Top 12 bezienswaardigheden in Duitsland

 © Spalder Media Group 
bezienswaardigheden Duitsland Schloss Neuschwanstein

26 maart 2021

door Jahna in Tips

De keuze bezienswaardigheden in Duitsland is enorm! Het land kent prachtige nationaal parken, eeuwenoude kastelen, indrukwekkende natuurfenomenen en imposante uitkijkpunten. Stuk voor stuk prachtig om te zien of te bezoeken en ideaal voor een uitstapje tijdens je zomervakantie. Met je partner, vrienden of het hele gezin, het zorgt gegarandeerd voor een leuke afwisseling. Maar waar begin je en welke mag je absoluut niet overslaan? Wij vertellen het je! In dit blog vind je de top 12 bezienswaardigheden in Duitsland. 

Bezienswaardigheden Duitsland

Voor iedereen die denkt dat je in Duitsland niet kunt genieten van een zomervakantie vol afwisseling: dat heb je mis! De Duitse natuur leent zich voor heerlijke wandeltochten, van dagtochten tot lange-afstandswandelingen. Ook met de fiets heb je hier oneindig veel mogelijkheden. En om die dagen vol inspanning af te wisselen met een beetje ontspanning en cultuur, kun je natuurlijk een van de vele bezienswaardigheden in Duitsland bezoeken. Vaak kennen ze ook nog een leuke en interessante historie, dus je kunt er nog wat van leren ook! Welke staan bij jou op de planning voor komende vakantie?


#1. Schloss Neuschwanstein

Met afstand de populairste bezienswaardigheid in Duitsland is natuurlijk Schloss Neuschwanstein. Dit prachtige kasteel stamt uit de 19e eeuw en ligt op een heuvel bij het dorpje Hohenschwangau. Het is een van de vele prachtige kastelen in Zuid-Duitsland. Schloss Neuschwanstein werd gebouwd in opdracht van Koning Lodewijk II van Beieren. Helaas heeft de beste man er niet van kunnen genieten, hij stierf voor het klaar was. Ironisch feitje: het paleis werd gebouwd voor één enkele bewoner, koning Lodewijk II, maar zes weken na zijn dood werd het opengesteld voor publiek. Sindsdien is het een van de meestbezochte attracties van Europa...

schloss-neuschwanstein
Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Duitsland: Schloss Neuschwanstein

#2. De Loreley

Vlak bij de stad Sankt Goarshausen vind je de Loreley, een 132 meter hoge rots aan de rechteroever van de Rijn. Hier maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor er altijd een sterke stroming staat. Dit komt ook door het feit dat de Rijn hier op zijn smalst is, slechts 113 meter breed, maar ook op zijn diepst (25 meter). Een gevaarlijke combinatie zo blijkt, want er zijn hier door de eeuwen heen al vele schepen vergaan. Deze gebeurtenissen maken ook deel uit van de legende over de rots: het verhaal gaat dat er een nimf op de rots woont die de schippers betoverde met haar gouden haren. Hierdoor verloren de schippers hun aandacht voor hun schip dat vervolgens door de sterke stroom op de rotsen liep en zonk. Bovenop de rots vind je een uitzichtpunt waar je kunt genieten van een prachtig panorama-uitzicht op de Rijn en omgeving. 

Loreley Duitsland
Het water maakt een scherpe bocht om de Loreley. (Foto: © Pixabay.com, Rheingucken)

#3. Burg Eltz

Het tweede kasteel in dit lijstje van bezienswaardigheden in Duitsland is Burg Eltz. Dit sprookjesachtige kasteel is een van de vele kastelen langs de Duitse Moezel en is zeker het bezoeken waard. Het is met recht een sprookjeskasteel te noemen. Door de ligging en vormgeving lijkt Burg Eltz regelrecht uit een film over ridders en prinsessen te komen. Burg Eltz kent een rijke geschiedenis. Het duurde zo'n 500 jaar om het gebouw te voltooien, waardoor je hier bouwstijlen uit de Middeleeuwen én de Renaissance terug vindt. Een prachtig kasteel om te zien, van binnen en van buiten. 

