Skip to navigation Skip to main content
53267 - Mooie plaatsen in de Harz in Duitsland
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Frank Hebestreit

De Harz in Duitsland is een natuurrijke en veelzijdige bestemming voor een zomervakantie in de bergen. Niet ver van Nederland vind je een paradijs vol natuur en cultuur, waar je in slechts een paar uur naartoe kunt rijden. Naast een rijke flora en fauna, is het Harzgebergte uitgestrekt met dennenbossen, glooiende heuvels, watervallen en rivierstromen. Dat maakt deze omgeving bijzonder uitnodigend om te wandelen of te fietsen. Bovendien is er niet alleen een ongerepte natuur, maar kent de Harz in Duitsland ook een behoorlijk aantal bezienswaardigheden zoals kastelen en historische steden. Welke mooie plaatsen er allemaal zijn in de Harz in Duitsland? In dit blog lees je alles over deze omgeving!

De Harz in Duitsland

Het Harzgebergte is een uitgestrekt gebied in Noord-Duitsland en ligt met een oppervlakte van 2226 km² verdeelt over de deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen. De hoogste berg van de regio is de 1141 meter hoge Brocken, gelegen in Nationaal Park Harz en het middelpunt van dit natuurrijke landschap. Maar de Harz in Duitsland bestaat niet enkel uit een ongeschonden omgeving waar je prachtig de natuur in kunt trekken. Het gebied kent een lange geschiedenis en in de regio zijn veel historische stadjes te vinden die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn. Tevens staat deze regio bekend om de jarenlange mijnbouw en zijn er tal van andere bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag overslaan tijdens je vakantie. Kortom: er is genoeg te beleven, te zien en te doen tijdens een vakantie in de Harz in Duitsland. Wij geven je alvast een aantal tips!

Nationalpark Harz

Dat de natuur in deze regio prachtig is, is geen geheim meer. Ga je op reis naar onze oosterburen dan mag een tocht door het nationale park dan ook zeker niet missen. Nationaal Park Harz beschikt over een afwisselend landschap: van heuvelachtige weiden tot rotsformaties en van kabbelende beekjes tot kilometerslange dennenbossen. Ook niet geheel onbelangrijk is dat je hier zelfs wilde dieren zou kunnen spotten, zoals edelherten en zwijnen, maar ook lynxen. Leuk is het om met een ranger op pad te gaan zodat je alles te weten komt over het natuurgebied, maar je kunt er ook zelf op uit trekken. Met ruim 600 km aan routes is er voor iedereen een prachtige tocht om te maken. Aanrader is de route door het Ilsetal richting Plessenburg (W3). Tijdens de ongeveer 13 km lange wandeltocht kom je zo'n beetje langs al het moois dat moeder natuur hier te bieden heeft. Bekijk nog 5 mooie wandelingen in Nationaal Park Harz >

53267 - de harz duitsland
In de Harz zijn er tal van leuke routes te maken, zoals de Kaiserweg (Foto: © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Frank Hebestreit)

Mooie plaatsen om te bezoeken

De Harz dekt een enorm gebied in het midden van Duitsland en het natuurpark is daar slechts onderdeel van. Ook zijn er in deze omgeving een flink aantal steden en dorpen met een historische kern die prachtig zijn om doorheen te struinen. Er zijn een aantal plekken die in het bijzonder mooi zijn om te bezoeken. Neem bijvoorbeeld Quedlinburg, een eeuwenoude stad noordelijk gelegen met een indrukwekkend slot, authentieke kerk en karakteristieke panden. Ook in de stad Goslar waan je je even in het verleden met de oude statige gebouwen en het sfeervolle marktplein. Bovendien kun je hier de ruim 1000 jaar oude ertsmijn Rammelsberg bezichtigen en kun je met een treintje tot wel 500 meter het gebergte inrijden. Behalve deze twee steden, zijn de volgende plekken ook beslist bewonderenswaardig:

  • Bad Harzburg: als je op zoek bent naar rust en ontspanning, dan ben je in deze stad helemaal in je nopjes. Deze plek kenmerkt zich ook wel als kuuroord dankzij de wellnessgelegenheden, maar ook voor natuuractiviteiten kun je hier goed terecht met het diverse aanbod aan wandelroutes.

  • Wernigerode: ook deze stad wordt gevormd door de historische binnenstad en wat vooral de Duitse plaats domineert is het enorme kasteel. Echter vind je er niet alleen geschiedenis, maar zijn hier ook ontzettend veel leuke dingen te doen tijdens een vakantie met kinderen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het vakantiepark Hasseröder met een avonturenzwembad, speelhal en bowlingbaan.

