De 5 meest bezochte nationale parken van Duitsland

 © DZT, Günter Standl 
Ontspannen aan het water in een van de nationale parken van Duitsland

5 juni 2021

door Jahna in Bestemmingen

Er liggen tal van prachtige nationale parken in Duitsland. Maar liefst 16 natuurgebieden zijn benoemd tot Nationaal Park en dat is natuurlijk niet zonder reden. De bescherming van de natuur staat hier voorop, waardoor je hier kunt genieten van alle schoonheid die de natuur te bieden heeft. Van watervallen tot kloven, weidevelden en bossen, je vindt het er allemaal. Maar welke nationale parken in Duitsland zijn eigenlijk het populairst? Het Duitse Vergleich.org ging op onderzoek uit en maakte een top 5 van de meest bezochte nationale parken van Duitsland. Wij lichten ze hieronder voor je uit. Wie weet doe je wat inspiratie op voor je volgende vakantie!

Nationale Parken Duitsland: ideaal voor een uitstapje in eigen land

In deze gekke coronatijd is heel de wereld zijn eigen land gaan ontdekken. Niet alleen in Nederland en België trokken we de natuur in, ook onze oosterburen gingen op pad. Zij trokken er massaal op uit tijdens hun vakantie of uitstapje in eigen land en vooral de nationale parken in Duitsland waren hierbij favoriet. Deze bieden een prachtige omgeving voor fijne wandelingen, van dagtochten tot meerdaagse wandelingen, en ook aan bezienswaardigheden geen gebrek. Kortom, de nationale parken bleken ideaal voor een uitstapje in eigen land. Van Nationaal Park Harz en Nationaal Park Sächsische Schweiz tot Nationaal Park Schwarzwald, mensen vonden het heerlijk om er op pad te gaan. Toch sprongen er een paar parken uit qua bezoek, die top 5 vind je hieronder. 

#1. Nationaal Park Eifel

Uit het onderzoek bleek dat veruit het populairste nationale park in Duitsland Nationaal Park Eifel is. Dit park ligt in het noorden van de Eifel, vlak bij de grens met België en op een klein uurtje van Limburg. Sinds 2004 draagt het de naam Nationaal Park, dus we kunnen zeggen dat dit park vrij jong is. Echter, niets is minder waar, want de natuur is al eeuwen oud, wat vooral goed te zien is in de bossen. Het landschap van Nationaal Park Eifel wordt gekenmerkt door ravijnen, beekjes, weidelandschap, beukenbossen en stuwmeren. Je kunt prachtig wandelen in de Eifel, maar ook voor uitstapjes en bezienswaardigheden is het aanbod groot. 

Tip: verblijf op een van de vele fijne campings in de Eifel >

#2. Nationaal Park Bayerischer Wald

De tweede in het lijstje met meest bezochte nationale parken in Duitsland is Nationaal Park Bayerischer Wald. Dit park kreeg in 1970 de titel Nationaal Park en daarmee is dit het eerste nationale park van Duitsland. Het ligt tegen de Tsjechische grens en vormt samen met het Boheemse Woud in Tsjechië het grootste beschermde bosgebied van Midden-Europa. De ongerepte natuur, hoge bomen en bijzondere fauna zorgen voor een unieke omgeving en nodigen je uit om op pad te gaan. Via een netwerk van 200 km aan fietspaden en 300 km aan wandelroutes ontdek je al het moois dat het park te bieden heeft, van mysterieuze bossen tot veenland, ruige bergen en heldere beekjes. 

nationaal Park Bayerischer Wald
Een van de idyllische meertjes in Nationaal Park Bayerischer Wald. (Foto: © DZT, Dietmar Scherf)

#3. Nationaal Park Berchtesgaden

Ben je op zoek naar ruige bergen, dan ben je in Nationaal Park Berchtesgaden aan het juiste adres. Dit park ligt in het zuidelijkste puntje van de deelstaat Beieren en is een van de oudste beschermde natuurgebieden van de Alpen. Het indrukwekkende berglandschap, de idyllische riviertjes en mysterieuze bossen zorgen ervoor dat je je geen dag verveelt in dit nationale park in Duitsland. Behalve van de nodige dosis frisse lucht geniet je hier ook van cultuur en historie. Het plaatsje Berchtesgaden kent een rijke geschiedenis en speelde een grote rol in de Tweede Wereldoorlog, iets waarvan je nog steeds tekenen in de omgeving tegenkomt.

#4. Nationaal Park Kellerwald-Edersee

Op een vierde plek in dit lijstje met meest bezochte nationale parken van Duitsland staat Nationaal Park Kellerwald-Edersee. Ondanks dat dit park voor ons misschien niet zo bekend klinkt, is het erg geliefd bij onze buren. Je vindt Nationaal Park Kellerwald-Edersee in het noordelijke deel van het Kellerwald-gebergte in de deelstaat Hessen, waar je behalve dit nationale park ook een aantal magische kastelen en burchten kunt bezoeken. Maar de meesten komen hier natuurlijk voor de natuur van het park, dat sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het Kellerwald is het grootste veldbies-beukenbos van Duitsland, waar je behalve de veldbies en de beuk ook tal van zeldzame boomsoorten tegenkomt en de Edersee nodigt je uit voor een verfrissende duik. 

#5. Nationaal Park Schwarzwald

We sluiten deze top 5 nationale parken in Duitsland af met het bekende Nationaal Park Schwarzwald, gelegen in het Zwarte Woud. Ondanks dat dit een van de jongste natuurparken in Duitsland is, ligt het wel in een van de oudste middelgebergtes van Europa. Het landschap wordt getekend door donkere bossen, hoge bergen, heidevelden, naaldbomen en diepe meren, wat erom vraagt om ontdekt te worden. Wat je meteen zal opvallen hier, is dat alles zo lekker groen is en begroeid is. Dat komt omdat hier gemiddeld meer regen valt dan in de rest van Duitsland, dus de natuur krijgt voldoende water om te groeien. 

Nationaal Park Schwarzwald
Nationaal Park Schwarzwald is erg geliefd bij wandelaars! (Foto: © DZT, Günter Standl)


nationaal Park Bayerischer Wald image widget

Zomervakantie tips