Skip to navigation Skip to main content

Leuke uitstapjes en activiteiten in het Sauerland

Freudenberg 2
© Klaus-Peter Kappest / Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V.

De vakantieregio Sauerland ligt in de Duitse deelstaten Hessen en Noordrijn-Westfalen, op ongeveer drie uur rijden vanaf Utrecht. Ideaal voor een weekendje weg of vakantie dichtbij huis. Het landschap is veelzijdig; heuvelachtig, groen met veel bos en rijk aan water. Er zijn tal van leuke uitstapjes en activiteiten mogelijk in het Sauerland. In dit weblog geef ik je een aantal tips.

Uitstapjes en bezienswaardigheden in het Sauerland

In het veelzijdige Sauerland valt genoeg te ontdekken. Je kunt er tal van uitstapjes maken en bezienswaardigheden bezoeken. Kastelen, grotten, musea, klimparken, het is er allemaal. Liefhebbers van avontuur, natuur en cultuur komen in het Sauerland allemaal aan hun trekken. Zowel voor families, rustzoekers als actievelingen valt hier genoeg te ondernemen. Ga je naar Winterberg of Willingen dan zijn er ook diverse bezienswaardigheden binnen afzienbare tijd te bereiken, zoals Erlebnisberg Kappe, de Hochheideturm en de Mühlenkopfschans

1. Cultuurstad Kassel

Het is altijd leuk om tijdens de vakantie een bezoek te brengen aan een mooie stad. Verblijf je in het Sauerland, dan is cultuurstad Kassel een aanrader. Bijzonder aan deze stad is de hoeveelheid groen en het contrast tussen moderne gebouwen en een aantal historische overblijfselen. Eén van de hoogtepunten is Slot Wilhelmshöhe en het park waarin het kasteel gelegen is. Een ander prachtig kasteel dat je hier kunt bezoeken is Löwenburg. Verder kun je heerlijk slenteren door het centrum, winkels bekijken en genieten van de lokale keuken in de restaurants.

2. De dorpen Freudenberg en Oberkirchen

Het Sauerland heeft een landelijke uitstraling en dat kom je dan ook goed tegen in de verschillende dorpen. Veel huizen en boerderijen zijn gebouwd in de vakwerkstijl en dat is prachtig om te zien. In de dorpen Freudenberg en Oberkirchen kun je deze bouwstijl zelf ontdekken. Maak eerst een wandeling en trakteer jezelf daarna op een lekkere lunch.

Freudenberg 1
© Klaus-Peter Kappest / Touristikverband Siegerland-Wittgenstein

3. Het Felsenmeer

Denk bij een bezoek aan het Felsenmeer niet aan een frisse duik in het water, maar aan een wandeling over een zee van rotsen. Dit bijzondere en indrukwekkende rotslandschap ligt in het Lautertal en is ontstaan na de late ijstijd. De rotsformaties zijn indrukwekkend om te zien en te verkennen via meerdere leuke wandelingen. Naast de grote hoeveelheid stenen vind je hier ook overblijfselen van de Romeinen. Je kunt een bezoek aan het Felsenmeer perfect combineren met een bezoek aan de Heinrich grot.

4. Ertsmijnen in Ramsbeck

Een bezoek aan de bezoekersmijn in Ramsbeck biedt inzicht in de mijnbouw van het Sauerland. Al eeuwenlang is dit een belangrijk onderdeel van de regio. Met een treintje word je ruim 1,5 km in de Dörnberg gebracht. Een gids vertelt hier alles over de mijnbouw van vroeger en tegenwoordig. Eenmaal boven kun je een bezoek brengen aan het mijnmuseum met allerlei werktuigen en machines die men in de mijn heeft gebruikt.

Ertsmijnen Ramsbeck
© Sauerländer Besucherbergwerk / sabrinity.com

5. Bezoek een grot

Ook ondergronds valt er in het Sauerland genoeg te ontdekken. In de regio liggen meerdere grotten die toegankelijk zijn voor publiek. Bijvoorbeeld de Atta-Höhle of de Warsteiner Bilsteinhöhle druipsteengrotten. Via een rondleiding van 30 à 40 minuten verken je samen met een gids indrukwekkende gangenstelsels en prachtige rotsformaties. Bekijk hier een overzicht van de mooiste grotten in het Sauerland >

6. Burcht Altena

In het Sauerland vind je tal van mooie burchten en kastelen. De in #1. genoemde horen daar zeker bij, maar ook een bezoek aan Burcht Altena mag niet worden overgeslagen. Het kasteel is gebouwd in de 12e eeuw, bovenop een bergtop en vlakbij de stad Altena. Er is een gratis rondleiding mogelijk, maar deze moet je wel minimaal 14 dagen van tevoren reserveren.

Burcht Altena
© Hans Blossey

7. Fort Fun Abenteuerland

Een vakantie in het Sauerland is ideaal voor families met kinderen van alle leeftijden. In ieder seizoen valt er meer dan genoeg te beleven. Een aanrader is een bezoek aan Fort Fun Abenteuerland. Dit attractiepark ligt in het plaatsje Bestwig en biedt allerlei leuke attracties, achtbanen en andere activiteiten. 

8. Natuur- en wildpark Arnsberger Wald

Het Arnsberger Wald is een prachtig natuurgebied in het Sauerland. Het park heeft een oppervlakte van 482 km² en daarvan is maar liefst 350 km² bos. Je vindt hier tal van mooie wandelroutes, waaronder de 240 km lange Sauerland-Waldroute. Ook voor families met kinderen zijn er leuke wandelmogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld themawandelingen, maar ook speeltuinen en rangerprogramma’s. Een ander leuk uitstapje is een bezoek aan het wildpark in het Bolsteintal. Je kunt hier onder andere edelherten, wasberen, lynxen en vossen bekijken.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.