Nationaal Park Harz: ontdek de unieke natuur

 © M. S. Schüren 
Wandelroute Nationaal Park Harz

4 februari 2021

door Jahna in Bestemmingen

Nationaal Park Harz is één van de meest bosrijke nationale parken in Duitsland. Het park ligt in het midden van het land en heeft een oppervlakte van bijna 247 km2, waarvan ruim 95% bestaat uit bossen. Het huidige nationale park bestaat pas sinds 2006, toen twee al bestaande nationale parken, Hochharz (1990) en Harz (1994), fuseerden tot één. Dit beschermde natuurgebied biedt alle mogelijkheden voor een actieve zomervakantie in Duitsland. Je kunt er heerlijk wandelen, er zijn leuke activiteiten te ondernemen voor jong en oud en natuurlijk mag een bezoekje aan de 1141 meter hoge Brocken niet ontbreken. In dit blog lees je alles over Nationaal Park Harz in Duitsland.

Nationaal Park Harz: laat de natuur de natuur zijn

Het motto van Nationaal Park Harz is 'Laat de natuur de natuur zijn!' en dat zie je terug. Bijna het hele park is in zijn natuurlijke staat gebleven en wordt ook zo onderhouden; mensenhanden hebben maar weinig veranderingen aangebracht. Ondanks dat natuur hier zo belangrijk is, is dit beschermde natuurgebied in Duitsland wel toegankelijk voor bezoekers. Je kunt op eigen houtje het park ontdekken op gemarkeerde wandelpaden of een tour volgen. Daarnaast worden er ook verschillende programma's georganiseerd, waar je met andere ogen naar de natuur leert kijken. Een ander natuurlijk aspect dat opvalt in het park, zijn de grote heidevelden die je tussen de bossen vindt. Ook deze zijn grotendeels in hun natuurlijke vorm behouden. De velden vormen, behalve een prachtig gezicht als ze in bloei zijn, ook nog het leefgebied voor verschillende bijzondere planten- en diersoorten. Zo kun je hier bijvoorbeeld de Alpen-Smaragdlibelle tegenkomen, een zeldzame smaragdgroene libelle. Meer informatie over het idee achter het behoud van de natuur en de flora en fauna van Nationaal Park Harz vind je op de diverse informatiepunten in het park of in het bezoekerscentrum.

natuur in Nationaal Park Harz
De natuur is hier nog vrijwel helemaal in haar oorspronkelijke staat gebleven. (Foto: © Harzer Tourismusverband, M. Gloger)

Letterlijk hoogtepunt: de Brocken ( 1141 m)

Het hoogste punt van Nationaal Park Harz is de 1141 meter hoge Brocken. Met deze lengte is dit ook meteen de hoogste berg van Noord-Duitsland. De top van de berg wordt gekenmerkt door het weerstation met een hoge mast. De Brocken wordt ook wel de Blocksberg genoemd en kent een rijke geschiedenis. De eerste beklimming vond, naar verhalen, plaats in 1572 en de eerste herberg werd er in 1800 gebouwd. Vervolgens werd in 1895 het eerste weerstation gebouwd en in 1899 opende de Brockenbahn. Na bewogen jaren met onder andere de bezetting door het Rode Leger en een functie als militaire zone, is de top inmiddels vrij toegankelijk voor iedereen. Zoek wel een dag met mooi weer uit om de top te bezoeken, want hij is vaak gehuld in mist... Bovendien geniet je hier van een spectaculair uitzicht een groot deel van Nationaal Park Harz.

Wandelen in Nationaal Park Harz

Nationaal Park Harz leent zich uitstekend voor heerlijke wandelingen. Het is dan ook echt aan te raden om de prachtige natuur van dit natuurgebied in het midden van Duitsland te voet te ontdekken. Let wel op, want je mag niet buiten de gemarkeerde wegen treden. Er zijn veel prachtige routes mogelijk. Wij zetten een paar tips voor wandelen in Nationaal Park Harz voor je op een rijtje.

  • Wandel van bezoekerscentrum Torfhaus via de Goetheweg naar de Brocken. Onderweg kom je één van de prachtige heidevelden tegen.
  • Loop over het pad van planken over het heideveld Große Torfhausmoor, waarbij je veel typische heideplanten kunt ontdekken, zoals de rozemarijnheide en katoengras.
  • De route via het Ilsetal naar Plessenburg, een rondwandeling door één van de mooiste valleien van de Harz.
  • Wandel van de Eckerloch naar de top van de Brocken. Deze panoramische wandelroute is één van de meest traditionele en populaire routes in het park.
Uitzicht over Nationaal Park Harz
Als je vroeg genoeg begint met je wandeling, kun je deze prachtige zonsopgang bij het Torfhaus nog zien! (Foto: © Marcel Evers, Der Wipper)

Ontdek het park op de fiets

Naast wandelen, kun je ook mooi fietsen in Nationaal Park Harz. Mountainbiken, downhillen en wielrennen, het kan hier allemaal. De absolute aanrader hier is de fietstocht naar beneden vanaf de Brocken. Hiervoor pak je eerst de Brockenbahn, een historische stoomtrein, vanuit Wernigerode, Drei Annen Hohne of Schierke naar boven. Eenmaal boven kun je even genieten van het prachtige uitzicht voor je via een mooie fietsroute weer naar beneden fietst. Maar ook in de vlakkere delen van het nationale park kun je mooie fietstochten maken. 

Tips voor families 

Families met kinderen kunnen een heerlijke vakantie beleven in dit bosrijke nationale park. Ze kunnen de unieke natuur van dit beschermde gebied ontdekken tijdens een wandeling of fietstocht en in de regio rondom het park vind je ook meer dan genoeg mogelijkheden. Een tip voor families in Nationaal Park Harz is bijvoorbeeld het Löwenzahn Entdeckerpfad. Onderweg op deze wandelroute leer je meer over de geheimen van het bos in de Harz. Zo kom je bijvoorbeeld te weten hoe ver een konijn kan springen en waar de 'droombank' zich bevindt. Deze wandeling start vlakbij het Drei Annen Hohne station van de Brockenbahn en loopt rond de 400 jaar oude eik in het bos. Ook een bezoekje aan het bezoekerscentrum Torfhaus National Park mag niet ontbreken. Hier vind je onder andere een spannende tentoonstelling waarbij met behulp van verschillende media meer wordt verteld over het motto 'Laat de natuur de natuur zijn'. 

familie in Nationaal Park Harz
In Nationaal Park Harz heeft het hele gezin een heerlijke vakantie! (Foto: © HAHNENKLEE tourismus marketing gmbh, Design office)

Zomervakantie tips