Skip to navigation Skip to main content

10 bezienswaardigheden in de Eifel

53270 - 10 bezienswaardigheden in de Eifel
© Pixabay.com, TreptowerAlex

Bezienswaardigheden in de Eifel, de keuze is enorm. Deze Duitse regio kent een rijke geschiedenis en dat is terug te zien in de vele eeuwenoude kastelen en pittoreske dorpjes, welke uitnodigen voor een middagje cultuur snuiven. Daarnaast is de natuur hier prachtig en dat willen ze laten zien. Door de hele regio vind je verschillende uitzichtpunten om te genieten van de mooiste panorama uitzichten. Kortom, er is meer dan genoeg te zien in de Eifel. Daarom zetten we in dit blog 10 bezienswaardigheden in de Eifel voor je op een rijtje. Hiermee kun je alvast een beetje inspiratie opdoen voor je volgende vakantie.

De mooiste bezienswaardigheden in de Eifel

De Eifel is een unieke regio in het westen van Duitsland. De dorpen en bezienswaardigheden laten zien dat de regio al eeuwen bewoond wordt. Ooit woonden hier de Kelten, Romeinen en Franken en hun sporen zien we nog steeds terug. De vakwerkhuizen in romantische steden als Monschau, indrukwekkende ruïnes van Romeinse bouwwerken en de intact gebleven kastelen geven ons een kijkje in hoe het er vroeger uit heeft gezien. Zij vormen ook de belangrijkste bezienswaardigheden in de Eifel en een bezoekje hieraan mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je zomervakantie in de regio. Hieronder vind je een aantal tips, welke bezoek jij tijdens je volgende vakantie?

#1. Burcht Stolberg

De middeleeuwse Burcht Stolberg, gebouwd in de 12e eeuw, is een van de vele kastelen in de Eifel. Het imposante kasteel met haar torens lijkt regelrecht uit een film te komen. Dat komt ook mede door de ligging: het is gebouwd op een kalkrots boven Stolberg en is al van verre te zien. Burcht Stolberg is door de eeuwen heen verschillende keren verwoest en weer opgebouwd en is inmiddels open voor publiek. Het wordt nu gebruikt als ontmoetingsplek, is favoriet voor bruiloften, feesten en partijen en is het toneel van een kunsttentoonstelling. Daarnaast is het natuurlijk een prachtig en indrukwekkend gebouw om te bezoeken.

#2. Historische stad Stolberg

De stad Stolberg is een van de vele bezienswaardigheden in de Eifel. Stolberg is een historische stad die wordt gekenmerkt door de indrukwekkende Burcht Stolberg, drie prachtige oude stadskerken en eeuwenoude woningen en werkplaatsen van de kopermeesters van vroeger. Toeristen hebben deze stad nog niet ontdekt en de sfeer en flair laten je je drukke leven even vergeten. Wandel door de romantische en eeuwenoude straatjes, bewonder het oudste vakwerkhuis aan de Klatterstraße (huisnummer 12), en bezoek de Offermann-Platz, een oud herenhuis uit de 18e eeuw. Je kunt op eigen houtje de stad ontdekken, maar er wordt ook een rondleiding langs alle bezienswaardigheden georganiseerd.

53270 - historisch centrum stolberg
Je kunt uren door dit soort straatjes wandelen in Stolberg! (Foto: © Pixabay.com, MichaelGaida)
Je kunt uren door dit soort straatjes wandelen in Stolberg! (Foto: © Pixabay.com, MichaelGaida)

#3. Het historisch centrum van Adenau

De bezienswaardigheden in de Eifel bestaan niet alleen uit eeuwenoude kastelen, ook de sprookjesachtige dorpjes zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken. Zo ook Adenau, een klein dorpje op zo'n 3,5 uur rijden van Utrecht. Dit schattige dorpje is nog niet bekend bij de massa's toeristen, waardoor je hier in alle rust kunt genieten van een dagje cultuur snuiven. Vooral de rij pittoreske vakwerkhuizen op het marktplein is prachtig om te zien. Het dorp wordt omringd door bergen, wat het plaatje compleet maakt. Je kunt een bezoekje aan het historische centrum combineren met een korte wandeling in de directe omgeving van het dorp.

