Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Sauerland: de Sauerland-Waldroute

50176 - Wandelen Sauerland: de Sauerland-Waldroute

Het Sauerland is een veelzijdig gebied in Duitsland dat wordt gekenmerkt door het heuvelachtige landschap en de schattige dorpjes. Vooral wandelen kun je hier erg goed. Er zijn tal van mooie dagtochten en meerdaagse wandelroutes mogelijk. Eén daarvan is de Sauerland-Waldroute. In dit weblog vertel ik je meer over deze wandelroute.

Over het Sauerland

Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Hessen en Noordrijn-Westfalen, op slechts 3 à 4 uur rijden vanaf Utrecht. Ideaal voor een vakantie dichtbij huis of een weekendje weg. De natuur van het Sauerland is veelzijdig en wordt gekenmerkt door diepe dalen met snoezige dorpjes, middelgebergte met toppen tot wel 840 meter, uitgestrekte bossen, grotten, beekjes, rivieren en stuwmeren. Je vindt hier tal van bezienswaardigheden, waarbij je de historie en cultuur van de regio kunt ontdekken. Maar uiteraard kan dat ook anders. Bijvoorbeeld op de fiets, mountainbike of te voet. Bij dat laatste is de Sauerland-Waldroute een aanrader.

Het ontstaan van de Sauerland-Waldroute

Het Sauerland beschikt over drie lange-afstandswandelroutes: de Rothaarsteig, de Sauerland-Höhenflug en de Sauerland-Waldroute. De Sauerland-Waldroute is de 'jongste' in het rijtje en werd officieel geopend op 17 mei 2008. De gedachte achter deze wandelroute is dat de wereld continu in beweging staat, maar dat het bos sinds mensenheugenis aanwezig is. De grote bomen, wilde dieren, bloemen en kleuren geven maken het mysterieus en magisch en dat zijn meer dan genoeg redenen om het te ontdekken.

De wandeltocht in detail

De Sauerland-Waldroute doorkruist het Sauerland van west naar oost, van Iserlohn naar Marsberg. De tocht is 240 km lang, gemiddeld van niveau en verdeeld over 18 etappes. Het grootste gedeelte van de wandeling voert door Natuurpark Arnsberger Wald. Dit natuurgebied staat vooral bekend om de schitterende natuur en geeft een bijzonder tintje aan de route. Het pad wordt duidelijk aangegeven met een grote witte W op een groen vierkant bord. Vijftien verschillende gemeentes bieden toegang tot de route. De toegangswegen worden aangegeven met een vierkant wit bord met grote groene W en worden ook wel gezien als toegangspoort tot de Sauerland-Waldroute.

50176 - bos met wandelpad in het sauerland
(Foto: © Pixabay)

Speciale belevenis punten

Om de route nog spannender te maken, heeft men onderweg een aantal belevenispunten geplaatst. Deze hebben allemaal een eigen thema over het bos. Bijvoorbeeld een kunstproject met geluiden van het bos of een bijzonder architectonisch uitkijkpunt (Lörmecke-toren). Verder kom je onderweg informatieborden over de route en omgeving tegen, tal van bezienswaardigheden en leuke restaurants waar je even kunt pauzeren.

50176 - paarden in de wei in het sauerland
(Foto: © Pixabay)

Feiten en cijfers

Bekijk de gegevens van de wandelroute in onderstaande tabel.

Duur +/- 70 uur
Hoogtemeters 6375 meter klimmen, 6200 meter dalen
Afstand 240 km (18 etappes)
Ondergrond Grotendeels grindpad
Niveau Gemiddeld
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

Tips Sauerland-Waldroute

  • Zie je het niet zitten om de hele route af te leggen? Je kunt ook een aantal losse etappes wandelen.
  • Er zijn mogelijkheden om de Sauerland-Waldroute met ranger af te leggen. Lees hier meer over de mogelijkheden >
  • Download de app 'Sauerland en Siegerland-Wittgenstein'. Deze app biedt meer dan 1600 wandel- en fietstochten en ruim 5000 bezienswaardigheden. Download voor Android en Apple.
50176 -
(Foto: © Pixabay)
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.