Skip to navigation Skip to main content

5x lange-afstandswandelingen in Duitsland

17165 - 5x lange-afstandswandelingen in Duitsland
© Rheinland-Pfalz Tourismus GMBH, Dominik Ketz

Lange-afstandswandelingen in Duitsland zijn populair. Om mooie wandelingen door de bergen van Duitsland te maken hoef je niet naar de Alpen. In Duitsland zijn tal van mooie wandelroutes die door bijzondere landschappen lopen. Ook in de middengebergtes zijn veel gemarkeerde wandelroutes te vinden die minder ervaren (berg)wandelaars ook goed aankunnen. Je kunt er vaak ook voor kiezen om enkele etappes van de lange-afstandswandeling af te leggen. Wij hebben 5 prachtige lange-afstandswandelingen in Duitsland voor je op een rijtje gezet.

#1. Westweg: dwars door het Zwarte Woud

De Westweg loopt van noord naar zuid door het gehele Zwarte Woud. De route loopt van Pforzheim naar Basel en is 285 kilometer lang. Deze lange-afstandswandeling in Duitsland bestaat al sinds 1900 en onderweg kom je langs tal van 'gemütliche' pensions en hotels. De Westweg is bij vele wandelaars geliefd vanwege de veelzijdigheid. Onderweg kom je langs watervallen, bergen, uitgestrekte velden, bossen en authentieke dorpjes. De etappes zijn niet al te veeleisend, waardoor ook recreatieve wandelaars op de route uit de voeten kunnen.

Duur 12 dagen
Hoogtemeters 7900 hoogtemeter
Afstand 285 km
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten


#2. Rennsteig: beroemde route in Thüringen

De Rennsteig in Thüringen staat niet alleen bekend als lange-afstandswandeling in Duitsland, maar ook als langlaufloipe. Dit is de oudste en bekendste gemarkeerde wandelroute van Duitsland. Hij loopt van Hörschel bij Eisenach naar Blankenstein aan de Saale. Onderweg wandel je over de toppen van het Thüringer Wald. Voor de hele route van 169 kilometer ben je ongeveer 6 dagen bezig. Al sinds 1830 wordt deze route bewandeld en onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten.

Duur 6 dagen
Hoogtemeters 4000 hoogtemeter
Afstand 169 km
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten


#3. Harzer-Hexensteig: dansen met de heksen

Midden in Duitsland ligt de Harz. Hier doorheen loopt misschien wel de mooiste lange-afstandswandeling van Duitsland. De tocht is 154 kilometer lang. In 7 etappes loop je van Osterode naar Thale. De Harz is bekend door de mijnbouw en de heksen. De mijnen zijn inmiddels verdwenen, maar de heksen... ;-) De route loopt door bossen, hoogveengebieden en granietrotsen. De bekendste berg in de Harz is de Brocken, met 1142 meter de hoogste berg. Tijdens deze wandeling kom je niet alleen langs druipsteengrotten, stuwmeertjes en bospaden, maar ook langs resten van het IJzeren Gordijn, een stoomtrein en een aquaduct. De oerbossen zijn dicht en donker. Hier wonen lynxen en misschien ook wel een heks.

Duur 7 dagen
Hoogtemeters 2100 meter klimmen, 2500 meter omlaag
Afstand 154 km
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Rheinsteig: met uitzicht op de Rijn

Wie langs de oevers van Duitslands langste rivier wil wandelen, kan dat doen op de Rheinsteig. Over een afstand van 320 km wandel je op de rechteroever van Wiesbaden naar Bonn, of andersom. Vele smalle paden en uitdagende stukken leiden je langs bossen, weiden en wijngaarden. Regelmatig heb je vanaf de heuveltoppen een prachtig uitzicht op de kronkelende Rijn. De startpunten van de 21 etappes van deze lange-afstandswandeling in Duitsland zijn eenvoudig bereikbaar, waardoor je ook een klein deel van de Rheinsteig kunt afleggen.

Duur 21 dagen
Hoogtemeters 11.700 klimmen
Afstand 320 km
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten


#5. Westerwaldsteig: genieten van de natuur

Natuurliefhebber zullen zich thuis voelen op de lange-afstandswandeling Westerwaldsteig, die in Duitsland in de deelstaat Rheinland-Pfalz ligt. De 16 etappes nemen je mee over weiden en door bossen. De etappes zijn ongeveer 26 kilometer lang en in totaal leg je 235 kilometer af. Langs deze gemarkeerde wandelroute in Duitsland liggen tal van wandelaccommodaties, waar je bijvoorbeeld een lunchpakket voor onderweg mee krijgt. De letter W markeert niet alleen de route, maar ook de omgeving van de Westerwaldsteig: wouden, weilanden, water en weidse blikken.

Duur 16 dagen
Hoogtemeters 5.500 klimmen
Afstand 235 km
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten


Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.