Skip to navigation Skip to main content

8x uitdagende huttentochten in Tirol

Tirol, een prachtige regio voor een huttentocht. Rust, ruimte, hoge toppen en bijzondere uitzichten. Hoe klinkt dat? Fantastisch toch? De ‘echte’ bergliefhebber wil het liefst maar één ding: een huttentocht. Meerdere dagen één zijn met de natuur en de bergen. Flinke wandeltochten maken van berghut naar berghut, waarbij je soms uren niemand tegenkomt! Op meerdere plekken in de Alpen kun je een huttentocht wandelen. Sommige tochten duren 20 dagen, andere 12. Bekijk hieronder 8 bijzondere huttentochten in Tirol.

#1. Stubaier Höhenweg

De Stubaier Höhenweg vind je in – zoals de naam al verklapt – het Stubaital. De route begint bij Neustift, is in totaal 120 kilometer lang, bestaat uit 8 etappes en je overbrugt 8.000 hoogtemeters. Het voordeel van deze huttentocht is dat je ook individuele etappes kunt lopen of een etappe eerder kunt stoppen. Tijdens de route loop je als het ware in een cirkel om het dal heen. Lees hier meer over de Stubaier Höhenweg.

#2. Ötztal Trek

Het Ötztal is een van de bekendste dalen van Tirol, mede dankzij het (ski)dorp Sölden. In de zomer biedt het Ötztal de huttentocht ‘Ötztal Trek’. Deze route is in totaal 400 kilometer lang, bestaat uit 22 etappes en 30.000 hoogtemeters. Dat is niet niks! Natuurlijk zijn er ook andere varianten van deze lange tocht mogelijk. Je kunt er voor kiezen om één van de zes deelroutes te wandelen. Elk van deze routes bestaat uit twee tot vijf etappes. Let wel op: de etappes van de Ötztal Trek zijn voor de gevorderde bergwandelaar. De etappes zijn pittig, er zijn niet overal markeringen en sommige etappes leiden over ijs.

#3. Lechweg

Deze huttentocht in Tirol vind je in het gelijknamige Lechtal. De route is zo’n 125 kilometer lang en bestaat uit 7 etappes. Van sommige etappes kun je verschillende versies lopen. De Lechweg begint bij de bron van de rivier de Lech, in het dorp Lech am Arlberg. De rivier loopt door het natuurpark Lechtal-Reutte en eindigt in Füssen (Duitsland). De Lechweg loopt langs dezelfde route als de rivier. Het is een route die geschikt is voor beginnende wandelaars en wandelaars die opzoek zijn naar een ontspannen tocht.

#4. KAT Walk

De KAT Walk, oftewel Kitzbüheler Alpen Trail is een fijne en zeer toegankelijke huttentocht in Tirol. De route is 106 kilometer lang, verdeeld over 6 etappes en je overbrugt 6350 hoogtemeters. De KAT Walk begint in Hopfgarten im Brixental en gaat via Kitzbühel en St. Johann in Tirol naar St. Ulrich am Pillersee. Goed nieuws voor degenen die graag de KAT Walk willen doen, maar dan wat korter en eenvoudiger: je kunt ook de KAT Walk compact wandelen! Deze versie is 76 kilometer lang, verdeeld over 5 etappen en overbrugt 4950 hoogtemeters. Wanneer je de KAT Walk direct boekt als vakantie, via TVB Kitzbüheler Alpen, dan wordt je bagage voor je vervoerd naar de volgende bestemming! Lees hier meer over de KAT-Walk.

Bekijk hier nog meer lange-afstandswandelingen in Tirol >

#5. Brandenberger Alpen

Het mooie Alpbachtal & Seenland biedt verschillende meerdaagse wandelroutes en huttentochten. Tirol heeft verschillende gebergtes, waaronder de Brandenberger Alpen, dat in de vakantieregio Alpbachtal & Seenland ligt. De 4-daagse tour Brandenberger Alpen bestaat uit vier etappes van in totaal 50,8 kilometer en 7216 hoogtemeters. Het is een pittige wandeltocht, die in Kramsach begint en eindigt.

#6. Berliner Höhenweg

In de Zillertaler Alpen vind je de huttentocht Berliner Höhenweg. Deze meerdaagse tocht begint in Finkenberg en eindigt in Mayrhofen, waardoor de route een ronde is langs verschillende berghutten. Sinds 2008 wordt deze route als complete reis aangeboden bij TVB Zillertal. De Berliner Höhenweg bestaat uit 7 etappes, van in totaal 73 kilometer. Op de meeste stukken ben je flink aan het stijgen en dalen, totaal zelfs 16.600 hoogtemeters! Met name ervaren wandelaars zullen interesse hebben in de Berliner Höhenweg.

#7. De Alpenüberquerung

Deze huttentocht loopt niet alleen door Tirol, maar ook door Duitsland en Italië! Met de Alpenüberguerung loop je in zeven dagen niet alleen door Tirol, maar ook door Duitsland en Italië. De route loopt via Gmund, Kreuth, Achenkirch, Maurach, Hochfügen en Mayrhofen naar Pritsch en Sterzing. Tijdens deze huttentocht wandel je 188,3 kilometer, en 21362 hoogtemeters. Een bijzondere, maar zware wandelroute.

#8. Peter Habeler Runde

Bergprofessor Peter Habeler, geboren in het Zillertal, is de eerste bergbeklimmer die de top van de Mount Everest bereikte zonder extra zuurstof. Speciaal voor zijn 70ste verjaardag werd de ‘Peter Habeler Runde’ opgericht. Deze rondwandeling is 60 kilometer en gaat via 6 berghutten. De lengte van de zes etappes wisselt van 3,5 tot 13 kilometer. In totaal overbrug je 8460 hoogtemeters, terwijl je geniet van een bijzonder uitzicht.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.