Skip to navigation Skip to main content

Huttentocht Zwitserland: 5 geweldige meerdaagse tochten

7281 - Huttentocht Zwitserland: 5 geweldige meerdaagse tochten

Mogelijkheden genoeg om een huttentocht in Zwitserland te maken! De hele dag buiten, genieten van de machtige bergen, glooiende heuvels en groene dalen. Je loopt van berghut naar berghut, wat een fantastische ervaring is. Er zijn tal van prachtige regio's voor een huttentocht in Zwitserland . Je kunt kiezen voor een huttentocht met een georganiseerde groep en een gids, met de kinderen of met je partner. Drie dagen, vijf dagen of misschien wel een maand, ook dit is allemaal mogelijk. In dit artikel hebben we 5 geweldige huttentochten in Zwitserland voor je geselecteerd.

Alles over een huttentocht in Zwitserland

Zwitserland is een geweldig land om een huttentocht in te maken. In de kantons Wallis, Graubünden, Berner Oberland en Ticino kun je prachtige meerdaagse tochten maken. De bergen van Zwitserland behoren tot de hoogste van de Alpen, dus je kunt het zo uitdagend maken als je zelf wilt. Hoe meer hoogtemeters, hoe uitdagender. Je wandelt tussen de vierduizenders en onderweg heb je misschien wel een prachtig uitzicht op bijvoorbeeld de Jungfrau (4158 m) of de Matterhorn (4478 m). Een huttentocht in Zwitserland is eenvoudig samen te stellen door het goede netwerk van wandelpaden en de vele berghutten. Kies je voor een samengestelde huttentocht in Zwitserland, dan hoef je alle hutten niet apart te boeken en ben je direct in het bezit van alle benodigde informatie.

7281 - uitzicht huttentocht zwitserland (1)
Tijdens een huttentocht in Zwitserland kun je je verheugen op geweldige uitzichten

1. Huttentocht Vier-Quellen-Weg

Zoals de naam al doet vermoeden gaat de Vier-Quellen-Weg (Vierbronnenroute) langs vier bronnen van bekende rivieren: de bron van de Rijn, de Reuss, de Ticino en de Rhône. Een bijzondere huttentocht dus! De route is ongeveer 85 kilometer lang en bestaat uit vijf etappes (ongeveer 32 uur). Per dag maak je zo'n 600 tot 700 hoogtemeters, op de laatste dag net iets meer dan 1200 meter. Het hoogste punt van de Vier Quellen huttentocht is de Giübin (2776 m). De huttentocht begint bij de Oberalppass, gaat via de Tomasee door het Val Maighels, over de Maighelspass en langs Alp Portgeren naar de Vermigel Hütte in Andermatt. Het leuke aan deze huttentocht is dat deze ook mogelijk is voor families met jongere kinderen. Je kunt de Vier-Quellen-Weg ook met bagagevervoer doen.

2. Huttentocht Alpenpanorama-Weg Nr. 3

Doorkruis Zwitserland van oost naar west tijdens deze lange huttentocht. Zwitserland is een klein land, waardoor het mogelijk is om een huttentocht van de ene naar de andere kant van het land te maken. De Alpenpanorama-Weg is 510 km lang en bestaat uit 30 etappes. De eerste etappe begint in Rorschach, aan de Bodensee. De etappes lopen via Einsiedeln, Luzern, Münsingen, Bulle, Vevey, Lausanne, Nyon en Meyrin. De laatste etappe eindigt in Genève. Het grootste gedeelte van de route loopt door de Voor-Alpen, waardoor de hoogtemeters beperkt blijven.

7281 - huttentocht alpenpanorama weg nr 3 zwitserland (1)
Wandelen bij de Matterhorn is een geweldige ervaring

3. Huttentocht Tour des Muverans

Huttentocht Zwitserland langs de Mont Blanc, de Dents-du-Midi en de Waadtländer Voralpen? Dan is de Tour des Muverans de meerdaagse wandeling die je zoekt. De huttentocht kun je in vier of vijf dagen lopen. Vier dagen zal voor sommigen aan de pittige kant zijn. De route loopt in een cirkel om de Petit (2810 m) en Grand Muveran (3051 m). Het makkelijke aan de tocht is dat er zeven opstappunten zijn, wat betekent dat je ook elke etappe als individuele tocht kunt lopen. Je kunt de Tour des Muverans huttentocht het beste wandelen van eind juni tot eind september. Over het algemeen is de route goed uitgezet.

4. Tour de Matterhorn huttentocht

De Tour de Matterhorn is beslist een van de mooiste huttentochten van Zwitserland en misschien zelfs wel van de Alpen. Bereid je voor op een pittige meerdaagse wandeling, want de hoogteverschillen zijn groot. Je wandelt rond de beroemde Matterhorn wat voor een totale lengte van bijna 150 kilometer zorgt. De route is onder te verdelen in 9 etappes en je dient in totaal op zo'n 60 uur wandelen te rekenen. Dagelijks klim en daal je meer dan 1000 meter, waardoor je voor de Tour de Matterhorn een ervaren bergwandelaar moet zijn. Onderweg kom je in bekende bergdorpen als Zinal, Arolla en Breuil-Cervinia en Zermatt. Geen last van hoogtevrees hebben en in goede conditie zijn is een vereiste voor deze geweldige Zwitserse huttentocht.

7281 - wandelroute matterhorn route (1)
Wandelen bij de Matterhorn is een geweldige ervaring

5. Huttentocht ViaValtellina

De Alpen barsten van de cultuur en geschiedenis. Dit is dan ook het thema van deze vijfde huttentocht. Zwitserland importeert al jarenlang wijn uit het Valtellina dal in Italië. De handelsroute die vroeger met ezels werd afgelegd, is nu een prachtige huttentocht. De route begint in het Montafon, loopt via Davos, over de Berninapas, tot aan Tirano in het Valtellina dal. De huttentocht bestaat uit 7 etappes van in totaal 130 km. Even iets anders dan wandelen? Het is ook mogelijk om etappes met de mountainbike, te paard of met het openbaar vervoer af te leggen.

Andere prachtige huttentochten in Zwitserland zijn:

  • Bärentrek, Berner Oberland
  • Kesch-Trek, Graubünden
  • Tour des Combin, Wallis
  • Europaweg, Wallis

 

Wandelgids: de 10 mooiste driedaagse huttentochten van Zwitserland (Bol.com)

7281 - bergmeer huttentocht zwitserland (1)
Een huttentocht in Zwitserland is een onvergetelijke ervaring

Huttentocht in Zwitserland boeken

Een huttentocht in Zwitserland kun je zelf samenstellen of compleet boeken. Stel je de meerdaagse wandeling zelf samen, dan kun je zelf de etappes uitstippelen en de berghutten kiezen. Ga je een populaire huttentocht in Zwitserland wandelen, boek de accommodaties dan wel op tijd. In het hoogseizoen kan het erg druk zijn en je wilt niet met het probleem zitten dat er een hut halverwege de tocht volgeboekt is. Kies je er voor om een complete huttentocht in Zwitserland te boeken, dan hoef je je hier geen zorgen om te maken. In alle berghutten wordt er een bed voor je gereserveerd en je krijgt alle informatie die je nodig hebt om de huttentocht te wandelen. Je kunt kiezen voor een georganiseerde huttentocht in Zwitserland waarbij je met een groep wandelt of zelfstandig op pad gaat.

Huttentochten in andere landen:

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.