Skip to navigation Skip to main content
Dorp Willingen
Duitsland

Vakantie Willingen

  • Dichtbij huis en toch echte bergen
  • Drie verschillende natuurgebieden komen bij elkaar
  • Zeer familievriendelijk
  • Veel activiteiten, zoals mountainbiken, rodelen en klimmen

Willingen is een gemeente in het Sauerland waar in totaal nog geen 6000 inwoners wonen. Drie natuurgebieden komen bij dit plaatsje bij elkaar. Het dorpje ligt aan het natuurreservaat Diemelsee, bij de hoogstgelegen regio van het Waldecker land, het ‘Upland’ en in het ‘Hochsauerland.’

De hoge bergen van het Sauerland heten hier Rothaargebergte en de hoogste top is de Langenberg van 843 meter. Deze verschillende gebieden bij elkaar vormen het Sauerland: een idyllisch middelgebergte waar volop natuur te vinden is!

Ga direct naaraccommodaties | weer | webcams | activiteiten | bezienswaardigheden

Tal van activiteiten

Zodra je hier bent, ben je er echt even uit! De dichte bossen, heidevlaktes, riviertjes en meren bieden volop mogelijkheden tot recreatie. Willingen is niet alleen een kuuroord, het heeft zich ontwikkeld tot mountainbike-mekka. Ben je een waterrat? Dan ga je wakeboarden, kanoën of genieten in de Diemelsee. Daarnaast heeft Willingen tal van andere faciliteiten, zoals een wildpark (met sprookjeswereld), een lagune-avonturenbad, een klimhal, een formule1kartbaan en een zomerrodelbaan. Zoek je iets minder avontuurlijks dan ga je naar het Willinger Brauhaus, de glasblazerij of het melkmuseum. Kom je voor actie of rust, natuur of cultuur, in Willingen is er voor iedereen iets te doen. En dat op slechts enkele uurtjes rijden!

Het plaatsje Willingen

Willingen is een charmant plaatsje, met vakwerkhuizen, knusse straatjes en een ruim aanbod aan café’s en restaurants. Het nodigt uit om door het centrum te slenteren en de winkeltjes te bekijken. De winkels zijn zelfs op zondag vaak open. Willingen heeft diverse evenementen, waaronder het Bike Festival en de wereldbeker schansspringen. Het is kleiner dan bekend buurdorp Winterberg, maar in sfeer en gezelligheid doet het er niet voor onder.

De hoornblazers van Willingen
De hoornblazers van Willingen (© Tourist-Information Willingen)

Wandelen rondom Willingen

Het middelgebergte van het Sauerland biedt een prachtig landschap voor verschillende wandelingen. De drie verschillende natuurparken die hier samenkomen bieden gevarieerde natuur: dennenbossen, beukenbossen, heidevelden, gras- en akkerland en heldere beekjes. Het meest markant zijn de prachtige uitzichten rondom. In de omgeving van Willingen zijn meer dan 35 gemarkeerde rondwandelingen te vinden tussen de 5 en 20 kilometer. De wandelpaden vormen een netwerk, waardoor je de wandelingen verder kunt combineren of uitbreiden. In totaal ligt er meer dan 300 kilometer aan wandelpaden in de omgeving van Willingen. Niet voor niets heeft Willingen het predicaat ‘Sauerland Wanderdörfern’ gekregen, een kwaliteitswandelregio. Wandelingen die je zeker niet wilt missen zijn: de Uplandsteig, een etappe van de Rothaarsteig (Weg der Sinne), de Briloner Kammweg en de Diemelsteig.

Fietsen bij Willingen

Willingen is een populaire bestemming voor fietsers en ondanks de ligging in de bergen, zijn er genoeg tochten geschikt voor fietsgenieters en families. E-bikes zijn in dit gebied heel gewoon en er zijn veel verhuurpunten. Met een E-bike zijn de stukken bergop voor iedereen te fietsen. Er zijn rondom Wilingen vier uitgezette Genussradel-Touren tussen de 16 en 38 kilometer lang. Wielrenners zoeken juist de beklimmingen in de buurt van Willingen op. Willingen staat bekend als mountainbike mekka, er zijn gemakkelijke tochten voor families, langere tochten en ook technischer trails. Er is voor ieder wat. De fietspaden gaan over heuvels en bergen, over de hoogvlaktes, door de bossen en door de dalen met groene weides. Er zijn 12 mountainbike routes uitgezet, met een afstand van 18 tot 98 kilometer per route. Tenslotte is er ook een Willinger Bike-Welt, een freeride parcours, waarin je alleen maar afdaalt. Gelukkig is er een oefenparcours aanwezig voor de beginner.

Mountainbiken in Willingen

Tips

- Met de Ettelberg Seilbahn naar de Hochheideturm. De kabelbaan gaat naar het bergstation. Daar ligt het Ettelbergsmeer, veel wandelpaden, het Bikebark én de Hochheideturm. Deze toren (62 meter hoog) heeft een uitkijkplatform en is het hoogste uitkijkpunt van Noord-west Duitsland (875 meter).
- Skischans Mühlenkopf, een grote skischans, waar elk jaar een wereldbekerwedstrijd wordt georganiseerd.
- Skywalk Willingen: In de herfst van 2022 wordt deze langste hangbrug ter wereld in Tibetaanse Stijl geopend (665 meter lang en 100 meter hoog).

Weer in Willingen

Vandaag

Bewolkt en enige tijd regen

Bewolkt en enige tijd regen
6 / 9

Vorstgrens

1468 meter

Regen

4 mm

Morgen

Bewolkt, grijs en druilerig

Bewolkt, grijs en druilerig
6 / 11

Vorstgrens

1649 meter

Regen

1 mm
Ritzhangen
Sonnenlift
Ritzhangen
Ettelsberg
Toeristeninformatie voor Willingen
Name Tourist - Information Willingen
E-mail willingen@willingen.de
Telefoon 9694353
Algemene informatie
Aantal inwoners 7490
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 312 km
Hoogte dorp 520
Aantal toeristenbedden 3796
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 1
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 2
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 80
Bars & cafés 107
Bioscoop 2
Concertzaal
Discotheken 6
Casino
Theater
Ballonvaart