Skip to navigation Skip to main content

Huttentocht Frankrijk: dit zijn de 5 mooiste tochten

7338 - Huttentocht Frankrijk: dit zijn de 5 mooiste tochten

Voor een huttentocht in Frankrijk zijn er veel mogelijkheden. Er zijn tal van prachtige regio's en genoeg berghutten die voor onderdak kunnen zorgen. Als je een huttentocht in Frankrijk gaat doen, kun je het beste kijken naar de GR wandelroutes via de FFRP (Fédération Française de la Randonnée Pédestre). Frankrijk biedt oneindig veel wandelroutes en daarmee mogelijkheden voor huttentochten. Soms worden huttentochten door een organisatie opgesteld, maar je kunt ook zelf een huttentocht samenstellen en je accommodaties boeken. Waar in Frankrijk ga jij wandelen? Langs de Mont Blanc of door de glooiende Franse heuvels.

Alles over een huttentocht in Frankrijk

Dankzij de Franse Alpen en de Pyreneeën kun je in Frankrijk prachtige huttentochten maken door het hooggebergte. Wie het liever wat minder hogerop zoekt, vindt in de middelgebergtes van de Vogezen, Jura en het Centraal Massief ook prachtige landschappen voor een Franse huttentocht. Er zijn tal van berghutten dus een slaapplek is zo gevonden. Je kunt ervoor kiezen om je huttentocht in Frankrijk zelf samen te stellen of voor een georganiseerde reis gaan. Voor ervaren bergwandelaars is de Tour du Mont Blanc een absolute aanrader. Veel bergliefhebbers vinden dit de mooiste huttentocht van Frankrijk. Ook de andere vier onderstaande tochten zijn echter meer de moeite waard! Plan je Franse huttentocht zorgvuldig, zodat je weet hoe lang je wandeldagen zullen zijn en hoeveel hoogtemeters je moet overbruggen.

7338 - bord parc national des ecrins (1)
De lange-afstandspaden staan goed aangegeven in Frankrijk

1. Huttentocht Mercantour

Deze vijfdaagse huttentocht loopt door het zuiden van het Parc National de Mercantour, in de Alpes Maritimes. De tocht begint in Le Boreon en eindigt in Belvedere. Je wandelt door een geweldig landschap en komt door haast uitgestorven dorpjes. Je verblijft in authentieke auberges en hotels. Zoals alle GR wandelroutes is ook deze tocht aangegeven met de kenmerkende rood-witte verfstrepen, die je her en der op stenen en paaltjes tegenkomt. Een kaart kun je vinden via de FFRP, kaart nummer 507.

Huttentocht Mercantour boeken bij SNP Natuurreizen

2. Huttentocht door de Franse Alpen

De Franse Alpen zijn uitgestrekt en zeer geschikt voor een huttentocht. Frankrijk is groot en soms is het lastig om te kiezen waar in de Alpen je zal gaan wandelen. Daarom helpen we je een handje: overal! De E2/GR5 begint in Hoek van Holland en loopt helemaal tot aan de kust bij Nice. In totaal is de route 2600 km lang. Als je alleen het Franse deel wilt bewandelen, kun je beginnen bij het Meer van Genève en ga je via de Franse Alpen naar Nice. De tocht is 620 km lang en duurt zo’n 3 á 4 weken, afhankelijk van het tempo.

Huttentocht GR5 (Haute Savoie) boeken bij SNP Natuurreizen
7338 - drukte tour du mont blanc berghut (1)
Ook het Parc National des Écrins leent zich uitstekend voor een meerdaagse tocht

3. Huttentocht Auvergne, de Stevenson Trail

De Stevenson Trail, of Chemin de Stevenson, volgt het wandelpad GR70 en is ruim 250 kilometer lang. Deze tocht overbrugt minder hoogteverschil dan huttentochten in het hooggebergte en is ook geschikt voor minder ervaren wandelaars. Ook kun je de tocht met een ezel bewandelen. De tocht duurt ongeveer 10 dagen en loopt van Le Puy-en-Velay tot Alès. Het eerste deel van de huttentocht leidt door de omgeving van het dorpje Puy-en-Velay. De natuur is hier gevormd door vulkanen, waardoor het veel ronde vormen en heuvels heeft. De GR70 loopt ook door de dorpen Goudet, Ussel, Les Bargettes, Le Bouchet Saint-Nicolas en Pradelles (een van de mooiste dorpen van Frankrijk). Een huttentocht met veel leuke bezienswaardigheden is het zeker! Bestel het boek over de Stevenson Trail bij Bol.com >

4. Tour du Mont Blanc huttentocht

De Tour du Mont Blanc behoort tot de populairste huttentochten van Frankrijk én de Alpen. Hoewel de tocht zeer uitdagend klinkt, is deze goed te doen voor wandelaars met een gemiddelde conditie. Er worden georganiseerde trips aangeboden, waarbij je bagage over het gehele traject van plek naar plek wordt vervoerd. Door de populariteit van de Tour du Mont Blanc moet je deze huttentocht wel ver van te voren plannen. Op sommige plekken is maar een beperkt aantal bedden beschikbaar. Kies je voor de complete Tour du Mont Blanc dan wandel je niet alleen in Frankrijk, maar ook in Zwitserland en Italië. Je komt onder andere in de omgeving van Chamonix, Les Contamines en Courmayeur. Wie alleen aan de Franse zijde van de Mont Blanc blijft, loopt grote delen van de hierboven beschreven GR5.

 

Tour du Mont Blanc boeken bij SNP Natuurreizen

7338 -  (1)
Tijdens het hoogseizoen kan het erg druk zijn op de Tour du Mont Blanc

5. Huttentocht door de Pyreneeën, GR10

De Alpen zijn natuurlijk niet de enige bergen in Frankrijk. Huttentochten kun je ook wandelen in het bergachtige zuiden van het land, in de Pyreneeën. De complete GR10 is 950 kilometer lang en loopt dwars door de Pyreneeën, van Hendaye naar Banyuls-sur-Mer. Op de GR10 wandel je van Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee. Sommige stukken zijn behoorlijk pittig, waardoor het minder geschikt is voor beginners en kinderen. Materialen als touw en stijgijzers zijn niet nodig. Bestel het boek over de GR10 bij Bol.com >

Huttentocht in Frankrijk boeken

Gaat een huttentocht in Frankrijk er deze zomer daadwerkelijk van komen? Je kunt de route zelf uitstippelen of een georganiseerde huttentocht in Frankrijk boeken. Er zijn diverse reisorganisaties die de planning en het regelen van accommodaties voor je uit handen kunnen nemen. Zo ben je niet alleen gegarandeerd van een slaapplek in de berghutten, maar kom je ook in het bezit van gedetailleerde informatie over de route.

Bekijk ook huttentochten in andere landen:

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.