Skip to navigation Skip to main content

Wandelen met de kids in het Ötztal: 4 tips

10825 - Wandelen met de kids in het Ötztal: 4 tips

Wanneer je in de zomer in de bergen bent, wil je natuurlijk wandelen, maar kinderen denken daar soms heel anders over. Ze vinden wandelen ‘saai’, het duurt te lang of ze kunnen het gewoon niet zo lang volhouden. Maar wandelen met de hele familie kán wel! Je moet gewoon zorgen dat het leuk is voor iedereen: genoeg te doen onderweg voor de kinderen, een pauze bij een gezellige berghut en een wandeling die voor iedereen goed vol te houden is. In het Ötztal zijn genoeg mogelijkheden om te wandelen met kleine én grote kids.

#1. Ga met de lift omhoog

Bijna elk kind vindt een ritje in een berglift een fantastische ervaring. Het is spannend om in een gondel of stoeltjeslift te stappen en omhoog te gaan. Met open mond en neusjes tegen het raam gedrukt, zitten ze naar buiten te kijken. Het is dus een goed idee om je wandeling te starten en/of te eindigen met een ritje in een berglift. Bij veel accommodaties krijg je een gratis Ötztal Premium Card tijdens je verblijf. Met deze kaart kun je elke dag, één keer gratis in elke lift van het dal, naar boven én naar beneden stappen. In Oetz, Sölden en Obergurgl zijn verschillende liften geopend in de zomer. Zo kun je tijdens je vakantie gemakkelijk op verschillende plekken wandelen, zonder dat je zelf hoeft te klimmen, want dat kan – zeker voor kleine kinderen- behoorlijk vermoeiend zijn.

#2. Almenregion Hochoetz

Aan het begin van het Ötztal bereik je via de Acherbahn, een panoramagondel met indrukwekkend uitzicht, de Almenregio Hochoetz. Eenmaal boven op 2020 meter hoogte kom je in een paradijs voor families: wandelen, spelen en ontspannen kan hier perfect gecombineerd worden. Er zijn diverse korte en lange wandelingen uitgezet voor families met kleine of grote kinderen. De routes staan duidelijk aangegeven inclusief een indicatie van de wandeltijd. Onderweg kan er gestopt worden voor een drankje of lunch in één van de knusse berghutten, zoals bijvoorbeeld de Kühtaile Alm of de Bielefelderhütte. En na het wandelen is het tijd om te ontspannen en te spelen. Direct bij het bergstation ligt het WIDIVERSUM, een enorme speelplaats voor kids met 17 verschillende stations. Ze kunnen overal gewoon lekker spelen, maar ook spelen ‘met een doel’: een raadsel oplossen door WIDI de mascotte te helpen zijn magische kristal terug te vinden, dat hij is kwijtgeraakt. Nadat de letters bij de verschillende stations zijn verzameld op de speciale kaart, kan een beloning worden afgehaald bij de bar van het bergrestaurant.

Hochoetz Kuhtaile Alm
De Kuhtaile Alm in Hochoetz

Voor de hele familie:

  • ‘Auf den Spuren der Wildtieren’ is een kort (40 minuten) themawandelpad, waarbij kinderen van alles leren over de wilde dieren die in de bergen leven. De wandeling start vanaf het bergstation van de Acherbahn en leidt over een indrukwekkend panoramapad.
  • Het Erlebnisbad Oetz ligt direct bij het dalstation van de gondelbahn. De toegang tot dit zwembad met fijne zonneweide is gratis met de Ötztal Premium Card of een geldig liftticket.
  • WIDI’s Kidspark is één van de grootste en mooiste speeltuinen van Tirol en het grootste van het Ötztal. Het is geheel is opgetrokken uit hout en ligt direct naast het zwembad in Oetz.
WIDIVERSUM Hochoetz
Het WIDIVERSUM in Hochoetz is geweldig voor kids

#3. Piburger See

De Pibuger See ligt vlakbij Oetz en is een fijne plek voor een zomerse dag met de kinderen. Het meer ligt verscholen tussen de bossen en vanaf de oevers heb je een heerlijk uitzicht op de bergwereld. Je bereikt het piepkleine dorpje Piburg, waar het meer vlakbij ligt, eenvoudig met de auto. De wandeling rondom het meer is 3,5 km lang, overbrugt nauwelijks hoogteverschillen en is (gedeeltelijk) toegankelijk met de kinderwagen. Je kunt ook te voet vanuit Oetz naar de Piburgersee wandelen in een half uurtje, waarbij je 170 hoogtemeters overbrugt. Prima te doen met de kids dus! Zwemmen in dit beschermde meer mag alleen vlakbij het restaurant in de speciale zwemzone. Met maximaal 24 graden watertemperatuur is dit niet alleen het warmste, maar misschien ook wel het mooiste zwemmeer van Tirol en een prachtig wandelgebied.

Familie aan de Piburger See
Een dagje met de familie aan de Piburger See

#4. Almzeit Sölden

In Sölden hebben ze goed nagedacht over de behoeftes van families met kinderen. Onder de naam Almzeit Sölden leidt een familie-themawandelweg langs 20 verschillende stations, die veelal bij berghutten liggen. Tussen de liften Giggijoch en Gaislach, die beiden draaien in de zomer, liggen de diverse stations waar van alles te doen is. De berghutten en stations zijn onderling verbonden door fijne wandelpaden die geschikt zijn voor de hele familie. Bovendien is er ook een flink aantal wandelpaden goed begaanbaar met kinderwagens. De onderlinge afstand tussen de verschillende thema’s zijn niet al te lang, waardoor je meerdere thema’s op één dag kunt doen. De namen van de verschillende stations laten niets te raden over, zo is er bijvoorbeeld Wasserzeit en Tierzeit. En terwijl de kids zich vermaken, genieten papa en mama op het terras in de zon. Wandelen, spel, ontspanning en culinair genieten, een fijne combinatie voor de hele familie!

Almzeit Sölden
Almzeit Sölden bij het bergstation van de Gaislachkoglbahn

Vergeet niet het middenstation van de Gaislachkoglbahn te bezoeken, want:

  • Hier start de Zwergerlweg: een themawandeling van een uur vol spannende verhalen en sprookjes;
  • Er ligt een prachtige speelplaats direct naast het restaurant bij het bergstation;
  • Een bezoekje aan het Motorikpark is absoluut de moeite waard: probeer hier je evenwicht maar eens te bewaren!
Motorikpark Sölden
Motorikpark Sölden
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.