Drie lange-afstandswandelpaden in het Sauerland

Drie lange-afstandswandelpaden in het Sauerland

10 oktober 2017

door Yvonne in Wandelen

Het Sauerland is een bekend gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. De populariteit van het Sauerland is met name te wijden aan de prachtige natuur, veelzijdigheid qua activiteiten en de bereikbaarheid. Vanaf Utrecht is het slechts drie uur rijden met de auto. Doordat veel dorpen hier met elkaar samenwerken op het gebied van wandelen, zijn de infrastructuur en het accommodatie-aanbod hier goed geregeld. Dankzij de kwaliteit van de faciliteiten is het Sauerland het eerste gebied met het certificaat ‘Qualitätsregion Wanderbares Deutschland’.

Wandelen in het Sauerland

De bekendste dorpen van het Sauerland zijn Winterberg en Willingen, mede dankzij de gelijknamige skigebieden. Naast deze twee dorpen zijn er nog een aantal andere dorpen in het Sauerland die zich volledig wijden aan wandelen: Brilon, Diemelsee, Medebach, Lennestad, Kirchhundem, Olsberg, Schmallenberg, Eslohe en Hallenberg. In het Sauerland en rondom deze wandeldorpen vind je veel wandelroutes. Naast korte wandeltochten kun je hier ook drie lange-afstandswandelpaden afleggen: de Rothaarsteig, de Sauerland-Höhenflug en de Sauerland-Waldroute.

De Rothaarsteig

De Rothaarsteig loopt van Brilon in het noorden, naar Dillenburg in het zuiden. De route loopt over de kam van het rothaargebergte, vandaar de naam. Je loopt via de hoogste berg van Noordrijn-Westfalen, de Langenberg van 843 hoogtemeters. De Rothaarsteig wordt ook wel de ‘Weg der Sinne’ genoemd, omdat de zintuigen geprikkeld worden door de prachtige beboste omgeving. Hoogtepunten zijn de Bruchhauser Steine-rotsformatie, de hangbrug bij Kühude, bijzondere bossculpturen, het Kyrillpad in Schanze en het natuurmonument ‘Lukaseiche’. Ook kom je onderweg vele uitkijk- en belevenispunten tegen. Bekijk hier een plattegrond van de hele route >

Duur 97 uur
Hoogtemeters 2924 meter klimmen, 3177 meter dalen
Afstand 155,8 km
Ondergrond Grotendeels grindpad
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen Sauerland Rothaarsteig
Eén van de uitzichten van de Rothaarsteig (Foto: © rothaarsteig.de, Klaus-Peter Kappest)

Sauerland-Höhenflug

De Sauerland-Höhenflug loopt van het westen naar het oosten, via 19 steden en gemeenten, van Altena via Smallenberg naar Korbach. De tour bestaat uit 11 etappes en is een pittige tocht, voor de ervaren wandelaar. Bijzonder aan deze route is dat je veel hoogtemeters overbrugt. Je loopt door dorpen, steden, over bergen, venen en heidevelden. In de dorpen en steden kun je daarnaast her en der een museum of andere bezienswaardigheid bezoeken.

Duur 48 uur
Hoogtemeters 5200 meter klimmen, 5000 meter dalen
Afstand 191,9 km
Ondergrond Grotendeels grindpad
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen Sauerland Höhenflug
Genieten van de Sauerland-Höhenflug (Foto: © Sauerland-Tourismus e.V., Tanja Evers)

Sauerland Waldroute

Venen, natuurgebieden, bossen, heidevelden en oerwouden. Tijdens de Sauerland Waldroute geniet je van bijzondere flora en fauna. De tocht begint in Iserlohn en loopt door tot aan Marsberg in het oosten. Vanaf dit punt loop je via een andere route terug naar Warstein. Onderweg kom je in elk van de 15 gemeenten een zogenaamde poort naar de Sauerland Waldroute tegen, samen met een informatiebord met informatie over de route. De tour bestaat uit 18 etappes en elke etappe is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Duur 70 uur
Hoogtemeters 6375 meter klimmen, 6200 meter dalen
Afstand 242,8 km
Ondergrond Grotendeels grindpad
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen Sauerland Waldroute
Wandelen door het bos tijdens de Sauerland Waldroute (Foto: © sauerland-waldroute.de)

Welk pad zou jij wel willen bewandelen?

Zomervakantie tips