De mooiste kastelen en burchten aan de Duitse Moezel

 © Pixabay.com, KaiPilger 
Burg op een heuvel

28 november 2020

door Florien in Algemeen

De Moezel is één van de grote rivieren door Duitsland. Deze rivier ontspringt in Frankrijk bij de Col de Bussang en loopt via Luxemburg naar Duitsland, waar hij op de hoogte van Koblenz uitmondt in de Rijn. Nadat de Moezel het Duitse plaatsje Trier heeft gepasseerd, volgt een kronkelig traject. Dit wordt ook wel het Moezeldal of de Moezelvallei genoemd en vormt een scheiding tussen de middelgebergten Hunsrück en Eifel. Langs dit gedeelte van de Moezel liggen allerlei leuke dorpen, wijnhuizen, campings en tal van uitstapjes en bezienswaardigheden, waaronder sprookjesachtige kastelen en burchten. De mooiste kastelen en burchten aan de Duitse Moezel heb ik in dit weblog op een rijtje gezet.

#1. Burg Eltz

Eén van de meest bekende en populaire bezienswaardigheden aan de Moezel (en in Duitsland) is Burg Eltz. Dit sprookjesachtige kasteel staat op een heuvel en lijkt regelrecht uit een film over prinsen en prinsessen uit de Middeleeuwen te komen. Men heeft ruim 500 jaar gebouwd aan Burg Eltz en dat is waarom je niet alleen bouwstijlen uit de Middeleeuwen tegenkomt, maar ook uit de Renaissance. Zowel van binnen als van buiten is het kasteel prachtig om te zien. Helaas kan het er door de populariteit vaak flink druk zijn.

Burg Eltz
Burg Eltz (Foto: © Pixabay.com, Michael_Luenen)

#2. Burg Bischofstein

Burg Bischofstein ligt aan de Moezel, tussen Lasserg en Burgen. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw, verwoest door de Franse troepen in de 17e eeuw en weer herbouwd in de eerste helft van de 20e eeuw. Het kasteel behoort tot de vereniging van het Fichte Gymnasium Krefeld en wordt gebruikt als schoolkamp en internaat. Ook worden er diverse trainingen en coaching sessies georganiseerd.

#3. Burg Arras

Wil je een keer ervaren hoe het is om in een kasteel te overnachten? Dat kan in Burg Arras. Het kasteel werd gebouwd in de 10e eeuw en is daarmee de oudste in de regio. Burg Arras heeft een tijdlang een vervallen status gehad maar is rond 1900 volledig gerenoveerd. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als hotel. De kamers zijn prachtig ingericht en geven het echte ‘prinsen en prinsessen gevoel’. Ook is er een restaurant en een museum aanwezig.

#4. Burg Thurant

Burg Thurant ligt op een heuvel, hoog boven Alken. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in de 13e eeuw, maar archeologische vondsten hebben aangetoond dat hier vroeger een Romeinse nederzetting was. Het kasteel was in hand van de aartsbisdommen van Keulen en Trier. Beide hadden een eigen helft. Je kunt de toren van de burcht beklimmen en meer te weten komen over de vroegere wijnproductie. Tip: je kunt met maximaal zes personen overnachten in vakantiehuis Sporkhorst in de tuin van burg Thurant.

#5. Reichsburg Cochem

Op een heuvel aan de rand van Cochem ligt het gelijknamige kasteel. Reichsburg Cochem werd rond het jaar 1000 gebouwd, verwoest door de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV in de 17e eeuw en weer herbouwd in de 19e eeuw. Vandaar dat je hier de laatgotische en neogotische bouwstijl kunt ontdekken. Het kasteel is geopend voor publiek en samen met een gids te bewonderen. 

Reichsburg Cochem
Reichsburg Cochem (Foto: © Pixabay.com, herbert2512)

#6. Burg Landshut

Liefhebbers van wijn en lekker eten zijn aan het juiste adres bij restaurant en weinstube Burg Landshut. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in de 13e eeuw en is grotendeels verwoest door een brand in de 17e eeuw. De ruïne is voor een deel gerenoveerd en omgetoverd tot restaurant. 

#7. Burg Metternich

Net zoals een aantal andere kastelen uit dit lijstje, is ook Burg Metternich grotendeels verwoest door de troepen van de Franse koning in de 17e eeuw. Metternich is nooit meer volledig herbouwd, maar daarom niet minder populair. Dat komt mede door het jaarlijkse Burgfest, waarbij men de Middeleeuwen naspeelt. Vlakbij de ruïne ligt een hotel en een pension waar je kunt overnachten of stoppen voor een kop koffie met huisgemaakt gebak. Beide zijn in het beheer van de familie Herzer.

Zomervakantie tips