Skip to navigation Skip to main content

Salzburger Almenweg vs. Hohe Tauern Panorama Trail: welke kies jij?

Salzburger Almenweg
© TVB Grossarltal

Voor wie vaker in de bergen op vakantie gaat en op zoek is naar een mooie, meerdaagse wandelroute, biedt de Oostenrijkse regio SalzburgerLand meteen twee geweldige opties: de Salzburger Almenweg en de Hohe Tauern Panorama Trail. Beide routes zijn zeer de moeite van het bewandelen waard en bieden de mogelijkheid zelf te kiezen welke en hoeveel etappes je in je vakantie wilt doen. Afhankelijk van je wandelwensen en wandelniveau zou je echter voor een van beiden een (lichte) voorkeur kunnen hebben. Wij zetten de verschillen tussen beide routes hier voor je op een rijtje.

Salzburger Almenweg: de facts

De Salzburger Almenweg heeft een totale lengte van 350 km, verdeeld in 25 etappes die door de mooiste regio’s van SalzburgerLand voeren. Het is een panoramische rondwandeling, het eindpunt is gelijk aan het startpunt. Je komt onder andere in Salzburger Sportwelt (etappe 1), Hochkönig (etappe 2 en 3), Grossarltal (etappe 10 en 11), St. Johann in Salzburg (etappe 13 en 14) en Flachau (etappe 15 en 16). Je wandelt op deze route door ruim 120 alpenweides, meer dan 90% van de route ligt boven de 1000 meter. Het totaal aantal hoogtemeters dat tijdens de route te overbruggen is, is 20.000. De gemiddelde lengte van de etappes is ongeveer 15 km, de etappelengtes variëren tussen 9 km en 22 km. Reken op wandeldagen van 4 tot 8 uur. Je wandelt grotendeels over rode bergwandelpaden, deels over gravelwegen, bospaden en asfalt. Sommige etappes zijn met de berglift bereikbaar of in te korten. Beste wandeltijd: van begin mei tot eind oktober.

Voor wie geschikt?

De meeste etappes van de Salzburger Almenweg zijn ook geschikt voor beginnende bergwandelaars en gezinnen met kinderen. Sommige etappes zijn alleen voor ervaren alpinisten.

Onderweg op de Salzburger Almenweg

Berghut langs de Salzburger Almenweg
© TVB Grossarltal
Onderweg op de Salzburger Almenweg
© Peakmotionfilms / Paul Deubler
Salzburger Almenweg ook voor beginnende bergwandelaars
© SalzburgerLand Tourismus
Prachtig uitzicht op de Salzburger Almenweg
© Peakmotionfilms / Paul Deubler

Salzburger Almenweg - 25 etappes

Duur 131 uur, 25 minuten
Hoogtemeters 20.158 meter klimmen, 20.158 meter dalen
Afstand 358,7 km
Ondergrond bergpaden, onverharde weg, alpenweides, hoogveen, bospaden, asfalt
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
Routekaart Salzburger Almenweg
Bekijk de etappes van de Salzburger Almenweg

Hohe Tauern Panorama Trail: de facts

De Hohe Tauern Panorama Trail heeft een totale lengte van 270 km, verdeeld in 17 etappes die door het National Park Hohe Tauern voeren. Het is een lineaire wandelroute, start- en eindpunt zijn niet hetzelfde. Je komt onder andere in de Wildkogel Arena (etappe 3, 4 en 5), het Raurisertal in National Park Hohe Tauern (etappe 14 en 15) en Grossarltal (etappe 17). Je wandelt op deze trail grotendeels door ongerept natuurgebied tussen de 1500 en 2400 meter hoogte en hebt uitzicht op de hoogste bergen van Oostenrijk. Imposant uitzicht dus! Het totaal aantal hoogtemeters dat tijdens de trail moet worden overbrugd, is 14.000. De gemiddelde lengte van de etappes is ongeveer 16 km, de etappelengtes variëren tussen 7 km en 24 km. Reken op wandeldagen van 4,5 tot 7 uur. Je wandelt grotendeels over rode bergwandelpaden. Sommige etappe start- en eindpunten zijn met de bus of berglift bereikbaar. Geadviseerd wordt om tussen iedere etappe een rustdag in te bouwen. Beste wandeltijd: van juni tot eind september.

