5 mooiste lange-afstandswandelroutes van Duitsland

5 mooiste lange-afstandswandelroutes van Duitsland

28 november 2018

door Thijs in Wandelen

Lange-afstandswandelen is de laatste jaren steeds populairder geworden. In Duitsland zijn tal van lange-afstandswandelroutes die door bijzonder mooie landschappen lopen. Met name in de lager gelegen regio's worden steeds meer routes aangelegd, die ook minder ervaren (berg)wandelaars goed aankunnen. Je kunt er vaak ook voor kiezen om enkele etappes van de complete route af te leggen. Wij hebben 5 prachtige lange-afstandswandelroutes in Duitsland voor je op een rijtje gezet.

#1. Maximiliansweg: koning onder de Alpenroutes

Als je de Alpen van oost naar west wilt doorkruizen, dan is de Maximiliansweg daar dé route voor. Het is de koning onder de lange-afstandswandelroutes in de Alpen en deze loopt over de bergkam tussen Beieren en Oostenrijk. 360 wandelkilometers liggen er voor je klaar tussen Lindau bij de Bodensee en Berchtesgaden. Tijdens 22 etappes loop je over talloze bergkammen, toppen en almen. Je loopt onder andere op de flanken van de Zugspitze, Hochgrat en Rindalphorn. Wandelervaring en uithoudingsvermogen is vereist wanneer je de 20.000 hoogtemeters wilt overwinnen.

Duur 22 dagen
Hoogtemeters 20.000 meter klimmen
Afstand 360 km
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Westweg: dwars door het Zwarte Woud

Wie van noord naar zuid door het Zwarte Woud wil wandelen, zit goed op de Westweg. Over een afstand van 285 kilometer voert deze route van Pforzheim naar Basel. Deze route bestaat al sinds 1900 en onderweg kom je langs tal van gemütliche pensions en hotels. De Westweg is bij vele wandelaars geliefd vanwege de veelzijdigheid. Onderweg kom je langs watervallen, bergen, uitgestrekte velden, bossen en authentieke dorpjes. De etappes zijn niet al te veeleisend, waardoor ook recreatieve wandelaars op de route uit de voeten kunnen.

Duur 12 dagen
Hoogtemeters 7900 meter klimmen
Afstand 285 km
Niveau middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen op de Westweg in het Zwarte Woud
De Westweg is een uitstekende lange-afstandswandelroute voor minder ervaren bergwandelaars (Foto: © Schwarzwald Tourismus GmbH)

#3. Rennsteig: beroemde route in Thüringen

De Rennsteig in Thüringen staat niet alleen bekend als lange-afstandswandelroute, maar ook als langlaufloipe. De oudste en bekendste wandelroute van Duitsland loopt van Hörschel bij Eisenach naar Blankenstein aan de Saale. Onderweg loop je over de toppen van het Thüringer Wald en voor de 169 kilometer dien je ongeveer 6 dagen uit te trekken. Al sinds 1830 wordt deze route bewandeld en onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten. In de winter zijn delen van de Rennsteig ook op langlaufski’s af te leggen.

Duur 6 dagen
Hoogtemeters 4000 meter klimmen
Afstand 169 km
Niveau eenvoudig
Conditie
Techniek
Uitzichten

Uitrusten op de Rennsteig
Even uitrusten op de Rennsteig (Foto: © Flickr cc by 2.0 Besenbinder)

#4. Rheinsteig: met uitzicht op de Rijn

Wie langs de oevers van Duitslands langste rivier wil wandelen, kan dat doen op de Rheinsteig. Over een afstand van 320 km kun je op de rechteroever van Wiesbaden naar Bonn wandelen, of andersom. Vele smalle paden en uitdagende stukken leiden je langs bossen, weiden en wijngaarden. Regelmatig heb je vanaf de heuveltoppen een prachtig uitzicht op de kronkelende Rijn. De startpunten van de 21 etappes zijn eenvoudig bereikbaar, waardoor een deel van de Rheinsteig afleggen ook tot de mogelijkheden behoort.

Duur 21 dagen
Hoogtemeters 11.700 meter klimmen
Afstand 320 km
Niveau middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelaar kijkt uit op de Rijn
Op de Rheinsteig geniet je van prachtige uitzichten op de Rijn (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GMBH / Dominik Ketz)

#5. Westerwaldsteig: genieten van de natuur

Natuurliefhebber zullen zich thuis voelen op de Westerwaldsteig, die ook in de deelstaat Rheinland-Pfalz ligt. De 16 etappes nemen je mee over weiden en door bossen. De etappes zijn ongeveer 26 kilometer lang en in totaal leg je 235 kilometer af. Langs de route liggen tal van wandelaccommodaties, waar je bijvoorbeeld een lunchpakket voor onderweg mee krijgt. De letter W markeert niet alleen de route, maar ook de omgeving van de Westerwaldsteig: wouden, weilanden, water en weidse blikken.

Duur 16 dagen
Hoogtemeters 5.500 meter klimmen
Afstand 235 km
Niveau eenvoudig
Conditie
Techniek
Uitzichten

Uitzicht vanaf de Gräbersberg
Uitzicht vanaf de Gräbersberg (513m) (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GMBH / Dominik Ketz)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips