Skip to navigation Skip to main content

8 uitdagende huttentochten in Tirol

Ötztal Trek 3
© Spalder Media Group

Tirol, een prachtige regio voor een huttentocht. Rust, ruimte, hoge toppen en bijzondere uitzichten. Hoe klinkt dat? Fantastisch toch? De ‘echte’ bergliefhebber wil het liefst maar één ding: een huttentocht. Meerdere dagen één zijn met de natuur en de bergen. Flinke wandeltochten maken van berghut naar berghut, waarbij je soms uren niemand tegenkomt! Sommige huttentochten in Tirol duren enkele dagen, sommige meerdere weken. Bekijk hieronder 8 bijzondere huttentochten in Tirol.

1. Tiroler Burgenweg

Op de Tiroler Burgenweg door Ferienregion TirolWest ga je terug naar de tijd van de Middeleeuwen. De meerdaagse wandeltocht door de steden Landeck, Fließ, Tobadill, Pians, Grins, Stanz, Zams en Schönwies bestaat uit 5 dagetappes en heeft een totale lengte van 65 kilometer. Hoogtepunten langs de route zijn kasteel Landeck, kasteel Biedenegg, kasteel Wiesberg, kasteelruïne Schrofenstein en de ruïne Kronburg. Dankzij een eigen 'Burgenweg-APP' met audio, videobeelden en tekst zal je onderweg niets ontgaan.

Kasteel op de route van de Tiroler Burgenweg
© Ferienregion TirolWest / Roman Huber

2. Alpenüberquerung E5

Te voet de Alpen oversteken is al jaren populair onder lange-afstandswandelaars. Een van de populairste routes om dit te doen is de E5, met het traject tussen Oberstdorf en Meran als voornaamste deel. Tijdens dit deel van deze huttentocht wandel je 104 kilometer en 4950 hoogtemeters. Je kunt de route individueel of begeleid afleggen, maar wees wel op tijd met het vastleggen van je berghutten of reis. Op diverse plekken kun je de route inkorten door gebruik te maken van de lift of het openbaar vervoer.

Wandelen richting de Vernagt Stausee

3. Stubaier Höhenweg

De Stubaier Höhenweg vind je in – zoals de naam al verklapt – het Stubaital. De route begint bij Neustift, is in totaal 120 kilometer lang, bestaat uit 8 etappes en je overbrugt 8.000 hoogtemeters. Het voordeel van deze huttentocht is dat je ook individuele etappes kunt lopen of een etappe eerder kunt stoppen. Tijdens de route loop je als het ware in een cirkel om het dal heen.

4. Ötztal Trek

Het Ötztal is een van de bekendste dalen van Tirol, mede dankzij het (ski)dorp Sölden. In de zomer biedt het Ötztal de huttentocht ‘Ötztal Trek’. Deze route is in totaal 400 kilometer lang, bestaat uit 22 etappes en 30.000 hoogtemeters. Dat is niet niks! Natuurlijk zijn er ook andere varianten van deze lange tocht mogelijk. Je kunt er voor kiezen om één van de zes deelroutes te wandelen. Elk van deze routes bestaat uit twee tot vijf etappes. Let wel op: de etappes van de Ötztal Trek zijn voor de gevorderde bergwandelaar. De etappes zijn pittig, er zijn niet overal markeringen en sommige etappes leiden over ijs.

Ötztal Trek 2
© Spalder Media Group
Ötztal Trek 3
© Spalder Media Group
Ötztal Trek 4
© Spalder Media Group
Wandelen met uitzicht op een gletsjer in het Ötztal
Ötztal Trek 5
© Spalder Media Group

5. Lechweg

Deze huttentocht in Tirol vind je in het gelijknamige Lechtal. De route is zo’n 125 kilometer lang en bestaat uit 7 etappes. Van sommige etappes kun je verschillende versies lopen. De Lechweg begint bij de bron van de rivier de Lech, in het dorp Lech am Arlberg. De rivier loopt door het natuurpark Lechtal-Reutte en eindigt in Füssen (Duitsland). De Lechweg loopt langs dezelfde route als de rivier. Het is een route die geschikt is voor beginnende wandelaars en wandelaars die op zoek zijn naar een ontspannen tocht.

6. KAT Walk

De KAT Walk, oftewel Kitzbüheler Alpen Trail is een fijne en zeer toegankelijke huttentocht in Tirol. De route is 106 kilometer lang, verdeeld over 6 etappes en je overbrugt 6350 hoogtemeters. De KAT Walk begint in Hopfgarten im Brixental en gaat via Kitzbühel en St. Johann in Tirol naar St. Ulrich am Pillersee. Goed nieuws voor degenen die graag de KAT Walk willen doen, maar dan wat korter en eenvoudiger: je kunt ook de KAT Walk compact wandelen! Deze versie is 76 kilometer lang, verdeeld over 5 etappen en overbrugt 4950 hoogtemeters. 

Wandelen in het landschap van de Kitzbüheler Alpen
© Mirja Geh

7. Berliner Höhenweg

In de Zillertaler Alpen vind je de huttentocht Berliner Höhenweg. Deze meerdaagse tocht begint in Finkenberg en eindigt in Mayrhofen, waardoor de route een ronde is langs verschillende berghutten. Sinds 2008 wordt deze route als complete reis aangeboden bij TVB Zillertal. De Berliner Höhenweg bestaat uit 7 etappes, van in totaal 73 kilometer. Op de meeste stukken ben je flink aan het stijgen en dalen, totaal zelfs 16.600 hoogtemeters! Met name ervaren wandelaars zullen interesse hebben in de Berliner Höhenweg.

Bergwereld tijdens de Berliner Höhenweg
© Tirol Werbung / Venier Martin

8. Peter Habeler Runde

Bergprofessor Peter Habeler, geboren in het Zillertal, is de eerste bergbeklimmer die de top van de Mount Everest bereikte zonder extra zuurstof. Speciaal voor zijn 70ste verjaardag werd de ‘Peter Habeler Runde’ opgericht. Deze rondwandeling is 60 kilometer en gaat via 6 berghutten. De lengte van de zes etappes wisselt van 3,5 tot 13 kilometer. In totaal overbrug je 8460 hoogtemeters, terwijl je geniet van een bijzonder uitzicht.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.