Voor wie geschikt?

De meeste etappes van de Hohe Tauern Panorama Trail zijn geschikt voor ervaren bergwandelaars en kinderen van 12 jaar of ouder. Als je deze trail wilt wandelen, moet je over een goede conditie beschikken en geen last hebben van hoogtevrees. Wandelstokken worden aanbevolen, vooral voor etappes waarin flinke afdalingen zitten.

Onderweg op de Hohe Tauern Panorama Trail

Berghut aan de Hohe Tauern Panorama Trail
© Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern / Gerald Demolsky
Flink klimmen en afdalen op de Hohe Tauern Panorama Trail
© Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern / Gerard Demolsky
Altijd prachtig uitzicht tijdens de Hohe Tauern Panorama Trail
© Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern / Gerard Demolsky
Langs de watervallen van Krimml
© Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern
Klimmen en dalen: de Hohe Tauern Panoramaweg zit boordevol uitdagingen
© Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern

Hohe Tauern Panorama Trail - 17 etappes

Duur 98 uur, 25 minuten
Hoogtemeters 13.812 meter klimmen, 13.863 meter dalen
Afstand 269,8 km
Ondergrond smalle bergwandelpaden, bospaden, steile bergkammen, los gesteente, onverharde weg
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
Routekaart van de Hohe Tauern Panorama Trail
Bekijk alle etappes van de Hohe Tauern Panorama Trail

Routemarkering en navigatie

Zowel de Salzburger Almenroute als de Hohe Tauern Panorama Trail zijn in het landschap gemarkeerd met speciale bordjes. Je kunt bij de lokale VVV ook een wandelkaart en routeboekje bestellen, of de route en etappebeschrijvingen op je mobiel downloaden.

Eten en drinken onderweg

Op beide routes kom je langs fijne berghutten, waar je een tussenstop kunt maken om iets te eten. Langs de Salzburger Almenroute liggen er wel 120! Probeer vooral een van de heerlijke Salzburger specialiteiten, zodat je gesterkt weer verder kunt. Let op, langs etappe 7, 11 en 14 van de Salzburger Almenweg liggen geen hutten, alleen aan het einde! Langs de Hohe Tauern Panorama Trail liggen ook berghutten, maar minder dan langs de Almenweg. Ook zijn er etappes in de Panorama Trail zonder hut en ook zonder waterbronnen onderweg (zoals bij etappe 5 en 7). Op de Panorama Trail zul je dus zelf vaker en meer eten en drinken mee moeten brengen tijdens je wandeling dan op de Almenroute.

Service onderweg als je vooraf boekt bij de lokale VVV

Als je vooraf een wandelarrangement boekt bij de lokale VVV, kun je op beide routes gebruik maken van bagage service. Dan hoef je dus alleen je proviand en regenjas in je rugzak te stoppen en hup, je kunt op pad. Ook is er dan een shuttle service naar je startpunt en vanaf je eindpunt. Bovendien hebben beiden een Trail hotline voor het geval je de weg niet kunt vinden of er calamiteiten zijn. De Salzburger Almenweg is voor de periode 15 juni tot 30 september vanaf 2 aaneengesloten etappes direct online te boeken. Overnachtingen zijn dan in berghutten of andere budgetvriendelijke accommodaties. De Hohe Tauern Panorama Trail is voor de periode 15 mei tot 30 juni en 1 september tot 10 oktober vanaf 2 aaneengesloten etappes direct online te boeken. Overnachtingen zijn in budgetvriendelijke accommodaties.

 

 

Welke kies jij?

Heb je een voorkeur voor een van deze lange afstand wandelingen in SalzburgerLand maar weet je nog niet welke etappes je wilt doen? Kijk in deze special voor een beschrijving van de 7 mooiste regio’s in SalzburgerLand en kies de etappes in de regio die jou het meeste aanspreekt. Voor vakantieaanbiedingen per regio kijk je op de website van SalzburgerLand. Je maakt daar bovendien kans op een week zomervakantie voor 2 personen in een van de zeven regio's.

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.