Skip to navigation Skip to main content

German.Local.Culture. De stad Wernigerode door de ogen van een local

53461 - German.Local.Culture. De stad Wernigerode door de ogen van een local
© CityZapper / Bianca van der Ham

Te midden van een van de mooiste natuurgebieden van Duitsland, de Harz, vind je een stad die net zo bewonderenswaardig is als de omliggende natuur. De stad Wernigerode is een plek die geschetst wordt door kleurrijke vakwerkhuizen, een bijzondere architectuur en kronkelende steegjes die leiden naar historische bezienswaardigheden. Wie de ongerepte natuur wil combineren met het bezoeken van een indrukwekkende stad, moet een bezoekje aan Wernigerode zeker op zijn lijstje zetten. En wat je dan niet mag overslaan? De beste tips komen natuurlijk van de lokale bevolking! In dit blog nemen we je daarom mee naar de mooiste plekken van deze Duitse plaats en maak je kennis met Wernigerode door de ogen van een local.

Alles over Wernigerode

In de ongerepte natuur van de Harz ligt een stad rijk aan cultuur, historie en een prachtige architectuur. Wernigerode is een kleurrijke stad midden in een net zo kleurrijke natuur. Naast de eeuwenoude vakwerkhuizen die de stad een pittoresk aanzicht geven, zijn er diverse andere hoogtepunten. Zo vind je bij het Hoge Parochiekerkhof het 'Schiefes Haus', een merkwaardig scheef huis, kent de stad het 'Krummelsche Haus', dat over een karakteristieke houten gevel beschikt en een historisch stadhuis op het oude marktplein. En dat niet alleen, de stad is een perfecte bestemming voor vakantiegangers die natuur en cultuur met elkaar willen combineren. De omgeving van Wernigerode bestaat namelijk uit een weergaloze natuur waar je op wel 8000 km aan paden prachtige wandelingen kunt maken of op de fiets kunt stappen. Het letterlijke hoogtepunt is de 1141 meter hoge berg Brocken, die je bij mooi weer vanaf de stad kunt zien liggen.

Lees meer over de stad Wernigerode
53461 -
De gekleurde vakwerkhuizen geven de stad een prachtig aanzicht! (Foto: © CityZapper / Bianca van der Ham)
De gekleurde vakwerkhuizen geven de stad een prachtig aanzicht! (Foto: © CityZapper / Bianca van der Ham)

'Geheimtipps' van een local

Niets is leuker dan tips te krijgen van de lokale bevolking, want die weten precies waar je naartoe moet om de mooiste plekken van de stad te kunnen bewonderen. De locals Sascha en Immo zijn trotser dan trots op hun stad en delen dan ook met alle liefde hun beste 'Geheimtipps' voor Wernigerode. De twee broers runnen samen met hun vader een houtskoolbranderij waar nog op een traditionele manier houtskool wordt verbrand. Harzköhlerei Stemberghaus is een familiebedrijf dat, naast een traditionele branderij, nu ook een klein museum heeft om te bezoeken. Hier kun je een kijkje nemen bij het productieproces en een rondleiding krijgen van de broers zelf. Een bezoekje hieraan mag dus zeker niet ontbreken tijdens een tripje naar Wernigerode, maar wat zijn volgens deze locals nog meer plekken die je op je lijstje moet zetten? Wij sommen ze voor je op!

Bezoek de traditionele bedrijven

In Wernigerode zijn oude ambachten nog steeds springlevend. Het verhaal van Sascha en Immo gaat over een ambacht dat je niet zo vaak meer terug ziet: houtskool branden. Maar naast het werk van de mannen en de houtskoolbranderij kent de stad nog meer plekken waar oude ambachten nog altijd op traditionele wijze worden uitgevoerd. Zoals de Krellsche Schmiede, de oudste smederij van Duitsland die nog in bedrijf is. De smederij is opgericht in 1678 en sindsdien wordt het stokje traditiegetrouw generatie op generatie overgedragen. Ook de manier van smeden gaat nog altijd volgens de eeuwenoude werkwijze, en zelfs de gevel, inclusief origineel beeld van een paardenhoofd, is nog hetzelfde als vroeger. In de Krellsche smederij kun je het oude ambacht zien en zelf ook aan de slag om een accessoire voor in huis te smeden.

53461 - houtskoolbranderij wernigerode
De locals aan het werk bij hun traditionele branderij (© Harzköhlerei Stemberghaus)

Schloss Wernigerode

Een van de architectonische hoogtepunten is ongetwijfeld Schloss Wernigerode, een historisch kasteel dat na renovatie en herontwerp in de 19e eeuw tot kunstwerk verheven is. Met een geschiedenis die honderden jaren terug in de tijd gaat, kent het slot een interessant verhaal dat meteen duidelijk wordt als je het bouwwerk bezoekt. De 50 kamers van het kasteel geven een unieke inkijk in de wereld van de Duitse Adel en vergeet niet om ook even het terras op te lopen. Vanaf hier geniet je van een adembenemend uitzicht over heel Wernigerode.

Ontdek de omliggende natuur

Iets dat Wernigerode een nóg mooiere bestemming maakt, is de omliggende natuur. De stad wordt omgeven door het ongerepte landschap van het Harzgebergte en een uitstapje de natuur in mag dan ook niet ontbreken als je hier op vakantie bent. Je kunt er eindeloos wandelen en fietsen, maar ook een bezoek aan het hoogste punt mag niet worden overgeslagen: de 1141 meter hoge Brocken. Een tip van Immo is om het pad de 'Harzer Hexenstieg' te bewandelen, maar een andere bijzondere manier om de natuur van de Harz en de berg te ontdekken is door een ritje te maken met de historische stoomtrein. De Harzer Schmalspurbahnen neemt je mee vanuit Wernigerode door de diepgroene bossen, langs stromende rivieren en majestueuze valleien richting de berg, om het hoogste punt van de Harz van dichtbij te kunnen bewonderen.

Lees meer over de Harz
53461 - stoomlocomotief harz
Door middel van een ritje met de historische stoomtrein beleef je de natuur van de Harz op een bijzondere manier. (© HSB, V. Schadach)

Bezoek het kleinste huis van de stad

Met name de gekleurde, oude vakwerkhuizen geven Wernigerode een schilderachtig beeld waar je je ogen mee uit blijft kijken. Een laatste tip van de local is om het kleinste huis van de stad niet over te slaan. Dit huisje reikt tot een hoogte van slechts 4,20 meter, heeft een breedte van 2,95 meter en de voordeur is niet hoger dan 1,70 meter. Het huisje is in de 18e eeuw gebouwd, geheel in de barokstijl. Er is slechts één kamer in het huis van 10 m² meter groot. Vroeger was het een thuis voor de familie Nettelmann, die daar met meerdere kinderen woonden, tegenwoordig fungeert het als museum en is het open voor bezoek.

53461 - kleinste huis wernigerode
Het schattige kleine huisje is een van de vele kleurige vakwerkhuizen in de stad. (© WTG, J. Friedrich)

Wernigerode ligt in natuurgebied de Harz in Duitsland en ligt op slechts ongeveer vijf uur rijden van Utrecht. Ben je van plan om een bezoekje te brengen aan deze interessante plek? Vergeet dan ook niet om de omliggende steden in Saksen-Anhalt te bezoeken. Aanraders in de buurt zijn onder andere Merseburg, Freyburg en Halberstadt, die ieder een uniek verhaal vertellen en absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn.

Ontdek meer bijzondere Duitse steden door de ogen van locals

Dit weblog is geschreven in samenwerking met CityZapper en het Duits Verkeersbureau.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.