Skip to navigation Skip to main content

10 mooiste kastelen en burchten in Zuid-Duitsland

Neuschwanstein
© Pixabay, Adam Derewecki

Voor jong en oud is een uitstapje naar een kasteel in Zuid-Duitsland een belevenis. De ondoordringbare forten, sprookjesachtige kastelen en imposante burchten zijn eeuwenoud en hebben op iedereen een grote aantrekkingskracht. In Zuid-Duitsland liggen tientallen kastelen die het bezoeken stuk voor stuk waard zijn. Sommige zijn wereldberoemd, terwijl andere anoniem te midden van de ongerepte natuur liggen. In dit weblog hebben we de 10 mooiste kastelen en burchten van Zuid-Duitsland voor je op een rijtje gezet.

1. Slot Neuschwanstein

Wie aan een sprookjeskasteel denkt, denkt aan Slot Neuschwanstein bij Schwangau. Dit wereldberoemde kasteel is één van de populairste uitstapjes van Duitsland en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Het kasteel uit de tweede helft van de 19e eeuw heeft ter inspiratie gediend voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland Californië. Slot Neuschwanstein is zowel te voet als per koets bereikbaar.

2. Burcht van Burghausen

De burcht van Burghausen is met een lengte van meer dan 1000 meter de langste burcht van Europa. Het indrukwekkende bouwwerk ligt op een smalle bergrug tussen de rivier de Salzach en de Wöhrsee, ten noorden van Berchtesgaden. Dikke muren, versterkte torens, slotgrachten en ophaalbruggen, een karakteristieker plaatje dan deze ga je haast niet vinden. Je kunt urenlang wandelen door het imposante burchtcomplex en ontdekt achter iedere hoek weer nieuwe dingen.

Burcht van Burghausen aan de Salzach
© Pixabay

3. Keizerburcht van Neurenberg

Neurenberg ligt in het noorden van Beieren en heeft als blikvanger onder meer de imposante Keizerburcht. Het was een van de belangrijkste paleizen tijdens de Middeleeuwen. Tussen 1050 en 1571 was dit de plek waar alle Duitse keizers en koningen van het Heilige Roomse rijk woonden en vergaderden. De Keizerburcht torent hoog boven Neurenberg uit en in het bijbehorende museum kom je meer te weten over de status van deze stad in het Europa tijdens de Middeleeuwen.

4. Kasteel Trausnitz

Kasteel Trausnitz ligt ten noordoosten van München en werd gebruikt als woonhuis door de familie Wittelsbach. Het weelderige paleis valt op door de indrukwekkende muren, torens en het grote hoofdgebouw. Om de vier jaar wordt hier nog steeds de ‘Landshuter Hochzeit’ gevierd, als herinnering aan het bruiloftsfeest van Lodewijk de Rijke. 

5. Kasteel Mespelbrunn

In het uiterste noorden van Beieren, vlakbij Frankfurt am Main, ligt kasteel Mespelbrunn. Deze waterburcht is gebouwd aan een zijrivier van de Main, de Elsava. Het werd in de 15e eeuw in renaissancestijl gebouwd en door de beschermde ligging heeft het nooit te maken gehad met oorlogen of plunderingen. Wanneer je in de buurt bent, moet je zeker even op dit romantische plekje gaan kijken!

Romantisch Kasteel Mespelbrunn
© Pixabay

6. Slot Hohenschwangau

Slot Hohenschwangau ligt vlakbij #1. en werd in de 12e eeuw gebouwd. Sindsdien heeft het kasteel echter diverse metamorfoses ondergaan tot het in 1837 z’n definitieve neogotische stijl kreeg. Van binnen is het gele kasteel ingericht in Biedermijerstijl en het museum bevindt zich in het hoofdgebouw. Ook de negentig muurschilderingen zijn het bewonderen meer dan waard.

7. Slot Linderhof

In Slot Linderhof herleef je de Rococo, een Europese stijlperiode in de beeldende kunsten. Hier geen grote torens en muren, maar een sierlijk paleis vol pracht en praal. Achter de klassieke gevel gaat een wereld vol fonkelende spiegels, blinkend goud, schilderijen, velours en kroonluchters schuil. De prachtige tuin maakt het sprookjesachtige plaatje compleet.

8. Slot Nymphenburg

Slot Nymphenburg ligt in het centrum van München en diende vroeger als zomerwoning van het Beierse Hof. In het barokke paleis zijn diverse musea gevestigd, waaronder het Marstall museum (met koninklijke rijtuigen) en een porseleinmuseum. Wat je binnenin het kasteel ook niet mag missen, zijn de slaapkamer van koning Ludwig II en de eetzaal met prachtige fresco’s. Na een bezoek kun je nog urenlang ronddwalen door het fraaie park rond Slot Nymphenburg.

Slot Nymphenburg in München
© Pixabay

9. Burcht Prunn

Wat een prachtige ligging heeft Burcht Prunn! Het kasteel is gebouwd bovenop de kalksteenrotsen en biedt hierdoor een prachtig uitzicht over het Altmühldal en het Main-Donaukanaal. Het is een typisch Duits, klein kasteeltje met een schitterende ligging. In de omgeving van Burcht Prunn kan je bovendien schitterend wandelen. Houd er wel rekening mee dat je flink wat hoogteverschil moet overbruggen.

10. Slot Lichtenstein

Slot Lichtenstein ligt op een steile rots boven het Echaztal en staat ook wel bekend als het sprookjeskasteel van Württemberg. Met deze omschrijving is ook direct alles gezegd. Het is pas gebouwd in de 19e eeuw en heeft een lieflijke uitstraling. Vanbinnen is het allemaal wat minder romantisch, aangezien er een grote collectie wapens en pantsers uit verschillende tijdsperiodes worden tentoongesteld.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.