#4. Uitzichtpunt 'Zum Nitzblick'

Onder de bezienswaardigheden in de Eifel valt natuurlijk ook het prachtige uitzicht dat je hier hebt. De regio heeft hier mooi op ingespeeld met tal van uitzichtpunten, verspreid over de hele Eifel. Een voorbeeld hiervan is uitzichtpunt 'Zum Nitzblick', gelegen op zo'n drie km van Kirchwald. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op het Nitztal, dat tussen de Kirchwald heuvels ligt. Plan je bezoek aan dit uitzichtpunt vroeg op de dag, zodat je de zon kunt zien opkomen achter de bergen. Een absolute aanrader voor iedereen die hier in de buurt op vakantie is!

#5. Schloss Malberg

Schloss Malberg is een barok-kasteel in het Kylltal, gelegen boven de Kyll. Dit romantische kasteel werd gebouwd in de renaissance-stijl in de 16e en 17e eeuw. Op de dag van vandaag is het een belangrijke locatie voor verschillende culturele evenementen en is het open voor publiek. Je kunt er een rondleiding volgen en ook de kasteeltuinen zijn het meer dan waard om te bezoeken. Vanuit hier heb je ook een prachtig uitzicht op de omliggende omgeving. Let op, Schloss Malberg is alleen in de zomermaanden te bezoeken en de tuinen zijn geopend van begin mei tot begin oktober.

53270 - bezienswaardigheden in de eifel schloss malberg
Schloss Malberg is prachtig gelegen op de heuvel en biedt een waanzinnig uitzicht! (Foto: © Pixabay.com, EifelFoto)
Schloss Malberg is prachtig gelegen op de heuvel en biedt een waanzinnig uitzicht! (Foto: © Pixabay.com, EifelFoto)

#6. Burcht Eltz

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de Eifel is Burcht Eltz. Dat is niet zonder reden, want dit sprookjesachtige kasteel is werkelijk prachtig. Het is gelegen op een steile rots, in een zijdal van de Moezel. Het kasteel kent een geschiedenis van ruim 850 jaar. De bouw begon in de 12e eeuw, toen werd kasteelhuis Platt-Eltz gebouwd. Dit is nog terug te zien in de massieve vestiging aan de westzijde van het kasteel. Uiteindelijk werd de bouw in de 17e eeuw afgerond en is het kasteel al 34 generaties in bezit van dezelfde familie. Tijdens een bezoek aan Burcht Eltz maak je een soort tijdreis door acht eeuwen aan historie. Je gaat onder begeleiding van een gids naar binnen, en ook de bezichtiging van de schatkamer is hier mogelijk. Je bereikt het kasteel middels een wandeling, maar je kunt ook de pendelbus vanaf de parkeerplaats pakken.

#7. Straten van de Romeinen

De Kelten en Romeinen hebben lange tijd in de Eifel geleefd en dat is nog steeds op tal van plekken terug te zien. De Straten van de Romeinen verbinden de antieke bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd met elkaar. In totaal vind je langs deze route zo'n 100 stations, waaronder een amfitheater en Porta Nigra in Trier, verschillende archeologische parken met opgravingen, de overblijfselen van de Barbarathermen en de Kaiserthermen, Burg Landshut en verschillende archeologische musea. En vergeet ook de beroemde Römerbrücke, onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst, absoluut niet! Veel van deze hoogtepunten bevinden zich in Trier, dus trek er maar een dagje op uit als je in de buurt bent.

53270 - bezienswaardigheden porta nigra in trier in de eifel
Trier staat bol van de bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, waaronder de Porta Nigra (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)
Trier staat bol van de bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, waaronder de Porta Nigra (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

#8. Booser Eifelturm

Dit lijstje bezienswaardigheden in de Eifel is niet compleet zonder de Booser Eifelturm. Deze 25 m hoge houten toren staat op de 557 m hoge Schneeberg in Boos en biedt een uniek panorama uitzicht over de omgeving. Zo kun je onder andere de vulkanische kegels tussen Westerwald en Hunsrück zien liggen. Verder vind je hier in de buurt nog de ruïne van Nürburg, de Kaiser-Wilhelm-toren aan de Hohe Acht (747 m) en de Hochkelberg (675 m) en het circuit van de Nürburgring.

