Königsweg: wandelen aan de voet van de Hochkönig

 © Indebergen.nl 
uitzicht op Dienten

31 maart 2021

door Jahna in Wandelen

Het Salzburgerland kent vele prachtige wandelingen, van kort tot lang, van dagtochten tot meerdaagse tochten. De Königsweg is één van die meerdaagse tochten en in dit blog lees je er meer over. Deze lange-afstandswandeling vind je aan de voet van de Hochkönig, een indrukwekkend bergmassief in het midden van het Salzburgerland. Je kunt er een meerdaagse wandeltocht van maken, maar de etappes zijn ook als losse wandeling te lopen. Delen van deze wandeling heb ik zelf ook gelopen en ik kan je zeggen: het is zeker een aanrader!

Königsweg

Duur 27,5 uur
Hoogtemeters 4453 meter klimmen, 4446 meter dalen
Afstand 74,4 km
Ondergrond Bosgrond, bergpad, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

De Königsweg

De Königsweg is een lange-afstandswandeling langs de dorpen Maria Alm, Dienten am Hochkönig en Mühlbach am Hochkönig. Je wandelt deze tocht in 4 dagen, waarbij je in totaal 74,4 km aflegt en 4824 hoogtemeters overbrugt. De hele route heb je een prachtig uitzicht op de huisberg van deze regio: de Hochkönig. Wandelend van hut naar hut vind je je weg van Maria Alm, via Dienten naar Mühlbach en weer terug naar waar je begon. Je kunt de etappes van de Königsweg als losse wandeling lopen, maar je kunt er ook een meerdaagse tocht van maken en overnachten in een traditionele berghut. Het mooie aan deze wandeltocht is dat je bagage van de ene hut naar de andere gebracht wordt. Daar hoef je je dus geen zorgen meer over te maken.

Etappe 1

De eerste etappe van de Königsweg brengt je van Maria Alm naar Dienten. Je neemt de Natrunbahn omhoog naar de top van de Natrun. Hier volg je het pad langs verschillende interactieve informatiestations naar Gasthof Jufen. Vanaf daar kom je nog verschillende hutten en gasthofen tegen terwijl je richting Hintertal loopt. Daar begint het vlinderpad, een wandelroute waarbij je langs informatieve stations komt over het leven van de vlinders. Dit pad volg je en na zo'n 30 minuten, bij de Mussbachalm, gaat het bospad over in een stenen pad, dat later weer overgaat in een bospad. De volgende hut die je tegenkomt is de Pichlalm, waar je zeker een bord Kaiserschmarrn moet bestellen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ze hier echt heel lekker zijn, misschien wel de lekkerste uit de hele regio! Inmiddels bevind je je al vlak boven Dienten. De route gaat verder over groene almen en bospaden en uiteindelijk eindig je in Dienten am Hochkönig. Na deze eerste dag heb je 16,2 km in de benen zitten, ben je 1232 meter omhoog gelopen en 969 meter naar beneden.

uitzicht Maria Alm
Kilometers ver uitzicht tijdens de eerste etappe van de Königsweg!

Etappe 2

De tweede etappe leidt je verder naar Mühlbach am Hochkönig. In 7 uur loop je ruim 22 km, waarbij je 668 meter stijgt en 867 meter afdaalt. Je begint in het centrum van Dienten, waar je de bus pakt richting Saalfelden. Je stapt uit bij halte 'Feltenkapelle', hier begint de wandeling. Het eerste stuk wandel je over een bergpad met een prachtig uitzicht. Onderweg kom je verschillende informatieve stations en bronnen tegen. Het bergwater is van drinkkwaliteit. Na een kilometer of 6 kom je de eerste hut tegen: de Erichhütte. Deze hut is het startpunt van vele wandel- en klettersteigroutes op en aan de voet van de Hochkönig. Voor de Königsweg volg je het pad richting Arthurhaus. Dit deel van de route is vrij vlak en eenvoudig. Onderweg kom je langs de Stegmoosalm en de Vierhütten, waar letterlijk 4 hutten bij elkaar plaats bieden voor een welverdiende pauze. Vanaf hier vervolg je de route door bossen en langs een waterval naar het Arthurhaus. Daar begint het laatste deel van de etappe: de Mitterberger Erzweg. Langs de route vind je stations met informatie over de kopermijnen en het werk in Mühlbach am Hochkönig.

Etappe 3

Etappe 3 van de Königsweg loopt van Mühlbach terug naar Dienten. Je pakt vanuit Mühlbach am Hochkönig de Karbachalm Kabinenbahn naar boven, waar je bij de Karbachalm nog even een kopje koffie kunt drinken voor je naar de top van de Schneeberg loopt. Een pittige wandeling waarbij je in de eerste 6 km zo'n 1000 meter omhoog loopt. Je moet er even voor werken, maar als je eenmaal op de Schneeberg op 1921 meter hoogte staat, weet je waar je het voor gedaan hebt. Het uitzicht hier is werkelijk prachtig en bij mooi weer kun je kilometers ver kijken. Na een pauze met uitzicht vervolg je je route tussen de bosbessenstruiken door. Vanaf hier loopt het pad licht af. Onderweg kom je nog verschillende hutten tegen, maar het mooiste blijft het uitzicht. Een tip voor je volgende stop is de Sunn Hüttl, een echt authentieke Oostenrijkse hut. Vanaf hier volg je het bergpad richting Dienten. Kijk niet raar op als je onderweg koeien tegenkomt! De volgende hut die je tegenkomt, is de Bürglalm en vanaf daar loop je door het bos naar beneden. Mocht je geen energie meer over hebben, kun je ook met de Bürglalmbahn stoeltjeslift naar beneden.

uitzicht Mühlbach
Smalle, steile bergpaden tijdens de derde etappe

Etappe 4

De vierde en laatste etappe brengt je weer terug naar Maria Alm. Tijdens deze etappe van de Königsweg loop je naar 3 bergtoppen in deze regio: de Klingspitz, de Hochkasern en de Hundstein. Je begint in het dorp, naast Hotel Hochkönig. Hier start pad nummer 440 dat je naar de top van de Kirchbühel-heuvel brengt. Als je hier boven bent, kijk je uit op het pittoreske dorpje met de imposante Hochkönig op de achtergrond. Vanaf daar loopt de route over de groene weides en door het bos. De eerste hut die je tegenkomt, de Sommereralm, heeft geen bediening. Mocht je wel behoefte hebben aan iets lekkers, dan kun je even verderop terecht bij de Lettenalm, waar ze heerlijke lunchgerechten serveren. Let op, want het duurt ruim 3 uur voordat je hierna weer een hut tegenkomt! Vanaf daar begin je aan de wandeling richting de Klingspitz van 1988 meter hoogte, waarvan het laatste stuk naar de top vrij steil is. Eenmaal boven geniet je wederom van het prachtige berglandschap. Vanaf daar loop je door naar de tweede top van deze wandeling, de Hochkasern van 2017 meter hoog. Hier zie je de derde en laatste top, de Hundstein (2117 m) al liggen. Je kijkt uit over Nationaal Park Hohe Tauern, met als letterlijk hoogtepunt de Großglockner. Na een welverdiende pauze begint hier de afdaling terug naar Maria Alm. 

Zomervakantie tips