Hoogtepunt Tirol: de Ötztal Trek

Hoogtepunt Tirol: de Ötztal Trek

3 oktober 2017

door Yvonne in Wandelen

In Oostenrijk vind je vele (legendarische) huttentochten, lange-afstandswandelroutes en zogenaamde höhenwegen, waarbij je echt over de toppen van de bergen wandelt. Eerder kon je al lezen over de Berliner Höhentrail en de Stubaier Höhentrail. In dit blog lees je meer over een bijzondere huttentocht in het Ötztal: de Ötztal Trek. Deze tour loopt over de toppen en kammen van de bergen en bestaat uit zes kortere routes.

De Ötztal trek: facts & figures

In totaal is de Ötztal Trek 400 kilometer lang en bestaat uit maar liefst 22 etappes. Tijdens deze huttentocht overbrug je in totaal 30.000 hoogtemeters. Natuurlijk kun je ook een kortere versie wandelen, het Ötztal heeft zes ‘deelroutes’ gemaakt, en elke route bestaat uit 3-5 etappes. Volgens de ‘Tiroler Wander- und Bergwegenkonzept’ is het een zwarte wandelroute met her en der een rode etappe. Dit betekent dus dat deze huttentocht met name geschikt is voor ervaren wandelaars. Doordat veel etappes over de toppen van de bergen lopen, is het belangrijk dat je over een goede uitrusting beschikt. Wandelaars met hoogtevrees raden we deze tocht af.

Ötztal Trek Route 1

Het eerste deel van de Ötztal Trek bestaat uit vijf etappes en begint aan het begin van het dal, bij het Ötztal Bahnhof. Dit treinstation ligt op 704 meter, dus je begint vrij laag. Deze route is in totaal 55 kilometer lang. Je stijgt 4950 meter en daalt 2500 meter. De vijf etappes lopen via de Dortmunder Hütte, Schweinfurter Hütte, Winnenbachseehütte, Amberger Hütte en Hochstubaihütte. Je komt langs de dorpen Oetz, Kühtai, Gries en je eindigt in de buurt van Sölden. Vanaf de Hochstubaihütte kun je in 2,5 uur naar de Kleblealm of Fiegl’s Hütte wandelen om daar de bus te pakken naar Sölden. Lees meer over route 1 >

Otztaler Trek
Genieten van prachtig uitzicht tijdens de Ötztaler Trek (Foto: © Ötztal Tourismus)

Ötztal Trek Route 2

De Ötztal Trek gaat in de tweede fase verder vanaf de Hochstubaihütte. Dit deel bestaat uit vier etappes en is in totaal 26,5 kilometer. Je stijgt 2460 meter en daalt 2800 meter. De etappes lopen hier echt over de kammen en toppen van de bergen. Je wandelt via de Hildesheimer Hütte, de Siegerlandhütte en de Schönaueralm naar de Brunnenkogelhütte, terug bij Sölden. Aan het eind kun je in ongeveer 2 uur naar de Fiegl’s Hütte wandelen, vanwaar je de bus naar Sölden kunt nemen.

Ötztal Trek Route 3

Wil je graag een korte huttentocht doen? Dan is deze route een aanrader. De 32 kilometers van de derde route van de Ötztal Trek is verdeeld over drie etappes. Heb je hiervoor de tweede route gedaan? Neem dan vanuit Sölden de bus naar Obergurgl. Vanuit dit dorp, achterin het Ötztal, loop je naar het Ramolhaus en via Martin-Busch-Hütte naar de Similiaunhütte. Onderweg loop je over de resten van de Gurgler Gletscher. Tijdens de eerste etappe kun je ook een extra tussenstop maken bij de Langtalereckhütte of Hochwildehaus. De wandeling bevindt zich gedeeltelijk boven de 3000 meter, met 3189 meter als het hoogste punt. De derde etappe is 'slechts' twee uur wandelen, maar aan het eind sta je letterlijk op de grens met Italië en ben je vlakbij het punt waar Ötzi is gevonden. Om terug te komen loop je via de Martin-Busch-Hütte naar Vent, waar je de bus kunt pakken.

Ötztal Trek route 4

Het vierde deel van de Ötztal Trek is weer wat langer dan de voorgaande route. Hier wandel je 5 etappes en 40,5 kilometers. Je stijgt 2500 meter en daalt 2850 meter. Je bevindt je hier middenin het gletsjergebied en je loopt in de voetsporen van Ötzi, de mummy. Ga je deze route wandelen? Zorg voor genoeg wandelervaring en het juiste materiaal. Vanaf de Similaunhütte wandel je naar de Hochjoch-Hospiz, Brandenburger Haus, Vernagthütte, Breslauer Hütte en de Braunschweiger Hütte. Vanaf hier kun je met de gondel naar Vent. Tijdens deze pittige tocht wandel je langs veel steile paden. Het hoogste punt ligt op 3497 meter en is de bergtop de Fluchtkogel. Lees hier alle details over route 4 >

Ötztal Trek
Welke route van de Ötztaler Trek zou jij lopen? (Foto: © Ötztal Tourismus)

Ötztal Trek route 5

De vijfde route van de Ötztal Trek bestaat, net als route 3, uit drie etappes. Vanaf de Braunschweiger Hütte wandel je naar de Rüsselsheimer Hütte, Hauer-Seehütte en Frischmannhütte. In totaal wandel je zo’n 27 kilometer, klim je 2600 meter en daal je 3200 meter. Vanaf de laatste hut wandel je in zo’n 2,5 uur terug naar Umhausen.

Ötztal Trek route 6

Het laatste deel van de Ötztal Trek eindigt waar de tour begint, bij het Ötztal Bahnhof. De route bestaat uit etappe 21 en 22 en begint bij de Frischmannhütte. Je loopt via de Erlanger Hütte naar het station. De laatste etappe, nummer 22, is zo’n 19 kilometer en duurt 9 uur. Deze kan je natuurlijk ook opsplitsen of je loopt niet helemaal naar het station. Bekijk hier route 6 >

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips