Skip to navigation Skip to main content

Het Tiroler Zilverpad: lange-afstandswandelroute dwars door de natuur

©Miamariaknoll 2021 SRK WWM LR
© Mia Maria Knoll

Een lange-afstandswandeling in de bergen maken is een unieke ervaring. Je wordt wakker met uitzicht op de bergen, je hoort niets anders dan wind of ruisend water, de lucht is een beetje vochtig. Van ’s morgens tot ’s avonds voelt het alsof je een bent met de natuur. In de Tiroler regio Karwendel kun je kennismaken met deze milieuvriendelijke manier van reizen, die sportieve inspanning combineert met ontspanning in de natuur. Hier loopt namelijk het nieuwe Tiroler Zilverpad, dat op unieke wijze het berglandschap verbindt met de geschiedenis en identiteit van de regio.

Lange-afstandswandeling rond het Inntal

Het Tiroler Zilverpad is een vijfdaagse lange-afstandwandelroute door middelhoog gebergte. De route gaat rondom het Inntal, tussen Schwaz en de bergen van de Karwendel en de Tuxer vooralpen. Je wandelt door ongerepte natuur, idyllische bossen, bloeiende alpenweides en langs kabbelende beekjes. Door de aangename hoogte is het heerlijk rustig en heb je steeds prachtig uitzicht op het lager liggende brede Inntal.

Zo veel moois te zien onderweg

De route van het Tiroler Zilverpad bestaat uit vijf etappes, maar die etappes zijn eigenlijk als advies bedoeld. Je hoeft de route niet achter elkaar te doen, want je kunt overal langs de route starten of stoppen. De meer eenvoudige etappes zijn heel geschikt om met het hele gezin als uitje te doen. Maar ook langs de andere etappes staan leuke informatieborden, ga je langs burchten zoals Schloss Tratzberg of kasteelruïnes, passeer je een hangbrug of sprookjeslocaties. Zo is iedere etappe even aantrekkelijk om te lopen.

Informatiebord langs de Tiroler Silberweg
© Mia Maria Knoll

Even terug in de tijd

In de 15e en 16e eeuw was de regio waar het Tiroler Zilverpad doorheen gaat bekend als een van de grootste mijnbouwgebieden ter wereld. Een groot deel van het zilver dat er op de wereld is, heeft zijn oorsprong in deze bergen! Overal langs de route staan informatieborden, waarop je hier meer over kunt lezen. In de twaalf gemeentes van de Silberregion Karwendel waar je doorheen wandelt, zijn nog tal van sporen van die mijnbouwgeschiedenis te zien. Met de SILBERCARD gastenkaart uit de regio kun je de attracties met korting of zelfs gratis bezoeken.

Zin om deze lange-afstandswandeling te lopen?

Langs de route zijn talloze overnachtingsmogelijkheden waar je met de bekende Tiroler gastvrijheid wordt ontvangen. Kies een hotel of pension en laat je verwennen met het lekkere regionale eten. Zorg ook dat je een beetje ruimte in je rugzak overhoudt voor al het lekkers en moois dat je onderweg bij de boerderijwinkeltjes kunt kopen. Wil je liever zonder al te zware rugzak wandelen? Maak dan gebruik van de bagageservice, waarbij je rugzak steeds van accommodatie naar accommodatie wordt gebracht.

Lekkers koop je onderweg bij de boerderijwinkeltjes in de Silberregion Karwendel
© Mia Maria Knoll

Milieuvriendelijk op vakantie

Voor deze lange-afstandswandelroute is gebruik gemaakt van bestaande gemarkeerde wandelpaden, waaronder een stukje van de Jakobsweg, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Zo hoefde er niets nieuw aangelegd te worden en kon alle bestaande natuur behouden blijven. Het Tiroler Zilverpad is perfect bereikbaar vanaf het treinstation in Jenbach. Vanuit Nederland kun je er met de NightJet of internationale trein rechtstreeks naartoe.

Deze weblog is geschreven in samenwerking met de Silberregion Karwendel

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.