#4. Saarschleife

De Saarschleife, ook wel de Horseshoe Bend van Duitsland genoemd, is een uniek natuurverschijnsel in de rivier de Saar. Deze rivier kronkelt door het prachtige bosrijke landschap van Saarland en een van de bochten heeft de vorm van een hoefijzer. Een imposant natuurverschijnsel dat doet denken aan de beroemde Horseshoe Bend van de Grand Canyon. Vanaf uitzichtpunt Cloef, een grote toren in de punt van het 'hoefijzer' heb je een perfect uitzicht op de bocht. 

Saarschleife bezienswaardigheden Duitsland
De hoefijzervorm in de rivier is een bijzonder natuurverschijnsel. (Foto: © Pixabay.com, boffermann)

#5. Bodensee

Ook meren behoren tot de bezienswaardigheden van Duitsland. De Bodensee, ook wel het Meer van Konstanz genoemd, ligt verspreid over drie landen: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Officieel bestaat het meer uit twee meren: de Obersee en de Untersee. Deze meren zijn door de rijn met elkaar verbonden en samen vormen ze een van de grootste meren van de Alpen. De Bodensee is niet alleen een prachtig meer om te zien, je kunt er ook meer dan genoeg beleven. Op en in het water kun je onder andere zeilen, surfen, suppen, zwemmen en kajakken. Daarnaast is ook een bezoekje aan een van de tien eilanden een aanrader. De bloemenpracht op eiland Mainau of de Romaanse kerken en Slot Salem op eiland Reichenau mag je niet overslaan hier! 

#6. Zugspitze

Het lijstje bezienswaardigheden in Duitsland is natuurlijk niet compleet zonder de hoogste berg van het land: de Zugspitze. Je kunt de top op twee manieren bereiken. Vanuit Garmisch-Partenkirchen pak je de tandradbaan richting de Eibsee, waar je overstapt op de kabelbaan richting de top of met het treintje verder gaat naar de Zugspitzplatt. Voor optie twee pak je vanuit het Oostenrijkse Ehrwald de Tiroler Zugspitzbahn die je rechtstreeks naar boven brengt. Boven kun je museum Faszination Zugspitze bezoeken, afkoelen op de Zugspitzgletscher of een mooie wandeling maken. Vergeet uiteraard ook niet van het prachtige uitzicht te genieten! Tenminste, als je mooi weer hebt, de top wordt regelmatig omhuld door wolken...

#7. Berchtesgaden en Nationaal Park Berchtesgaden

Tegen de Oostenrijkse grens ligt Nationaal Park Berchtesgaden, een nationaal park met een ruig berglandschap, prachtige natuur en een rijke geschiedenis. Het park kent een unieke natuur, met als hoogtepunt de Königssee. Dit wereldberoemde meer heeft kraakhelder water van drinkkwaliteit en door de steile bergwanden aan de oevers heeft het wat weg van een Noors fjord. Bezoek ook het historische en pittoreske stadje Berchtesgaden. Hier vind je niet alleen het eeuwenoude klooster, maar ook de Obersalzberg ligt vlakbij. De Obersalzberg en eigenlijk de hele regio rondom Berchtesgaden zijn vooral bekend vanwege het feit dat de hoogste nazileiders hier woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hitler liet hier een luxe villa bouwen, inclusief onderaardse bunkers en een gangenstelsel. Een deel hiervan is nog intact gebleven en kan worden bezocht. Daarnaast vind je bij de Obersalzberg ook Salzbergwerk Berchtesgaden, oude zoutmijnen die al sinds 1517 actief zijn en waar je nu een rondleiding kunt volgen. Een absolute tip voor families met kinderen.

