11 tips voor kamperen in de bergen

 © Mini Expedities 
kamperen bergen

12 mei 2019

door Joanne in Tips

Kamperen in de bergen is niet alleen weggelegd voor hardcore natuurliefhebbers. Hou jij van kamperen? Dan ben je ook geschikt om een tent op te zetten, hoog in de bergen. Kamperen op een berg is niet heel anders dan kamperen in Nederland of Frankrijk. De camping op de berg heeft spectaculaire uitzichten op rotsen en almen. Er zijn een paar verschillen. In de bergen koelt het 's nachts serieus af. Zeker als jouw camping hoger op een helling ligt is dit een groot verschil met een willekeurige camping aan zee. Het weer is vaak onstuimiger. Als je daar echter rekening mee houdt, is dat geen enkel probleem. Waar moet je zoal aan denken?

#1. Extra deken

Reken erop dat het koud kan zijn midden in de nacht. Bereid jezelf voor met een extra deken of een extra (dikkere) slaapzak. Als jezelf lekker warm bent onder je dekbed is de kou geen enkel probleem.

#2. Dikker slaapmatje

De kou trekt op uit de grond. Dat is niet alleen grootmoeders wijsheid, dat is ook echt zo. Als jij drie dekbedden om je heen hebt liggen, maar je matje is te dun, dan lig je nog steeds niet comfortabel tijdens het kamperen in de bergen. Een opblaasmatras ligt lekker, maar geeft geen enkele warmte. Zorg hier dus ook dat je een warm matje hebt, of dat je extra dekens, of een schuimmatje eronder kunt leggen.

#3. Hoge factor 

Overdag schijnt de zon fel. Feller dan in Nederland. Als je kampeert zit je het over het algemeen bijna alleen maar buiten. Het is dus extra belangrijk goed zonnenbrand te smeren. In de bergen heb je een extra hoge factor nodig.

kamperen op een tentenveld
Een camping met een open tentenveld (Foto: © Mini Expedities)

#4. Luifel voor schaduw

Als de camping hoger op de berg ligt, zijn er over het algemeen weinig (hoge) bomen. En dus ook weinig mogelijkheden voor schaduw. Hoewel iedereen geniet van de zon, kun je er in de bergen ook wel gek van worden, zo fel als die zon altijd schijnt. Als je een extra luifel of tarp meeneemt, kun jij altijd een beetje schaduw creëren.

#5. Dunne kleding, lange mouwen

Als je gevoelig bent voor verbranden is het zinvol om kleding mee te nemen die dun is en dus koel, maar wel over je armen, nek en benen zitten. Dat scheelt weer een heleboel zonnebrand smeren.

tipi in de bergen
Een robuuste tipi met veel ruimte in de tent (Foto: © Mini Expedities)

#6. Meer truien

Zon overdag en kou in de avond. Het is een groot contrast. Zelf heb ik er enorm moeite mee, als ik de hele dag in touw ben geweest, om het 's avonds nog warm te krijgen. Mijn energie is dan op. Ik neem altijd een extra trui, of donsjas, mee voor de avond. En een kopje thee doet ook wonderen.

#7. Rotspennen en haringen

Kamperen in de bergen is vaak op een mooie alm. Het gras ziet er heerlijk sompig uit, klaar om je haring in te steken. Maar als je dat zomaar probeert, blijkt de grond daaronder uit keiharde rots te bestaan. Neem dus rotspennen mee voor jouw camping in de bergen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je tent stevig blijft staan.

kamperen in de bergen op een stenige bodem
Op een rotsige, stenige bodem zijn rotspennen fijn (Foto: © Mini Expedities)

#8. Muts mee

Een muts in de zomer lijkt volkomen overdreven, maar die paar dagen in de zomer dat het toch een beetje guur is, kun je hier zo van genieten! Lekker wegkruipen in een warme, wollen muts en je vergeet dat het koud is.

Ook interessant:

#9. Luifel voor regen

Als het regent wil je graag de mogelijkheid hebben om droog te zitten. Die luifel die je toch al bij je hebt tegen de zon, doet ook goed dienst als luifel tegen de regen. Gezien dat vaak samengaat met wind, is het wel belangrijk dat je de luifel goed kunt afspannen. De luifel maakt je campingplek extra gezellig.

luifel kamperen uitzicht
Een luifel biedt schaduw en een droge plek om buiten te zitten (Foto: © Mini Expedities)

#10. Mogelijkheid binnen te zitten

Omdat het afkoelt in de avond, wil je misschien iets vaker 'binnen' zitten in de tent. Er zijn ook campings die de mogelijkheid bieden om ergens warm te zitten, maar het is natuurlijk fijn als je eigen tent daar ook ruimte voor heeft. Heb je een caravan of een camper, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. Dan kun je zelfs het kacheltje nog aanzetten als het nodig is.

tent kamperen bergen
 Een robuuste tent met luifel en veel binnenruimte (Foto: © Mini Expedities)

#11. Robuuste tent

In de bergen is het weer soms onstuimiger dan je gewend bent. Het is vervelend als je tent instort, of als je daar bang voor moet zijn. Zorg dus dat je een stevige tent bij je hebt. Weet je dat niet helemaal zeker, kies dan voor een camping waar je in geval van nood, altijd ergens anders kunt gaan schuilen. Je zult niet de eerste zijn die een nachtje doorbrengt in het washok van de camping. Je kunt natuurlijk ook een tent of een blokhut huren op de camping.

Heb jij nog tips voor kamperen in de bergen?

Zomervakantie tips