De Rothaarsteig, een idyllische wandeling door het Sauerland

 © Rothaarsteigverein, Klaus-Peter Kappest 
Zonsopgang tijdens de Rothaarsteig

30 augustus 2019

door Jahna in Wandelen

Mooie wandelingen vind je in de Oostenrijkse Alpen en Italiaanse Dolomieten, maar ook dichter bij huis. Door het Duitse Sauerland loopt de Rothaarsteig, een prachtige tocht door de natuur. De totale tocht is bijna 160 km lang, stijgt 2924 meter en daalt 3177 meter. Je kunt de Rothaarsteig in 13, 10, 8 of 6 etappes lopen. Hieronder bespreken we de 8 etappes van deze idyllische route.

Rothaarsteig

Duur 50 uur in totaal
Hoogtemeters 2924 meter klimmen, 3177 meter dalen
Afstand 160 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en geasfalteerde wegen
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Etappe 1: van Brilon naar Willingen

De Rothaarsteig start in Brilon. Vanuit hier loop je de eerste etappe van 23,4 km naar Willingen. Het is meteen een pittige etappe waar je zo’n 6,5 uur over doet. Je start bij het historische centrum van Hanzestad Brilon en onderweg kom je langs de Möhnequelle, Borberg, Gisterkopf en de Bruchhauser Steine. Tijdens de eerste etappe word je meteen getrakteerd op vele mooie uitzichten.

Etappe 2: van Willingen naar Winterberg

De tweede etappe is minder zwaar. Je loopt van Willingen naar Winterberg en overbrugt zo’n 22 km. Hier ben je ongeveer 6 uur mee bezig. Onderweg loop je over het hoogste punt van Noordrijn-Westfalen, de 843 meter hoge Langenberg, langs de Niedersfelder Hochheide en de Ruhrquelle naar het beroemde wintersportoord.

bordjes rothaarsteig
Dit soort bordjes wijzen je de weg (Foto: © Rothaarsteig, Klaus-Peter Kappest)

Etappe 3: van Winterberg naar Schanze

Op dag drie loop je bijna 19 km richting Schanze. Het is een middelzware wandeling waar onderweg genoeg te zien is. Zo loop je langs de St. Georg schans, de bobsleebaan in Winterberg en over de Kahlen Asten (842 meter hoog) naar de Lennequelle naar Schanze. Na ongeveer 5,5 uur bereik je uiteindelijk Schanze, een klein authentiek bergdorpje.

Etappe 4: van Schanze tot de Rhein-Weser-Turm

Voor de vierde etappe loop je 23,5 km van Schanze naar de Rhein-Weser-Turm. Deze tocht gaat door het Grubental en het rustige dorpje Latrop. Onderweg kom je langs de Milionenbank, een klein hutje waar je even kunt pauzeren. Deze hut dankt zijn naam aan de hyperinflatie na de Eerste Wereldoorlog. In 1923 zou hier namelijk een boom gekapt zijn die miljoenen waard was. Echter, het papier wat hiervan gemaakt zou worden, was lang niet zoveel waard. Daarom besloten ze een bank ervan te maken. Tot op de dag van vandaag kun je hier nog steeds pauzeren. Deze dag eindigt bij de Rhein-Weser-Turm, vanwaar je nog even kunt genieten van het prachtige uitzicht.

hangbrug rothaarsteig
Ook deze hangbrug kom je onderweg tegen (Foto: © Rothaarsteig, Björn Hänssler)

Etappe 5: van de Rhein-Weser-Turm naar Lützel

Etappe vijf is een kleine 19 km lang en gaat naar Lützel. In iets meer dan 5,5 uur loop je langs, over en door verschillende mooie stukken natuur en bezienswaardigheden. Zo kom je het panoramapark tegen, loop je langs de Heinsberger Hochheide en het Heinsberger Aquaduct. Ook kom je de Dreiherrnstein tegen, waar de Rothaarsteig het Siegerland ingaat, en de Ginsburg, een eeuwenoud kasteel. Uiteindelijk loop je over de Ginsberger Heide naar Lützel.

Ook interessant:

Etappe 6: van Lützel naar Lahnhof

De zesde etappe is de kortste etappe van de Rothaarsteig. In ongeveer 3,5 uur loop je 14 km naar Lahnhof. Tijdens deze etappe loop je door het Edertal en kom je onder andere langs de bronnen van Lahn, Sieg en Eder. Daarnaast ligt ook het belevenisstation ‘Wald und Wasser’ langs deze etappe, dus vergeet niet hier even een pauze te nemen en te genieten van de natuur.

waterbron rothaarsteig
De vele bronnen onderweg zorgen voor de nodige afkoeling (Foto: © Rothaarsteig, Klaus-Peter Kappest)

Etappe 7: van Lahnhof naar Wilgersdorf

Tijdens de één na laatste etappe loop je in zo’n 5,5 uur iets meer dan 18 km naar Wilgersdorf. Het is een mooie etappe door verschillende landschappen. Onderweg kom je de Ilsebron tegen in het Wittgensteiner Bergland. Je loopt over de Jagdberg naar de Haincher Höhe en de bron van de Dill. Aan het eind van de etappe kom je nog één van de mooiste uitzichtpunten van de Rothaarsteig tegen: de Tiefenrother Höhe.

Etappe 8: van Wilgersdorf naar Dillenburg

De laatste etappe gaat naar Dillenburg. Je loopt in ongeveer 7 uur 20,5 km van de Rothaarkamm het Dilltal in en komt onderweg langs uitzichtpunt Westerwaldblick. Onderweg ga je over de Galgenberg en uiteindelijk kom je in de Oranjestad Dillenburg. In deze stad vind je de resten van Slot Dillenburg, waar Willem van Oranje en zijn broer Jan VI van Nasssau-Dillenburg zijn geboren. De stad heeft een rijke geschiedenis die sterk verbonden is met Nederland. In de Wilhelmtoren in de stad zit nu het Oranje- en stadsmuseum gevestigd. Een bezoek aan deze stad is een leuke afsluiting van deze prachtige tocht.

Heb jij de Rothaarsteig al eens gelopen? Laat je ervaring in een reactie achter!

Zomervakantie tips