Zomervakantie in Maria Alm: 8 tips

 © Hochkönig Tourismus GmbH 
Uitzicht Maria Alm

6 mei 2021

door Jahna in Bestemmingen

Maria Alm is een bergdorp in de regio Hochkönig en een heerlijke bestemming voor een zomervakantie in de bergen. Of je nu met je partner, kinderen of de hele familie op vakantie gaat, iedereen kan zich hier uitstekend vermaken. Je vindt er een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietsroutes, er zijn verschillende speeltuinen waar kinderen zich uren kunnen uitleven, er zijn diverse uitstapjes in de buurt mogelijk en aan culinaire hoogstandjes uiteraard ook geen gebrek. Wil jij komende zomer graag naar de bergen en ben je nog op zoek naar een leuke bestemming? Lees dan onderstaande tips voor een zomervakantie in Maria Alm even door en wie weet breng jij de zomer door in deze prachtige bergwereld!

Beleef een heerlijke zomervakantie in Maria Alm

Maria Alm, en eigenlijk de hele regio Hochkönig, raakt steeds geliefder bij de zomergasten. Het is ook een van mijn favoriete dorpjes in de Oostenrijkse Alpen. Waar het eerst vooral populair was bij wintersporters, zie je ook 's zomers steeds meer bergliefhebbers die kant op gaan. De afgelopen jaren heeft de regio flink geïnvesteerd in het zomertoerisme en dat is te zien. Nieuwe speelmogelijkheden, moderne liften en accommodaties, fijne berghutten, uitzichten die nooit vervelen en tal van gevarieerde wandelingen voor jong en oud maken het tot de fijne bestemming die het nu is. Tel daar de prachtige bergwereld waar het dorp in ligt bij op en je begrijpt dat het heerlijk vertoeven is in Maria Alm. Benieuwd wat je hier allemaal kunt doen tijdens je zomervakantie? We geven je hieronder 8 tips!

wandelen Maria Alm
De regio Hochkönig wordt steeds populairder onder zomergasten! (Foto: © Hochkönig Tourismus GmbH)

#1. Flowtrail Flow One

Mountainbikeliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Maria Alm. Vanuit het dorp vertrekken verschillende routes de bergen in en ook aan flowtrails geen gebrek. Een van de aanraders hier is de flowtrail Flow One. Je vindt deze op de huisberg van het dorp, de Natrun, en de trail is geschikt voor mountainbikers van alle niveaus. Om het startpunt te bereiken kun je naar boven fietsen, maar veel makkelijker is het om met de Natrunbahn naar boven te gaan. Je fiets mag je gratis meenemen in de gondel en direct bij het bergstation start de trail naar beneden. De Flow One is ruim drie km lang en daalt zo'n 300 hoogtemeters door een prachtige omgeving. 

Flowtrail Flow One Maria Alm
Ga jij de uitdaging aan op de Flow One? (Foto: © Hochkönig Tourismus GmbH)

#2. Prinzenberg Natrun

Onze tweede tip voor een zomervakantie in Maria Alm vind je ook op de Natrun. De berg wordt ook wel Prinzenberg Natrun genoemd en het is het toneel van de Prinzensee, de kasteelspeeltuin en een echt bosglijbanenpark. Daarnaast kun je hier nog boogschieten, zijn er verschillende wandelroutes die ook met de kinderwagen begaanbaar zijn en start hier ook bovengenoemde flowtrail. Kortom, de Prinzenberg is een waar speelparadijs voor kinderen. Pak de Natrunbahn naar boven en geniet van een dag spelen in de natuur. Is het tijd om te gaan? Dan kun je op verschillende manieren weer terug naar het dorp. De makkelijkste manier is natuurlijk met de lift weer naar beneden, maar dat is niet de leukste. Stap op de fiets en neem de Flow One naar beneden óf ga via de bosglijbanen. Vooral die laatste optie zorgt voor een lach op het gezicht bij jong en oud. Via verschillende glijbanen daal je af en kom je uiteindelijk weer in het dorp uit. 

#3. Bosklimpark Maria Alm

Ben je met wat oudere kinderen op vakantie in Maria Alm en houden jullie wel van een leuke uitdaging? Ga dan naar het bosklimpark (Waldseilgarten in het Duits). Dit is een klimparcours tussen de boomtoppen waarbij je keuze hebt uit verschillende niveaus. Eerst krijg je een korte introductie over hoe het zekeren met de gordel en karabijnhaken werkt en vervolgens kun je verschillende parcours kiezen. Elk parcours heeft zijn eigen hoogte, thema en uitdaging. Ga voor je voor degene met veel ziplines of houd je juist van klimmen en klauteren? De keuze is aan jou! Je vindt Waldseilgarten Maria Alm op de Natrun, naast de Tom Almhütte. Deze hut is overigens meteen een tip voor als je op zoek bent naar een fijne berghut. De hut is pas een paar jaar oud en heeft nu al een goede naam in de regio.

klimpark Maria Alm
Groot en klein vermaakt zich op de Prinzenberg (Foto: © Hochkönig Tourismus GmbH)

#4. Wandel de Königsweg

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het heerlijk wandelen is rond Maria Alm en in de rest van de regio Hochkönig. In totaal vind je hier 340 km aan wandelroutes, van eenvoudige wandelingen over groene almen tot uitdagende routes door ruw rotsterrein. Onderweg geniet je van de Oostenrijkse keuken in een van de 56 hutten en bij een aantal vind je zelfs een speeltuin voor de kinderen. Daarnaast loopt er ook een lange-afstandswandeling door de regio, de Königsweg. Je wandelt in vier dagen van Maria Alm naar Dienten am Hochkönig, Mühlbach am Hochkönig en weer terug en onderweg geniet je constant van het uitzicht op de indrukwekkende bergwereld. Je kunt de etappes van de Königsweg overigens ook los lopen, aan het eind van de dag kun je met de bus weer terug naar het dorp. 

#5. Wandel naar de top van de Hochkönig

Fanatieke bergwandelaars komen naar de regio voor maar één ding: de beklimming van de Hochkönig. Er lopen verschillende routes naar boven, maar de meest begaanbare is vanaf Arthurhaus, via de Mitterfeldalm en de Torsäule naar Matrashaus, de hut die bovenop de berg staat. Het is een pittige wandeling waar de meeste wandelaars twee dagen over doen. Op de eerste dag lopen ze naar boven, dan slapen ze in het Matrashaus en vervolgens lopen ze de volgende dag naar beneden. Kies je voor deze optie, zet je wekker dan vroeg en geniet van de zonsopgang boven op de berg. Zoiets moois zal je altijd bijblijven. Heb je al de nodige ervaring en hoogtemeters in de benen, dan kun je de tocht ook op één dag doen. Start dan wel vroeg, want je bent ruim 12 uur onderweg. Je wandelt over gletsjers, langs imposante rotsformaties en over glooiende almpaden. De totale wandeling is bijna 18 km lang waarbij je 1580 meter klimt en 1559 meter daalt. 

wandelen Hochkönig
In de hele regio geniet je van de mooiste uitzichten! (Foto: © Hochkönig Tourismus GmbH)

#6. Maak een ritje in de zomerrodelbaan

Een van de leukste tips voor een zomervakantie in Maria Alm en vooral een aanrader voor jong en oud, is een ritje in de zomerrodelbaan in Saalfelden. Je hebt 1,6 km lang plezier van 61 bochten en 3 super jumps, puur genieten dus! De snelheid kun je zelf bepalen, dus iedereen gaat in zijn of haar eigen tempo naar beneden. Onderweg wordt er nog een foto van je gemaakt als herinnering aan een heerlijke zomervakantie. 

#7. Fiets de Königstour

Hierboven kon je lezen over het wandelen van de Königstour, maar het is natuurlijk ook mogelijk om deze tocht op de fiets te maken. Ook op de fiets ben je vier dagen onderweg en kom je langs de andere dorpen in de regio. Voltooi je de fietstocht, dan heb je ruim 110 km afgelegd, 5281 meter geklommen en 5281 meter gedaald. Een beste prestatie dus! Je start de eerste dag in Maria Alm, waarbij je over Natrun naar Hintermoos en Hinterthal fietst om vervolgens via het Filzensattel naar Jausenstation Grünegg te fietsen. Eindpunt van de eerste etappe is Dienten am Hochkönig. De tweede etappe brengt je via het Dientner Sattel naar de Dientalm. Hier vervolgt de route naar de Zapferlalm, Berghotel Arthurhaus en uiteindelijk eindig je in Mühlbach. Op dag drie fiets je langs de Karbachalm Kabinenbahn weer naar de Zapferlalm, vanaf waar de route omhoog loopt naar de Sunn Hüttl en weer eindigt in Dienten. De laatste dag loopt de route via het Filzensattel naar de Thoraualm, Grießbachalm en de Hundstein. Vanaf daar begin je aan de afdaling naar Maria Alm. Een pittige fietstocht, die ook uitstekend met de e-bike te maken is. Onderweg vind je verschillende oplaadpunten, dus een volle accu is gegarandeerd. 

Burglalm Hochkonig
De Bürglalm is een van de hutten waar je langskomt tijdens de Königstour. (Foto: © Oesterreich Werbung, Dietmar Denger)

#8. Ga met de kinderen naar Toni's Almspielplatz

Nog een tip speciaal voor iedereen die met het gezin naar Maria Alm op vakantie gaat is Toni's Almspielplatz. Deze speeltuin ligt boven op de berg en is eenvoudig te bereiken met de Karbachalm Kabinenbahn vanuit Mühlbach am Hochkönig. Je vindt hier een grote speeltuin voor kinderen, een 6,5 km lange mountaincart-parcours, 3D parcours om te boogschieten en een fijne berghut waar ook papa en mama even helemaal tot rust kunnen komen. Vooral op mooie dagen is dit een aanrader, want er zit ook een grote waterspeeltuin bij. Kortom, genoeg vermaak voor de kleine bergliefhebbers van de familie. Bij het dalstation van de lift zit een grote parkeerplaats, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je je auto niet kwijt kunt. Daarnaast is het ook mogelijk om met de bus van Maria Alm naar Mühlbach te gaan. 

Zomervakantie tips