Skip to navigation Skip to main content

Eifelsteig: lange-afstandswandeling dwars door de Eifel

52709 - Eifelsteig: lange-afstandswandeling dwars door de Eifel
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

De lange-afstandswandelroute Eifelsteig loopt dwars door de Eifel en is ruim 300 kilometer lang. Onderweg loop je door een gevarieerd landschap met rotsen en water. De Eifelsteig begint in Aken, net over de grens in Duitsland, en eindigt in Trier, in Rijnland-Palts. Enkele jaren geleden werd de Eifelsteig onderscheiden als mooiste lange-afstandswandelroute van Duitsland. In dit weblog nemen we de Eifelsteig in de Duitse Eifel onder de loep.

Het pad van de 4 elementen

De Eifelsteig is 313 kilometer lang en bestaat uit 15 etappes met een lengte van 15 tot 28 kilometer. Onderweg wandel je door de Hoge Venen, het grootste nog intacte hoogveen van Europa en het enige Nationaalpark van Noordrijn-Westfalen. Vervolgens doet ‘het pad van de 4 elementen’ de Vulkaaneifel aan waar je nog altijd de overblijfselen van het vulkanische verleden ziet. Naarmate je eindpunt Trier nadert ontwaar je de markante, kleurige zandsteenrotsen. De Eifelsteig kenmerkt zich door een bijzonder gevarieerd landschap en iedere etappe levert weer tal van hoogtepunten op. Tips voor wandelen in de Eifel >

Duur 15 dagetappes (15-28 kilometer)
Hoogtemeters 7633 meter klimmen, 7633 meter dalen
Afstand 313 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau Bovengemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
52709 - landschap eifelsteig
(Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz)

Etappe-overzicht Eifelsteig

Eifelsteig etappe 1: Kornelimünster – Roetgen (14 km, licht)

Na de historische Korneliusmarkt achter je te hebben gelaten beklim je al snel je eerste Eifel heuvel. Je vervolgt etappe 1 over de Struffelt Heide en vervolgens doemt de Dreilägerbachstuwdam op.

Eifelsteig etappe 2: Roetgen – Monschau (17 km, gemiddeld)

Etappe 2 voert je gedeeltelijk door België waar niet het Eifelsteig-logo je de weg wijst, maar een geel-groene balk. Via een lange rechte weg wandel je door de Hoge Venen, waarna je uitzichtpunt ‘Steling’ bereikt. Met 658 meter is dit het hoogste punt van de Eifelsteig.

Eifelsteig etappe 3: Monschau – Einruhr (24,3 km, zwaar)

Na de nacht door te hebben gebracht in vakwerkstad Monschau wandel je vandaag grote gedeeltes van de etappe langs de oevers van de Ruhr. Het motto van de Eifelsteig ‘Waar rots en water je begeleiden’ is vandaag zeker van toepassing.

Eifelsteig etappe 4: Einruhr – Gemünd (21,2 km, gemiddeld)

Etappe 4 neemt je mee door het Nationale Park Eifel en heeft als eerste herkenningspunt de Urftstuwdam. Na van het uitzicht op de meren en de stuwdam te hebben genoten doorkruis je de Dreiborner Hoogvlakte. Aan het einde gaat het bergafwaarts richting het dal van de Urft.

Eifelsteig etappe 5: Gemünd – Kloster Steinfeld (17,5 km, gemiddeld)

Waarom je vandaag een extra appel in je bagage dient te steken ontdek je aan het einde van etappe 5. Ga bij eindpunt klooster Steinfeld op zoek naar het grafmonument van de heilige Herman Josef en je zult zien waarom.

Eifelsteig etappe 6: Kloster Steinfeld – Blankenheim (23,4 km, gemiddeld)

Vandaag bereik je al snel een opvallende ommuurde bron. Om water vanuit de Eifel naar Keulen te transporteren legden de Romeinen vanaf deze bron, die wordt bewaakt door Medusa, een leiding aan. In Blankenheim wandel je het tijdperk van de middeleeuwen binnen.

Eifelsteig etappe 7: Blankenheim – Mirbach (17,7 km, gemiddeld)

Na het historische broodpad is het tijd voor de beklimming van de Kalvariënberg (520 meter). Vanaf de top kun je het eindpunt, Mirbach, bijna al zien liggen.