#8. Kehlsteinhaus

Veel van de bezienswaardigheden in Duitsland bevinden zich bij Berchtesgaden, zo ook het Kehlsteinhaus. Wederom een bezienswaardigheid die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Het Kehlsteinhaus, ook wel Eagles Nest genoemd, was een theehuis en een 'verjaardagscadeautje' voor Hitler. Desondanks bezocht hij het huis maar weinig. Hij leed aan hoogtevrees en claustrofobie, kon slecht tegen de ijle lucht en was bang dat er een aanslag op hem gepleegd werd in de lift omhoog. Een slechte combinatie voor een vakantiehuis op 1834 meter hoogte... Het Kehlsteinhaus bevindt zich op de top van de Kehlstein, en is te bereiken via pendelbussen of een wandeling. Het laatste stuk ga je met een lift door de berg. Je snapt dat deze plek bol staat van de historische verhalen, dus een absolute tip voor de geschiedenisliefhebbers. 

#9. Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een unieke stad in de deelstaat Beieren en een absolute aanrader voor een dagje cultuursnuiven. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door de middeleeuwse gebouwen. Ondanks de bombardementen in 1945, waarbij ongeveer 40% van de stad werd verwoest, wist de stad zijn authentieke karakter te behouden. Alle woningen zijn in deze stijl gebouwd en nieuwe gebouwen worden nog steeds in de middeleeuwse stijl opgetrokken, zodat ze goed in de stad passen.  Dit zorgt voor een prachtige en fotogenieke stad, waar elk jaar weer veel toeristen op af komen. Vooral de Martkplatz, het historische centrum van de stad, is populair onder bezoekers. Hier vind je nog verschillende gebouwen uit de 13e eeuw, zoals het raadhuis.

Rothenburg ob der Tauber
Rothenburg ob der Tauber lijkt regelrecht uit een film te komen! (Foto: © Pixabay.com, maxmann)

#10. Nationaal Park Sächsische Schweiz

In het oosten van Duitsland ligt Nationaal Park Sächsische Schweiz, zeker een van de mooiste bezienswaardigheden in Duitsland. Het park ligt tegen de grens met Tsjechië, op zo'n 30 km van Dresden en 150 km van Praag. Onderdeel van Nationaal Park Sächsische Schweiz is het Elbesandsteingebergte, gekenmerkt door indrukwekkende rotsformaties, tafelbergen en diepe kloven. Je kunt dit nationale park het best te voet ontdekken, via de 400 km aan wandelwegen. Een van de bekendste wandelroutes is de Malerweg. Deze lange-afstandswandeling is 112 km lang en leidt je in acht etappes door de prachtige natuur van het park. 

#11. Schweriner Schloss

Bezienswaardigheden vind je ook in het noorden van Duitsland. Het Schweriner Schloss is daar een mooi voorbeeld van. Dit prachtige en eeuwenoude kasteel ligt op een eiland in de Schweriner See en lijkt regelrecht uit een sprookje te komen. Men is van de 14e tot de 16e eeuw bezig geweest met de bouw, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Het gebouw heeft verschillende rollen vervuld; zo woonde hier de adel en het hof, werd het gebruikt als school, kwam er een museum in en sinds 1990 maakt ook het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern gebruik van het kasteel. Het kasteel is inmiddels ook open voor publiek. Bezoek het museum en de kasteeltuinen of volg een rondleiding door het Schweriner Schloss en leer alles over de geschiedenis ervan. 

schweriner Schloss
Gelegen op een eiland in de Schweriner See ligt het prachtige Schweriner Schloss. (Foto: © Pixabay.com, HarryStueber)

#12. Hangbrug Geierlay

We sluiten dit lijstje af met een bezienswaardigheid voor iedereen die geen last heeft van hoogtevrees, namelijk de hangbrug Geierlay. Je vindt deze brug bij het dorpje Mörsdorf in het westen van Duitsland. Met een lengte van 360 meter is het een van de langste voetgangersbruggen van Duitsland. Hij hangt op zo'n 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal en biedt een spectaculair uitzicht over het dal. De brug is gratis toegankelijk en is eigenlijk in elk seizoen het bezoeken meer dan waard. 's Zomers heb je het mooiste uitzicht, 's winters is de brug sprookjesachtig verlicht, in de herfst geniet je van de omgeving in herfstkleuren en in de lente komen de eerste tekenen van bloei weer naar voren.  

Welke bezienswaardigheden zou jij hier nog aan toevoegen? Laat het in een reactie achter op onze social media!

Zomervakantie tips