Skip to navigation Skip to main content

Huttentocht Oostenrijk: 5 tochten die je niet wilt missen

7057 - Huttentocht Oostenrijk: 5 tochten die je niet wilt missen

Huttentocht Oostenrijk, voor veel wandelliefhebbers een ideale vakantie! Enkele dagen tot een week lang, elke dag een nieuw avontuur, terwijl je van (berg)hut naar (berg)hut loopt. Genieten van de prachtige natuur, die het ene moment bestaat uit een pittige bergtop en het andere moment uit een alm met een kabbelend riviertje. Tussendoor picknicken in de vrije natuur of genieten van lokale specialiteiten in knusse berghutjes. In dit artikel lichten we vijf mooie huttentochten in Oostenrijk toe.

Huttentocht Oostenrijk: enorm veel mogelijkheden

Wanneer je een huttentocht wilt gaan maken in Oostenrijk, zijn er enorm veel mogelijkheden. Van vrij eenvoudige tochten die maar enkele dagen duren, tot wandelingen waarbij je veel hoogtemeters overbrugt en minimaal zeven dagen onderweg bent. Je kunt een huttentocht natuurlijk zelf, individueel, maken, maar ook georganiseerd via bijvoorbeeld Bergsportreizen. Persoonlijk vind ik het altijd fijn de nacht voor een huttentocht en de nacht erna in een comfortabel hotel te slapen, omdat berghutten weliswaar avontuurlijk en gezellig zijn, maar tegelijkertijd ook vrij eenvoudig. Heb je nog nooit in een berghut geslapen, dan is het handig om deze tips voor een succesvolle nacht in een berghut even door te lezen. Hieronder delen we vijf mooie huttentochten in Oostenrijk ter inspiratie.

7057 - huttentocht oostenrijk
Van berghut naar berghut lopen is een prachtige ervaring

#1: De tocht der kloven, Saalachtal

De eerste huttentocht in Oostenrijk die we delen is er eentje die ook geschikt is voor minder ervaren wandelaars en gezinnen. De ‘tocht der kloven’ doorkruist de klovenroute in het Saalachtal, provincie Salzburgerland en is onderdeel van de Saalachtalweg. De route begint in Lofer en loopt via Loferer Alm, Unken, Reith, St. Martin en Weißbach terug naar Lofer. Totaal beslaat de reis zeven nachten en zes wandeldagen en je legt iets meer dan 100 km af. Tijdens de tocht kom je onder andere langs de Vorderkaserklamm, het dal de Schüttachgraben en langs het zwemmeer de Vorderkaser. De bagage wordt elke dag weer naar de volgende bestemming gebracht.

7057 - almhut in saalachtal
Weißbach bij Lofer (Foto: © SalzburgerLand, Edward Gröger)

#2: Königsweg, Hochkönig

De berg Hochkönig en het gelijknamige vakantiegebied bieden 340 km aan wandelpaden. Het hoogtepunt van het wandelgebied is de 73 kilometer lange Königsweg, of Koningsweg, langs het Hochkönig massief. Zowel korte tochten als meerdaagse wandeltochten zijn mogelijk langs de Koningsweg. De route biedt meerdere knusse en gastvrije berghutten. Bij de meeste accommodaties is bagage transfer mogelijk. De tocht bestaat uit 4 etappes en bijna 75 km.
Lees hier alles over de Königsweg >

#3: Millstättersee Höhensteig

De Millstättersee Höhensteig in Karinthië is 200 kilometer lang en biedt een prachtige combinatie tussen bergen en meren. De route loopt langs de Millstättersee en de hoogte van de route wisselt tussen de 600 en 2600 hoogtemeters. De hele route is in ongeveer 13 dagen te lopen, maar het is ook mogelijk om korte wandeltochten te maken. De route biedt acht bijzondere plekken waaronder een panorama uitzicht en het fonkelende granieten kunstwerk de 'vuursteen der liefde'.
Lees meer over de Millstättersee Höhensteig >

7057 -
Uitzichtspunt op Millstättersee (© Kärnten Werbung, Zupanc)

#4: Schwarzenberg, Bregenzerwald

Bregenzerwald in Vorarlberg biedt meerdere drie- tot vijfdaagse wandeltochten, ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Een van deze routes is de Schwarzenberg. De Schwarzenberg route bestaat uit drie etappes, die elk 2 á 4 uur duren. Tussendoor is er dus genoeg tijd om te spelen in de natuur. De tocht is op basis van halfpension.
Lees meer over de Schwarzenberg huttentocht >

#5: Schladminger Tauern Höhenweg

Een van de mooiste wandeltochten door de Alpen is de Schladminger Tauern Höhenweg van 70,2 km. De tocht gaat over bergen, langs meren en je komt vele geologische bijzonderheden tegen. Mocht je even niet willen wandelen, dan kan je langs sommige etappes de wandelbus nemen. De route is in zes á zeven dagen af te leggen.
Lees meer over de Schladminger Tauern Höhenweg >

7057 -  (1)
De Almsee vlak bij Filzmoos

Huttentocht Oostenrijk boeken

Huttentocht Oostenrijk, er zijn niet veel reisorganisaties die ze aanbieden, waardoor het soms lastig is om een leuke huttentocht in Oostenrijk te vinden. Maar, dit betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn! Vakantie bestemmingen met vele kilometers aan wandelpaden bieden regelmatig huttentochten aan, via het lokale VVV-kantoor. Heb je een prachtige bestemming gevonden met veel wandelmogelijkheden, maar geen huttentochten? Vraag een brochure aan via Indebergen of neem direct contact (e-mail / telefoon) op met het VVV-kantoor. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen.

Boek een georganiseerde huttentocht via Bergsportreizen

Meer uitdagendere huttentochten in Oostenrijk

Vind je de bovenstaande huttentochten allemaal iets te eenvoudig? Klik verder voor meer informatie:

Heb jij wel eens een huttentocht gedaan? Laat jouw tip achter in een reactie op een van onze socials!

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.