52709 - dreimuhlen waterval eifelsteig
Wandelen bij de Dreimühlen-waterval (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz)

Eifelsteig etappe 8: Mirbach – Hillesheim (26,1 km, zwaar)

Het vulkaanlandschap van de Eifel openbaart zich. Halverwege kom je langs de Dreimühlen-waterval bij Nohn, waar dag in dag uit kalk wordt afgezet. De wonderbaarlijke formatie groeit zo’n 10 centimeter per jaar het dal in.

Eifelsteig etappe 9: Hillesheim – Gerolstein (20,2 km, gemiddeld)

Eindpunt Gerolstein is bekend vanwege het gelijknamige bronwater. Voor het zover is geniet je eerst van de molensteengrotten van Roth en de indrukwekkende Gerolsteiner Dolomieten.

Eifelsteig etappe 10: Gerolstein – Daun (23,7 km, zwaar)

Etappe 10 start met een pittige beklimming naar de burchtruïne Löwenburg. Je merkt duidelijk dat je je in de Vulkaaneifel bevindt, door het donkere basalt-gesteente. Op de 652 meter hoge Nerother Kopf waan je je in een sprookjesbos.

Eifelsteig etappe 11: Daun – Manderscheid (23,4 km, zwaar)

Al snel zie je iets tussen de bomen glinsteren, het Gemündener Maar, een vulkanisch meer. Gedurende de dag zullen er nog meerdere van deze meren volgen. Eindpunt is de burchtstad Manderscheid.

Eifelsteig etappe 12: Manderscheid – Kloster Himmerod (18,2 km, gemiddeld)

Op de smalle paden van het Lieserthal geniet je optimaal van de rust en de natuur. Etappe 12 is bosrijk en maar heel even wandel je door de weilanden.

Eifelsteig etappe 13: Kloster Himmerod – Bruch (20,5 km, licht)

De meeste hoogtemeters liggen inmiddels achter je. Vandaag wandel je over een bochtig pad langs de rivier de Salm. De enige onderbreking van de natuur is een tunnel onder een snelweg.

Eifelsteig etappe 14: Bruck – Kordel (27,8 km, zwaar)

Op de één na laatste etappe van de Eifelsteig moet je nog een keer flink aan de bak. Het is de langste etappe van de route, maar onderweg valt er gelukkig genoeg te zien.

Eifelsteig etappe 15: Kordel – Trier (17,5 km, gemiddeld)

En daar is Trier! Voordat het zover is dien je eerst nog rotsachtig terrein met grotten en zelfs hangbruggen te overwinnen. Op het smalle rotspad boven de Moezel zie je dat je einddoel niet ver meer is. De eerste monumentale bouwwerken van Trier, zoals de Römerbrücke, dienen op.

52709 - kaartlezen eifelsteig
(Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz)

Accommodaties langs de Eifelsteig

Langs de route van de Eifelsteig bevindt zich een ruim aanbod van accommodaties. Er zijn tal van hotels, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings die zich speciaal op wandelaars van de Eifelsteig richten. Accommodaties die niet direct aan de route liggen bieden transfermogelijkheden naar een startpunt van de Eifelsteig. Wanneer je je een overnachting bij een van de Eifelsteig-gastaccommodaties boekt profiteer je tevens van extra’s zoals bagagevervoer, lunchpakketten en advies. De 10 leukste campings in de Eifel >

Tips voor het wandelen van de Eifelsteig

De Eifelsteig is vrijwel het gehele jaar begaanbaar. Alleen wanneer het nat is moet er worden opgepast voor mogelijk glijgevaar. Met het juiste schoeisel, er worden enkelhoge wandelschoenen aangeraden, moet dit geen probleem zijn. Onderschat het aantal hoogtemeters van de Eifelsteig niet. Er zijn soms pittige beklimmingen, waarbij wandelstokken van pas kunnen komen. Je herkent de route van de Eifelsteig aan de bewegwijzering met het Eifelsteig-logo. Het logo is terug te vinden als kleurmarkering op bomen/rotsen en als bordje aan muren/palen/borden. De Eifelsteig is in beide richtingen, van Aken naar Trier en van Trier naar Aken, bewegwijzerd.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in de Eifel >

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.