  • Ilsenburg: verblijf je in deze plaats dan verblijf je in het hart van Nationaal Park Harz. De stad bevindt zich namelijk aan de voet van de hoogste berg van de regio, de Brocken, en ligt in het weelderige Ilsetal. Vanuit hier heb je kilometers aan wandel- en mountainbikeroutes binnen bereik voor een actieve vakantie in de natuur.

  • Thale: deze stad wordt omgeven door de schilderachtige omgeving van het Bodetal. Dit diepe ravijn is een van de meest waanzinnige dalen van Duitsland. Hoewel de omgeving alleen al het bezoeken waard is, is dat niet het enige waar de stad het van moet hebben. Interessant is om de overblijfselen van de oude burcht te bewonderen of als je met het gezin op vakantie bent is een dagje naar de Thale Erlebniswelt een leuke uitstap.
53267 - kerk Quedlinburg
Blik op de kerk St. Servatius in Quedlinburg (Foto: © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH / Michael Bader)

Bezienswaardigheden in de Harz

Een mix van natuur en cultuur vormt de identiteit van het omvangrijke Harzgebied. Naast dat je dit kunt ontdekken middels een bezoek aan de steden, zijn er ook nog een paar van de mooiste bezienswaardigheden die we graag uitlichten. Welke bijzonderheden echt niet op je lijstje mogen ontbreken? Met name deze bezienswaardigheden in de Harz in Duitsland zijn echte aanraders:

  • Kasteel Wernigerode: het eeuwenoude slot dat in de gelijknamige plaats gevestigd is, is op zich al een plek om naar toe te reizen. Boven op een heuvel piekt het majestueuze kasteel uit en het lijkt bijna letterlijk uit een sprookje te zijn gekomen. Hoewel het door de jaren heen meerdere keren is gerenoveerd en veranderd, blijft het een indrukwekkend bouwwerk waaraan je je kan verwonderen als je het slot gaat bezoeken.

  • Hexentanzplatz in het Bodetal: hier komen natuur en mythes samen. Het Bodetal is met het weergaloze landschap bij uitstek een uitnodiging om doorheen te wandelen, maar wie geïnteresseerd is in het verhaal dat daarbij hoort kan met de kabelbaan van de Thale Erlebniswelt naar de zogenoemde 'heksendansplaats'. Deze plaats ligt op een rots op een hoogte van 454 meter in de vallei en het ritje met de lift is al een ervaring op zich: de gondel heeft namelijk een glazen bodem. Eenmaal boven zijn er diverse attracties zoals een zomerrodelbaan en een natuurtheater te vinden.

  • Mijn van Sondershausen: een bezoek aan deze mijn is een bijzondere belevenis. Met beschermende kleding aan ga je zo'n 670 meter de grond in waarna je tot wel 10 km door de gangen van de mijn rijdt. Daarnaast kun je een boottocht maken over het water in de mijn en is het ook mogelijk om de zoutglijbaan uit te proberen.

  • De grotten van Rübeland: het kleine plaatsje Rübeland in Saksen-Anhalt telt maar liefst twee bijzondere grotten, de Baumannshöhle en de Hermannshöhle. De unieke druipsteengrotten zijn twee van de meest bezochte grotten in Duitsland en dat is uiteraard niet zomaar. Zelfs de beroemde Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe was jaren geleden al fan van deze bijzondere plekken. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen en onder andere de 'kristalkamer' en de naar de dichter vernoemde 'Goethesaal' te bewonderen.

  • Europa-Rosarium Sangerhausen: aan fotografische plekjes geen gebrek in dit enorme rozenpark in de stad Sangerhausen. Met maar liefst 8600 verschillende rozensoorten is deze botanische tuin met name in het voorjaar een absolute aanrader om te bezoeken. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de groene en de zwarte roos die je hier kunt vinden, maar eigenlijk is het hele park met zoveel verschillende rozen een mooie plek om heen te gaan.
53267 - grotten harz
De grotten in Rübeland zijn een bijzonder natuurverschijnsel (Foto: © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH)

Bekijk de plaatsen op de kaart:

Dit is slechts een greep uit het grote aantal mooie plaatsen in de Harz in Duitsland. Het is een veelzijdig gebied waar natuur, geschiedenis, cultuur en plezier allemaal samenkomen en waar je tijd en ogen tekort komt. Of je nu gaat wandelen of fietsen, met kinderen op pad gaat of de kastelen en mijnen afgaat, in deze afwisselende regio kun je het allemaal vinden. Eén ding is zeker: er komt geen verveling aan te pas tijdens een zomervakantie in deze regio!

Welke plekken zou jij graag willen bezoeken of heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie op een van onze social kanalen!

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.