Skip to navigation Skip to main content
5 Meren Sauerland
© Pixabay / Evgeni Tcherkasski

Meren in het Sauerland, er zijn er diversen. De stuwmeren in het Sauerland dienen niet alleen voor het opwekken van elektriciteit, maar ook voor tal van andere activiteiten. Wandelen langs de oevers, watersporten beoefenen of gewoon heerlijk zwemmen, het kan hier allemaal. In dit weblog hebben we de 5 mooiste meren van het Sauerland voor je op een rijtje gezet. Ontdek de Möhnesee, Sorpesee, Hennesee, Diemelsee en Bigge- en Listersee in het Sauerland.

Stuwmeren in het Sauerland

De meren in het Sauerland zijn stuk voor stuk stuwmeren en worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Daarnaast wordt het water van de meeste meren gebruikt als drinkwater voor het Ruhrgebied. Schoon is het water dus zeer zeker! Tijdens de zomermaanden is het hier voor vakantiegangers genieten geblazen. Zwemmen, vissen, surfen, zeilen, duiken of een tochtje maken met een rondvaartboot, op de meren van het Sauerland is het allemaal mogelijk. Bovendien vind je langs de oevers diverse leuke uitstapjes en bezienswaardigheden. Zo kun je onder meer een indrukwekkende stuwdam bezichtigen of het Visionarium Diemelsee bezoeken.

1. Möhnesee

De Möhnesee is niet alleen het grootste stuwmeer van het Sauerland, maar van heel Europa. En bij een meer van deze omvang, 10 km² wateroppervlakte, hoort ook een indrukwekkende stuwdam. De imposante Möhnesee dam ligt aan de westoever en is 40 meter hoog en 650 meter lang. Op sportief gebied valt er rond de Möhnesee ook genoeg te ondernemen. Duiken, SUP, wandelen op de Waldroute of de ‘Ufer Tour’ fietsen die helemaal rond het meer loopt, het is allemaal mogelijk. Het mooiste uitzicht over het meer krijg je vanaf het 40 meter hoge uitzichtplatform, de Möhnesee-Turm. Andere uitstapjes rond de Möhnesee zijn onder meer het Soester Kletter-Park, AquaFun Soest en het ‘Landschaftsinformationszentrum’.

Mohnesee
© Unsplash / Tim Behrendt

2. Sorpesee

De Sorpesee ligt in het oostelijke deel van Hochsauerland en heeft als belangrijkste bestemming Langscheid. Dit luchtkuuroord heeft een prachtige promenade om heerlijk over te flaneren. Ook is hier een strand met speelplaatsen voor de kinderen. Aan de zuidoever van het meer ligt de Amecke promenade met de bijbehorende ‘Airlebenisweg’. Wie zich aan deze promenade waagt moet zich voorbereiden op natte voeten. Deze wandelroute is namelijk voorzien van 15 stations met fonteinen en andere waterobstakels. De Sorpesee is ook een ideale locatie om te zeilen, surfen en vissen.

3. Hennesee

De veelzijdige Hennesee heeft zowel op als langs het water van alles te bieden. Meschede ligt aan de noordzijde van het meer en heeft een prachtig uitkijkplatform in het midden van de dam. Dit platform is bereikbaar via de ‘hemeltrap’ die meer dan 333 treden heeft. Families die wel houden van een stevige wandeling kunnen zich ook wagen aan het ‘SinnePfad’. Onderweg passeer je 10 verschillende stations waar voor de kinderen iets te leren en te beleven valt. Mocht het weer onverhoopt te wensen overlaten dan kun je hier onder meer de Veltins brouwerij of het Sauerländer Besucherbergwerk (mijn) bezoeken.

Hennesee
© Unsplash / Hans Radtke

4. Diemelsee

De Diemelsee is het kleinste meer van het Sauerland en ligt in het oosten van de regio. Het meer maakt onderdeel uit van Natuurpark Diemelsee bestaande uit uitgestrekte bossen, weidelandschappen, bergen en heidegebied. Voor fietsers is er de perfect aangelegde Diemelradweg met een lengte van 110 kilometer. Daarnaast kun je hier zeilen, zwemmen, surfen, vissen of een rondvaart maken. Uitstapjes rond de oevers van de Diemelsee zijn onder andere de mijn Kilianstollen en het outletcenter ‘Westheimer Brauwelt’. De Diemelsee is vanuit Willingen uitstekend te bereiken.

5. Bigge- en Listersee

De Bigge- en Listersee ligt in het zuidwesten van het Sauerland en biedt vrijwel onbeperkte vakantiemogelijkheden. Er zijn tal van plekken om te zwemmen, je kunt over de Biggedam wandelen in Attendorn of de beroemde Atta-Höhle bezichtigen. Rond het meer liggen diverse leuke bestemmingen, campings en bezienswaardigheden. Ook voor watersport zit je aan de Bigge- en Listersee goed. Op het stuwmeer wordt onder meer gekanood, geroeid, gezeild en gedoken.Biggesee
© Unsplash / Morteza Khalili
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.