Skip to navigation Skip to main content

Ötztal Trek: een van de mooiste huttentochten van Tirol

Wandelen met uitzicht op een gletsjer in het Ötztal

De Ötztal Trek staat te boek als een van de mooiste huttentochten van Tirol. Deze lange-afstandswandelroute neemt je mee door het prachtige landschap van het Ötztal met 250 bergtoppen boven de 3000 meter. Je wandelt over de toppen van het dal en over de hoogste flanken. De complete route van de Ötztal Trek is 400 kilometer lang en bestaat uit 22 etappes. De route van Ötztal-Bahnhof naar Obergurgl en Vent, om vervolgens over de westelijke flank terug te wandelen naar het beginpunt is er een voor wandelaars met een lange adem. 

Ötztal Trek: facts & figures

In totaal is de Ötztal Trek 400 kilometer lang en bestaat uit maar liefst 22 etappes, met 15 variaties. Tijdens deze huttentocht overbrug je in totaal 30.000 hoogtemeters. Je kunt ook een kortere versie wandelen, het Ötztal heeft zes ‘deelroutes’ gemaakt, en elke route bestaat uit twee tot vijf etappes. Laat je de varianten achterwege, dan bedraagt het aantal wandelkilometers 246. Volgens de ‘Tiroler Wander- und Bergwegenkonzept’ is het een zwarte wandelroute met her en der een rode etappe. Dit betekent dus dat deze huttentocht met name geschikt is voor ervaren wandelaars. Doordat veel etappes over de toppen van de bergen lopen, is het belangrijk dat je over een goede uitrusting beschikt. Wandelaars met hoogtevrees raden we deze tocht af.

  • Lengte: 246,4 km
  • Duur: 84:25 uur
  • Hoogtemeters: 18.910
  • Hoogste punt: 3482 m
  • Laagste punt: 678 m
  • Startpunt: Ötztal Bahnhof
  • Beste periode: juli - september

 

Ötztal Trek Route 1: een oceaan in de bergen

Het eerste deel van de Ötztal Trek bestaat uit vijf etappes en begint aan het begin van het dal, bij het Ötztal Bahnhof. Dit treinstation ligt op 704 meter, dus je begint vrij laag. Deze route is in totaal 55 kilometer lang. Je stijgt 4950 meter en daalt 2500 meter. De vijf etappes lopen via de Dortmunder Hütte, Schweinfurter Hütte, Winnenbachseehütte, Amberger Hütte en Hochstubaihütte. Je komt langs de dorpen Oetz, Kühtai, Gries en je eindigt in de buurt van Sölden. Onderweg, bij Kühtai, kom je langs de Finstertaler See, een indrukwekkend stuwmeer met een capaciteit van 60 miljoen kubieke meter. Vanaf de Hochstubaihütte kun je in 2,5 uur naar de Kleblealm of Fiegl’s Hütte wandelen om daar de bus te pakken naar Sölden.

Ötztal Trek Route 2: de stille kant van Sölden

De Ötztal Trek gaat in de tweede fase verder vanaf de Hochstubaihütte. Dit deel bestaat uit vier etappes en is in totaal 35,9 kilometer. Je stijgt 2797 meter en daalt 3253 meter. De etappes lopen hier echt over de kammen en toppen van de bergen. Je wandelt via de Hildesheimer Hütte, de Siegerlandhütte en Gasthaus Hochfirst naar het Brunnenkogelhaus, terug bij Sölden. Aan het eind kun je in ongeveer 2 uur naar de Fiegl’s Hütte wandelen, vanwaar je de bus naar Sölden kunt nemen.

Ötztal Trek Route 3: zuidelijkste punt

Wil je graag een korte huttentocht in Tirol doen? Dan is deze route een aanrader. De 32 kilometers van de derde route van de Ötztal Trek is verdeeld over drie etappes. Heb je hiervoor de tweede route gedaan? Neem dan vanuit Sölden de bus naar Obergurgl. Vanuit dit dorp, achterin het Ötztal, loop je naar het Ramolhaus en via Martin-Busch-Hütte naar de Similiaunhütte. Onderweg loop je over de resten van de Gurgler Gletscher. Tijdens de eerste etappe kun je ook een extra tussenstop maken bij de Langtalereckhütte of Hochwildehaus. De wandeling bevindt zich gedeeltelijk boven de 3000 meter, met 3187 meter als het hoogste punt. De derde etappe is 'slechts' twee uur wandelen, maar aan het eind sta je letterlijk op de grens met Italië en ben je vlakbij het punt waar Ötzi is gevonden. Om terug te komen loop je via de Martin-Busch-Hütte naar Vent, waar je de bus kunt pakken.

Ötztal Trek route 4: in de sporen van Ötzi

Het vierde deel van de Ötztal Trek is weer wat langer dan de voorgaande route. Hier wandel je vijf etappes en 45,6 kilometers. Je stijgt 3125 meter en daalt 3388 meter. Je bevindt je hier middenin het gletsjergebied en je loopt in de voetsporen van Ötzi, de ijsmummy. Ga je deze route wandelen? Zorg voor genoeg wandelervaring en het juiste materiaal. Vanaf de Similaunhütte wandel je naar de Hochjoch-Hospiz, Brandenburger Haus, Vernagthütte, Breslauer Hütte en de Braunschweiger Hütte. Vanaf hier kun je met de gondel naar Vent. Tijdens deze pittige tocht wandel je langs veel steile paden. Het hoogste punt ligt op 3482 meter en is de bergtop de Fluchtkogel.

Ötztal Trek 4
© Spalder Media Group
Ötztal Trek 1
© Spalder Media Group
Ötztal Trek 2
© Spalder Media Group
Ötztal Trek 3
© Spalder Media Group
Ötztal Trek 5
© Spalder Media Group

Ötztal Trek route 5: kort, maar krachtig

De vijfde route van de Ötztal Trek bestaat, net als route 3, uit drie etappes. Vanaf de Braunschweiger Hütte wandel je naar de Rüsselsheimer Hütte, Hauer-Seehütte en Frischmannhütte. In totaal wandel je zo’n 29 kilometer, klim je 2600 meter en daal je 3200 meter. Vanaf de laatste hut wandel je in zo’n 2,5 uur terug naar Umhausen.

Ötztal Trek route 6: laatste loodjes 

Het laatste deel van de Ötztal Trek eindigt waar de tour begint, bij het Ötztal Bahnhof. De route bestaat uit etappe 21 en 22 en begint bij de Frischmannhütte. Je loopt via de Erlanger Hütte naar het station. De laatste etappe, nummer 22, is zo’n 19 kilometer en duurt 9 uur. Deze kan je natuurlijk ook opsplitsen of je loopt niet helemaal naar het station. 

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.