#9. De oude binnenstad van Monschau

Ook de historische stad Monschau verdient een plek in deze lijst met bezienswaardigheden in de Eifel. De stad is, samen met de gelijknamige burcht, ontstaan in de 12e eeuw. De naam Monschau werd pas in 1918 ingevoerd, daarvoor heette de stad Mons Ioci. De stad ligt aan de Rur, evenals de burcht die boven de stad op een bergrug is gebouwd, en wordt gekenmerkt door romantische straatjes, vakwerkhuizen en natuurlijk de rivier die door de oude binnenstad loopt. Heerlijk om een middagje doorheen te slenteren. Bezoek de stad en ga op ontdekkingsreis door de tijd!

53270 - oude binnenstad van monschau
De vakwerkhuizen tekenen de oude binnenstad van Monschau (Foto: © Pixabay.com, MichaelGaida)
De vakwerkhuizen tekenen de oude binnenstad van Monschau (Foto: © Pixabay.com, MichaelGaida)

#10. Vakwerkdorp Monreal

Het mag duidelijk zijn dat de Eifel bol staat van de vakwerkhuizen. Zo is Monreal zelfs een echt vakwerkdorp, gelegen op ook zo'n 3,5 uur rijden van Utrecht. In de middeleeuwen werd het dorp door een stadsmuur en twee kastelen beschermd, inmiddels zijn daar slechts nog de ruïnes van over. Dit maakt het echter niet minder de moeite waard om te bezoeken. De eeuwenoude vakwerkgebouwen zijn tot op de dag van vandaag nog goed onderhouden en zorgen voor een romantische sfeer in het dorp. Bezoek naast de vakwerkhuizen ook de ruïnes van de Löwenburg en de Philippsburg, het bijzondere viergevel-huis uit het jaar 1452 in het centrum en de schande-boom uit 1452. Daarnaast kun je rondleidingen volgen in het dorp, waarbij je meer leert over de oude adel, de strijd tussen de broeders en het verhaal achter de beroemde adellijke familie Virneburg. Kortom, genoeg te doen dus!

Op vakantie in de Eifel

De Eifel is een regio en middelgebergte in Duitsland waar de invloed van de elementen goed zichtbaar is. De dalen zijn duidelijk door rivieren gevormd en je vindt er gedoofde vulkaankegels, droge maren die inmiddels tot veen geworden zijn en bizarre rotsformaties. Deze unieke natuurlijke verschijnselen vind je in Nationaal Park Eifel, inmiddels benoemd tot UNESCO Global Geopark. Hierdoor geniet de regio van een bijzondere bescherming en zorgen ze ervoor dat de natuur niet door mensenhanden wordt aangetast. Je kunt de prachtige natuur te voet ontdekken: er zijn tal van wandelingen in de Eifel te maken. Daarnaast is ook de Eifelsteig, een 313 km lange-afstandswandeling van Aken naar Trier, erg populair. Voor wie liever op de fiets stapt is er ook genoeg keuze. Van dagtochten tot meerdaagse fietstochten, het is hier allemaal mogelijk. De bekendste route hier is de Vennbahnradsweg. Deze loopt van Aken naar Troisvierges in Luxemburg en verbindt drie landen met elkaar. En ga je met het gezin op vakantie? Kies dan voor een van de vele uitstapjes in de Eifel, wandel over de Wilder Weg in Nationaal Park Eifel of bezoek het Dinosauruspark Teufelsschlucht in Ernzen. Overnachten doe je natuurlijk op een fijne camping in de Eifel of in een van de knusse dorpjes. Kortom, de Eifel is een heerlijke bestemming voor iedere vakantieganger!

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.