Skip to navigation Skip to main content

8 tips voor een perfecte nacht in een berghut

Berghut St. Anton am Arlberg
© Spalder Media Group

Een nacht in een berghut is voor veel wandelaars een onvergetelijke ervaring. Je bevindt je op een adembenemende plek, die je op eigen kracht hebt weten te bereiken. Dan moet de nacht echter nog beginnen! Snurkende reisgenoten of de weg naar het toilet niet kunnen vinden kan het plezier van zo’n overnachting flink verpesten. Wanneer je deze 8 tips in je achterhoofd houdt, beleef jij de perfecte nacht in een berghut!

Doen in berghut

1. Neem oordopjes mee

In een berghut kan het zomaar gebeuren dat je op een slaapzaal komt te liggen met andere mensen. Je zult net zien dat jij je kamer moet delen met een ontzettende snurker die je nachtrust verstoort. In dat geval ben je maar wat blij met de oordopjes die je hebt meegenomen!

 
2. Laat je bergschoenen in het hok

Vrijwel iedere berghut beschikt over een ruimte waar de schoenen kunnen worden gedroogd, dit is erg belangrijk voor het onderhoud van je wandelschoenen. In (bijna) elke berghut staan 'bergsloffen' voor je klaar, zodat je voeten lekker kunnen bijkomen van de tocht. Ook je wandelstokken en/of wandelrugzak kun je in een speciale ruimte achterlaten. Verwacht echter niet dat het in de slaapzaal naar roosjes ruikt, want de wandelsokken van een peloton vermoeide bergwandelaars ruikt allerminst fris.

Bergschoenen op werkbank
© Spalder Media Group

3. Zorg voor een zaklamp

Wanneer je midden in de nacht wakker wordt en naar het toilet moet, is het wel zo fijn om een zaklamp binnen handbereik te hebben. Zo gaat het ontwijken van de stapelbedden en het onderscheiden van de ruimtes een stuk makkelijker!

4. Neem zelf een (hutten)slaapzak en handdoek mee

Beddengoed is niet altijd aanwezig in een berghut. Neem daarom een eigen slaapzak/lakenzak mee zodat je in de hut niet voor verrassingen komt te staan. Bovendien bespaart dit weer een wasbeurtje wanneer lakens en dekens wel voorhanden zijn. Een (kleine) microfiber handdoek is onmisbaar om je even op te frissen.

Niet doen in een berghut

5. Lawaai maken

Nachtrust is heilig in een berghut. Niets is zo vervelend als een kamergenoot die om 05.05 uur de rest wakker maakt door met een plastic tas te schudden of iets laat vallen. In een berghut ben je niet alleen, dus let er op dat geluidsoverlast voor andere gasten tot een minimum wordt beperkt.

Stapelbed slaapzaal berghut
© Spalder Media Group

6. Wegblijven zonder bericht

Een slaapplaats in een hut reserveer je niet alleen om ’s avonds verzekerd te zijn van een bed, maar ook om de logistiek en de organisatie van de berghut beter te laten verlopen. Niet op komen dagen in een berghut is iets wat je echt niet kunt maken. Mocht je het onverhoopt niet redden, pak dan de telefoon (als je bereik hebt natuurlijk...), zodat men weet dat er een slaapplaats vrij is en er niemand vermist wordt.

7. Afval achterlaten

Wie op de flanken van een berg afval produceert, is er zelf voor verantwoordelijk om dit weer mee terug te nemen in het dal. Dit geldt ook tijdens het verblijf in een berghut.

Aanbeveling

8. Signeer het gastenboek

Een berichtje achterlaten in het gastenboek is niet alleen leuk, maar kan tevens als levensverzekering dienen. Er kan onderweg altijd wat gebeuren, en met een korte notitie kan een redding zomaar een stuk eenvoudiger worden. Noteer daarom altijd je naam, herkomst en volgende bestemming.Terras bij een berghut
© Spalder Media Group
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.