Skip to navigation Skip to main content

De mooiste burchten en kastelen in Hessen

53326 - De mooiste burchten en kastelen in Hessen
© Pixabay.com, papaya45

Hessen is een deelstaat in het midden van Duitsland en biedt tal van mogelijkheden voor een fijne zomervakantie. Je kunt prachtig wandelen en fietsen in de natuur, er zijn verschillende leuke steden te bezoeken en de deelstaat kent een rijke geschiedenis om te ontdekken. Er is in elk geval één ding dat je niet mag overslaan tijdens je zomervakantie in Hessen: een bezoekje aan een van de vele kastelen of burchten in de deelstaat. Verspreid over de regio liggen verschillende eeuwenoude kastelen, perfect om meer over de historie te leren en je even in de wereld van prinsessen en ridders te wanen. Hieronder vind je een lijstje van de mooiste burchten en kastelen in Hessen.

Zomervakantie in Hessen

Tijdens je zomervakantie in Hessen in Duitsland hoef je je geen moment te vervelen. De steden Frankfurt, Wiesbaden, Fulda en Darmstadt zijn ideaal om een dagje doorheen te struinen en cultuur te snuiven. Wil je liever actief bezig zijn? Er is meer dan genoeg natuur te ontdekken in Hessen! In Nationaal Park Kellerwald-Edersee (onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst), Biosfeerreservaat Rhön en Naturpark Vulkanregion Vogelsberg kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken. Ook het middelgebergte Taunus biedt genoeg mogelijkheden voor een actieve dag. En daarnaast zijn er natuurlijk de vele burchten en kastelen in Hessen. Tijdens een bezoek aan een van deze historische gebouwen lijkt het bijna alsof je in een andere tijd bent beland! Een bezoekje aan een van de kastelen is leuk om te combineren met een korte wandeling of een middagje in de stad.

#1. Schloss Berlepsch

Boven het Werratal ligt Schloss Berlepsch, vlak bij het plaatsje Witzenhausen. Dit middeleeuwse kasteel is prachtig gelegen op een heuvel en wordt omgeven door dichte bossen. De omgeving is bijna sprookjesachtig! Het diende vroeger als vesting, dus je hebt ook nog eens een prachtig uitzicht vanaf het complex. Het is dus ook niet zo gek dat dit slot inspiratie vormde voor veel dichters en verhalenschrijvers. Rondom het kasteel ligt een groot park met speelmogelijkheden, wat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken. Je kunt Schloss Berlepsch bezoeken tijdens een rondleiding en daarnaast starten er bij het kasteel ook verschillende wandelingen door het Werratal.

#2. Burg Breuberg

In het zuiden van Hessen ligt Burg Breuberg op een berg boven de gelijknamige stad. In de loop van de eeuwen hebben veel adelijke families hier gewoond en dat is nog goed terug te zien binnen de muren van het kasteel. Je vindt er een kleurrijke mix qua inrichting en bouwstijlen, waarbij vooral de gotische en renaissance-stijlen de boventoon voeren. Inmiddels zijn de zalen omgetoverd tot museum en kun je meer leren over de handwerk-kunst, de bijdrage van het kasteel en de bewoners aan de volkskunde en voorwerpen uit de geschiedenis. Je bezoekt het museum door middel van een rondleiding, waarbij je ook nog getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht op onder andere de Taunus.

#3. Schloss Büdingen

Aan de rand van de romantische stad Büdingen ligt het gelijknamige kasteel. Het eeuwenoude Schloss Büdingen werd als waterburcht gebouwd en sinds 1258 wonen hier de vorsten van Ysenburg en Büdingen. In en rondom het kasteelcomplex vind je tal van historische bezienswaardigheden, zoals de fresco's in de gotische kapel en de 35 meter hoge Bergfried, een toren uit de 14e eeuw. Leuk om te weten is dat er verschillende legendes over het kasteel zijn ontstaan. Zo zouden de twee stenen figuren die een van de poorten bewaken, 's nachts van plaats wisselen. Een fenomeen dat alleen kan worden gezien door mensen die nog nooit in hun leven gelogen hebben... Tegenwoordig vind je er een hotel, verschillende eetgelegenheden, museum en kun je het kasteel bezoeken.

53326 - toegangspoort schloss budingen in hessen
Ook de Jeruzalem-poort van Schloss Büdingen valt direct op! (Foto: © Pixabay.com, rab4y)

#4. Burg Ronneburg

Tussen glooiende heuvels en groene bossen ligt Burg Ronneburg, midden in natuurregio Spessart. De burg stamt uit de 13e eeuw en is een van de weinige burchten in Hessen die nog (zo goed als) in originele staat verkeert. Het werd gebouwd als vesting voor het Keizerlijke Wetterau en ter bescherming van de handelsroutes rondom het kasteel. Tegenwoordig is het kasteel een museum, waar je een beeld krijgt van het leven in de middeleeuwen. Sla tijdens een bezoekje de 96 meter diepe bronnen met waterrad niet over, dat is een van de hoogtepunten van dit kasteel in Hessen.

#5. Schloss Braunfels

Schloss Braunfels ligt op een basaltkegel in het westen van Hessen, vlak bij het plaatsje Braunfels. Het kasteel werd voor het eerst genoemd in 1246 en is al bijna 800 jaar in het bezit van de grafen van Solm. Het grootste gedeelte van het slot is inmiddels omgebouwd tot museum, waar onder andere het meubilair en de kunsthistorische verzameling van de Solm-familie, wapenverzamelingen en kunstcollecties tentoon worden gesteld. Je kunt het kasteel bezoeken middels een rondleiding, waarbij de gids alles vertelt over de ontwikkeling van het kasteel, de geschiedenis van de familie en de verbinding met Europa en Amerika. Een ander hoogtepunt in het complex is de gotische kerk die gebouwd werd in opdracht van Graaf Otto II.

#6. Löwenburg

We sluiten dit lijstje van de mooiste burchten en kastelen in Hessen af met de Löwenburg. Bij dit kasteel lijkt het bijna alsof je weer even terug bent in de tijd van de middeleeuwen. Dit prachtige gebouw is onderdeel van Bergpark Wilhelmshöhe, vlak bij Schloss Wilhelmshöhe, welke ook zeker het bezoeken waard is. De Löwenburg is gebouwd rondom een binnenplaats en doet denken aan een middeleeuwse ridderburg. Echter, dit kasteel werd 'pas' gebouwd in de 19e eeuw. Het diende toen als plezierverblijf voor Landgraaf Wilhelm IX van Hessen-Kassel. Je kunt het kasteel nu bezoeken en de grote verzameling historische meubels, serviezen en wapens bewonderen. Vergeet ook niet de burgkapel en het binnenhof te bekijken!

53326 - lowenburg in hessen
De Löwenburg is absoluut de moeite waard om te bezoeken! (Foto: © Pixabay.com, Buecherwurm_65)
Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.