Skip to navigation Skip to main content

De 10 mooiste kastelen in de Alpen

Burg Hohenwerfen
© Unsplash / Dimitris Kiriakakis

Wie fantaseerde er als kind nou niet hoe het zou zijn om te leven als een ridder of een prinses? Met een machtig zwaard het kwaad bestrijden of in een echte prinsessenjurk dansen op je eigen bal. Eén element kan zeker niet ontbreken in deze droom: een kasteel! Imposante stenen torens, grote balzalen, kanonnen, paardenstallen en een slotgracht. Tijdens een vakantie in de Alpen kun je je even een echte ridder of prinses wanen in één van de mooiste kastelen. Bekijk hier ons lijstje met 10 mooiste kastelen in de Alpen.

1. Schloss Neuschwanstein

Eén van de bekendste kastelen in dit rijtje is het Duitse Schloss Neuschwanstein in Schwangau. Het bijzondere aan dit kasteel is dat het pas in de tweede helft van de 19e eeuw is gebouwd. Ook koning Lodewijk ll van Beieren fantaseerde van een eigen middeleeuws ridderslot, alleen hij had daadwerkelijk de middelen om er één te laten bouwen: Sloss Neuschwanstein. Helaas voor koning Lodewijk overleed hij zo'n 2 jaar nadat hij in het kasteel ging wonen (onder mysterieuze omstandigheden). Slechts 6 weken na zijn overlijden werd het opengesteld voor het publiek. Kenmerkend zijn de vele torens, siertorentjes, gevels, balkons en het beeldhouwwerk. Schloss Neuschwanstein is op een hoge richel gebouwd, waardoor het een bijzonder mooi uitzicht biedt op de omgeving.

Schloss Neuschwanstein (1)
© Unsplash / Felix

2. Castello de Fénis

Eén van de beroemdste kastelen in de Aosta vallei is het middeleeuwse Castello de Fénis. Het kasteel ligt in het gelijknamige dorpje Fénis en is een grote trekpleister. De bouw van het kasteel begon in de 12e eeuw, maar de huidige vorm komt met name door renovatie en uitbreiding in de 14e eeuw. Castello de Fénis is nooit ingezet als militair fort, maar wel als residentie voor de familie Challant. Helaas ging het na een aantal eeuwen steeds slechter met de familie, waardoor het kasteel uiteindelijk verviel. Gelukkig werd het kasteel in de 19e eeuw door de staat en architect Alfredo d'Antrade in de oude glorie hersteld.

3. Castelgrande

Het Castelgrande ligt op een rotspiek in Bellinzona en biedt uitzicht over grote delen van Ticino. Het kasteel bestaat uit verschillende delen, die in de loop der jaren samen één kasteel zijn geworden. Het op een strategisch punt gelegen kasteel diende als toevluchtsoord voor inwoners van de vallei, in tijden van oorlog. In 1820 werd een wapenkamer gebouwd, deze ruimte dient nu als restaurant. Tussen 1982 en 1986 is het kasteel volledig gerenoveerd.

Castelgrande
© Unsplash / Patrizia Berta

4. Castel Tirolo

Castel Tirolo, oftewel Schloss Tirol, is te vinden in de omgeving van de sfeervolle stad Merano. In de 13e eeuw kwam graaf Meinhard II in opstand tegen de heersende bisschoppen. Hij creëerde een nieuwe regio en noemde het Tirol. Castel Tirolo diende als het middelpunt voor de, vanaf toen heersende, graven. Tegenwoordig kun je de burcht bezoeken en van alles te weten komen over de prachtige streek en haar geschiedenis.

5. Festung Hohensalzburg

Het monument Festung Hohensalzburg ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in Salzburg. Het kasteel is meer dan 900 jaar oud en één van de grootste forten uit de 11de eeuw. Zoals je kunt verwachten van een kasteel van deze leeftijd, bestaan er talloze verhalen over Festung Hohensalzburg. Eén ding is zeker, als je naar Salzburg gaat, is een bezoek aan het fort een must.

Salzburg 4
© Tourismus Salzburg / Breitegger Günter

6. Burg Hochosterwitz

Een goed voorbeeld van een groot en sterk middeleeuws fort is Burg Hochosterwitz, vlakbij Klagenfurt, in Karinthië. Het kasteel ligt op een kalkrots van 150 meter hoog. Via een kronkelend pad en 14 poorten loop je naar het hoofdgebouw. Ook de zuilengang, binnenplaats met waterputten, schilderijen en wapenverzameling zijn een kijkje waard.

7. Château de Chillon

Nog mooier dan een middeleeuws kasteel is een middeleeuws kasteel aan het Meer van Genève. Château de Chillon ligt aan de oostkust van het meer, vlakbij Montreux. De huidige staat van het kasteel is ontstaan dankzij zeven eeuwen van ontwikkelingen, aanpassingen en renovaties. Deze geschiedenis is terug te vinden in de verschillende kamers van het kasteel, waarbij elke kamer een andere fase laat zien. Château de Chillon heeft onder andere een wapenkamer, binnenplaats, kapel, kelder en slaapkamers.

Château De Chillon
© Unsplash / Ricardo Gomez Angel

8. Burg Hohenwerfen

Op nummer 4 kwam je al Festung Hohensalzburg tegen. Iets ten zuiden van dit kasteel ligt Burg Hohenwerfen. Het kasteel is meer dan 900 jaar oud en biedt een imposante aanblik, hoog boven de vallei. In het kasteel kun je meedoen aan een tour, de wapenkamer bezoeken, wat drinken en eten in de taverne, leren schieten met een pijl en boog of een van de vele evenementen bezoeken.

9. Burg Hohenzollern

Even ten oosten van het Zwarte Woud ligt Burg Hohenzollern dat met z'n vele torens al vanaf verre herkenbaar is. Het kasteel ligt op de top van een berg van 885 meter hoog. Vermoedelijk stamt het kasteel uit de 11e eeuw, maar het werd schriftelijk voor het eerst vermeld in 1267. Door jarenlange belegering was er in 1423 nog weinig van het kasteel over. In 1454 is Burg Hohenzollern volledig gerenoveerd. Bijzonder is dat het kasteel nog steeds eigendom is van de familie Hohenzollern en dat het authentieke interieur is bewaard.

Burghohenzollern
© Unsplash / Lāsma Artmane

10. Burg Habsburg

De koninklijke familie Habsburg heeft niet alleen jarenlang over Oostenrijk geregeerd, ze hebben ook een flinke invloed gehad op de vorming van het hedendaagse Zwitserland. In de gemeente Habsburg, in het noorden van Zwitserland staat het gelijknamige kasteel, dat ongeveer 1000 jaar geleden werd gebouwd. Helaas heeft het bouwwerk de tand des tijds niet overleeft, alleen de fundamenten zijn nog over. Toch is het kasteel absoluut een bezoekje waard.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.