrone zo’n 30 tot 50 uur in te plannen. Hiermee is deze middelzware route een ideale lange-afstandwandeling voor wandelaars die graag eens kennis willen maken met een huttentocht/meerdaagse tocht.

Duur 35 uur
Hoogtemeters 5000 meter klimmen, 5000 meter dalen
Afstand 35 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Etappe-overzicht Kaiserkrone

Kaiserkrone etappe 1: Going am Wilder Kaiser – Gruttenhütte (8 km, 5 uur)

Vanaf het startpunt bij de Aschingerkapel bij Hüttling wandel je over een bospad via de Niederalm (1075 m) naar de Oberen Regalm (1313 m). Vanaf hier volg je een gedeelte van de Adlerweg om vervolgens via een kloof de Gruttenhütte te bereiken.

Kaiserkrone etappe 2: Gruttenhütte – Hintersteiner See (13,5 km, 6 uur)

Op dag 2 wandel je rond de Treffauer berg. Onderweg kun je je vermoeide voeten even tot rust laten komen in het water van de romantische Hintersteiner See. Via de zuidelijke oever bereik je het eindpunt van de tweede etappe.

Kaiserkrone etappe 3: Hintersteiner See – Stripsenjochhaus (15,5 km, 7,5 uur)

Tijdens etappe 3 wandel je het eerste gedeelte over prachtige alpenweides. Ook vandaag passeer je weer diverse imposante kloven. Je eindigt met een steile klim langs prachtige ‘Latschen’, een familielid van de naaldbomen, naar het op 1577 meter gelegen Stripsenjochhaus.

Kaiserkrone etappe 4: Stripsenjochhaus – Gasteig (16 km, 7 uur)

Na de Stripsenkopf beklommen te hebben (1807 m) gaat het verder richting de Feldberg (1813 m), om vervolgens af te dalen naar Griesenau in het Kaiserbachtal. Zoals iedere dag blijven de uitzichten op de rotsformaties van het Kaisermassief imposant. Ook de Chiemsee is deze dag goed te zien.

Kaiserkrone etappe 5: Gasteig – Going am Wilder Kaiser (11,5 km, 6 uur)

Via de Wilder-Kaiser-Steig wandel je richting het zuiden. Na het bereiken van de Graspoint-Hochalm en de Graspoint Niederalm (1075 m) wandel je terug naar Going, het startpunt van de Kaiserkrone.

Accommodaties langs de Kaiserkrone

Plan het wandelen van de Kaiserkrone ruim van te voren, aangezien je diverse berghutten dient te reserveren (Gruttenhütte, Stripsenjochhaus). In Hinterstein en Gasteig, het eindpunt van de tweede en vierde etappe, is een ruime keus aan accommodaties. Onderweg overnacht je dus twee keer op de berg, in berghutten, en twee keer in het dal. Ook in Going am Wilder Kaiser, het begin- en eindpunt van de Kaiserkrone is aan hotels, vakantiehuizen, pensions en campings geen gebrek. Op de route van de Kaiserkrone wordt helaas geen bagagevervoer aangeboden.

Tips voor het wandelen van de Kaiserkrone

De Kaiserkrone is een middelzware tocht die goed bewegwijzerd is. De route staat aangegeven op de gele wandelbordjes, maar is niet specifiek uitgepijld. Je dient een vaste tred en geen last van hoogtevrees te hebben. Kinderen die al enige ervaring met bergwandelen hebben kunnen zich ook wagen aan de Kaiserkrone. Zorg voor de juiste wandeluitrusting, neem voldoende eten en drinken mee en check dagelijks de weersvoorspelling.

5 redenen om op wandelvakantie te gaan in de Wilder Kaiser > 

Zomervakantie tips