Skip to navigation Skip to main content

De mooiste grotten van het Sauerland

16261 - De mooiste grotten van het Sauerland
© Pixabay

Niet alleen bovengronds valt er van alles te beleven in het Sauerland, maar ook ondergronds. In deze populaire Duitse vakantieregio liggen tal van grotten die toegankelijk zijn voor het publiek. Een uitstapje naar een grot in het Sauerland is een avontuur voor jong en oud. Vergeet niet om warme kleding aan te trekken, want de temperatuur ligt in de grotten een stuk lager. In dit weblog hebben we de mooiste grotten van het Sauerland voor je op een rijtje gezet.

Attendorner druipsteengrot (Atta-Höhle)

De Atta-grot is het grootste samenhangende grottensysteem van Duitsland en staan tevens te boek als de mooiste van het land. Al meer dan 40 miljoen bezoekers uit de hele wereld hebben deze druipsteengrot bezocht. Je betreedt het ondergrondse kalksteenparadijs via een 80 meter lange toegangsgang en vervolgens bevind je je in een kleurrijke wereld vol stalactieten en stalagmieten. De Atta-grot ligt op zo'n 60 kilometer afstand van Winterberg.

Rondleiding: 40 minuten
Toegangsprijs volwassene: € 9,-
Toegangsprijs kinderen: € 5,50

Balvergrot

De Balvergrot is één van de grootste half-open grotten van Europa die in gebruik is als concerthal. In de reusachtige grot met een ingang van 11 meter hoog en 18 meter breed passen meer dan 2000 mensen. De unieke akoestiek maakt dit een prachtige plek voor het bezoeken van een concert.

Alleen toegankelijk tijdens evenementen/concerten of op afspraak.

Bilsteingrot

Middenin het Warsteiner Wildpark, een dierenpark met een oppervlakte van 35 hectare, ligt de Bilsteingrot. Van het 1850 meter lange grottenstel is 400 meter toegankelijk. De dieperliggende delen zijn simpelweg onbegaanbaar, omdat deze de meeste maanden van het jaar onderwater staan. In combinatie met het dierenpark is de Bilsteingrot een ideaal dagje uit.

Toegangsprijs volwassene: € 6,-
Toegangsprijs kinderen: € 4,-

Dechengrot

De Dechengrot werd in 1868 ontdekt tijdens werkzaamheden aan het lokale treintraject. Al sinds de 19e eeuw weet het vakantiepubliek deze trekpleister in het Sauerland te vinden. Niet te missen valt de imposante Keizerhal, die je bereikt via de orgelgrot, langs de stenen waterval en het glanzende nimfenmeer. Bij de Dechengrot bevindt zich ook het Duitse grottenmuseum en je moet zeker even de culinaire specialiteit van de grot proeven: een bijzonder smakende kerststol.

Toegang volwassene inclusief museum: € 8,-
Toegang kinderen inclusief museum: € 5,-

Heinrichsgrot

Heinrich von der Becke is verantwoordelijk voor de ontdekking van deze grotten in het jaar 1812. Binnenin vind je prachtige druipsteenformaties en kloven tot een hoogte van maar liefst 20 meter. De grot staat bekend om de vondst van diverse fossielen. Zo zijn hier onder andere botten van de mammoet, grothyena en holenbeer gevonden. Van de laatstgenoemde is een indrukwekkend skelet tentoongesteld.

Toegang volwassene: € 5,-
Toegang kinderen: € 4,-

Veledagrot

De Veledagrot bestaat uit twee grote gedeeltes en een zijhal en is ongeveer 50 meter diep. Er zijn in totaal drie ingangen, waarvan momenteel alleen de westelijke in gebruik is. De bovenste hal is 12 meter hoog en ongeveer 10 meter breed en is middels een 3 meter hoge tunnel verbonden met de onderst hal. Er zijn slechts een paar stalactieten in de grot, maar toch heeft het geheel een indrukwekkende uitstraling. Er zijn diverse waterbassins en door de complete Veledagrot loop een wandelpad dat is aangelegd door middel van stalen trappen en paden.

Toegang volwassene: € 2,-
Toegang kinderen: € 1,-

Reckengrot

Al meer dan 200 miljoen jaar oud, maar nog altijd wonderschoon. Een bezoek aan deze ondergrondse wereld vol stalactieten en waterbassins maakt indruk op jong en oud. Je kunt zelfstandig door de grot over een drempelvrij wandelpad met een lengte van 500 meter (45 minuten). Wie de grot met een gids wil bezoeken dient zich hiervoor van te voren aan te melden. Overigens moet je niet bang zijn voor vleermuizen, want er overwinteren hier vier soorten.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.