Skip to navigation Skip to main content

De mooiste kastelen, paleizen en burchten in Tirol

9681 - De mooiste kastelen, paleizen en burchten in Tirol
© Museum Schloss Bruck / Martin Lugger

Tijdens een vakantie in Tirol geniet je niet alleen van alle natuurschatten en sportieve activiteiten, maar ook van de vele cultuurhistorische bezienswaardigheden. Tirol staat vol met kastelen, paleizen en burchten. Sommige nog perfect in staat en andere als een mysterieuze ruïne. Stuk voor stuk bewoond door keizers, hertogen, koningen, prinsen en prinsessen. Een bezoek neemt je mee terug in de tijd en laat je wegdromen bij alle bijzondere verhalen. In dit weblog licht ik de mooiste kastelen, paleizen en burchten in Tirol voor je uit.

1. Schloss Bruck

Aan de rand van Lienz, hoog op een heuvel, staat Schloss Bruck. Dit kasteel is in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van de graven van Gorzia. Na het overlijden van de laatste graaf hebben er koningen in gewoond en is Schloss Bruck zelfs gebruikt als ziekenhuis. Tegenwoordig herbergt er een museum in het kasteel met een indrukwekkende kunstcollectie, waaronder die van kunstenaar Albin Egger-Lienz.

9681 - schloss bruck
Schloss Bruck ligt aan de rand van Lienz in Osttirol (Foto: © Tirol Werbung / Aichner Bernhard)

2. Burg Laudeck

Burg Laudeck, ook wel geschreven als Burg Laudegg, ligt op een rots hoog boven Ladis. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw en heeft vanwege de strategische positie altijd een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van de omgeving. Door de eeuwen heen is er veel verwoest en door gebrek aan geld nooit herbouwd. Sinds het kasteel in privébezit is gekomen, is dat eindelijk wel het geval en kun je het kasteel ook van binnen bekijken.

9681 - burg laudeck meer
Burg Laudeck heeft een prachtige ligging (Foto: © Andreas Kirschner)

3. Schloss Ambras

Schloss Ambras is een groot en imposant kasteel in het stadsdeel Ambras in Innsbruck. Het kasteel werd gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van aartshertog Ferdinand II van Tirol. Geheel in stijl van de Renaissance. Ferdinand bracht er zijn bijzondere objecten, beeldhouwwerken, kunstwerken en wapencollectie onder. Hoogtepunten tijdens een bezoek zijn de Spaanse zaal, het Schlosspark (tuin) en de kunstcollectie.

9681 - tuin schloss ambras
Schloss Ambras wordt omgeven door een prachtige tuin (Foto: © Tirol Werbung / Aichner Bernhard)

4. Schloss Tratzberg

Schloss Tratzberg ligt tussen Schaz en Jenbach. Het kasteel heeft een schilderachtige ligging en is al van veraf te zien. Schloss Tratzberg stamt uit de 13e eeuw en werd in eerste instantie gebruikt ter verdediging van Beieren. In de 17e eeuw werd het kasteel herbouwd en heeft het gediend als kasteel van Tirol. Tegenwoordig is het kasteel open voor publiek en krijg je tijdens een bezoek de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het kasteelleven van de Middeleeuwen. Geniet van de prachtige binnenplaats, de kunstcollectie en de bijzondere verhalen.

9681 - kasteel landeck
De muren van de binnenplaats zijn mooi beschilderd (Foto: © Tirol Werbung / Aichner Bernhard)

5. Kasteel Landeck

Kasteel Landeck werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. Het kasteel ligt iets ten zuiden van Landeck, aan de oude Romeinse weg Via Claudia Augusta. Het huidige formaat heeft het kasteel te danken aan de uitbreiding van graaf Meinhard II van Tirol-Götz. Tegenwoordig kun je in kasteel Landeck terecht voor een tentoonstelling over het Tiroler Oberland en allerlei andere exposities. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen mogelijk, zoals schatzoeken.

9681 - schloss matzen
Een bezoek aan kasteel Landeck is leuk voor alle leeftijden (Foto: © Tirol Werbung / Aichner Bernhard)

6. Schloss Matzen

Leven als een prins of prinses, maar dan met alle gemakken van nu? Het kan in Schloss Matzen in Reith im Alpbachtal. Dit sprookjesachtige kasteel uit de 12e eeuw is in tegenstelling tot de meeste uit dit rijtje niet omgetoverd tot galerie of museum, maar tot hotel. Alles aan het hotel geeft je het ‘echte kasteelgevoel’. De kamers zijn prachtig ingericht en ook aan alle andere vertrekken zijn weinig aanpassingen gedaan. Er is onder andere een kerkje, een spa, een knusse binnenplaats en rondom Schloss Matzen ligt het Matzenpark.

9681 - schloss naudersberg
In Schloss Matzen verblijf je als een echte prins of prinses (Foto: © Alpbachtal Tourismus)

7. Kufsteiner Festung

Voor velen is Kufstein slechts een stad waar je langs- of doorheen rijdt als je de grens van Duitsland en Oostenrijk passeert. Toch heeft ook deze stad een aantal mooie bezienswaardigheden, waaronder de Kufsteiner Festung. De vesting werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw en laat goed de roerige historie van de grensstad zien. Je kunt de vesting van binnen bekijken en er vinden regelmatig evenementen plaats.

8. Schloss Naudersberg

Schloss Naudersberg staat op een heuvel boven Nauders. Het kasteel is gebouwd ergens in de 12e en 13e eeuw. Door de jaren heen heeft het kasteel verschillende doeleinden gekend en is er veel verbouwd en gerenoveerd. Tegenwoordig herbergt het een museum, is er een restaurant en kun je er ook overnachten.

9681 -
Schloss Naudersberg staat op een heuvel boven Nauders (Foto: © Tirol Werbung / Aichner Bernhard)

9. Kaiserliche Hofburg Innsbruck

De Kaiserliche Hofburg in Innsbruck kent een lange en roerige geschiedenis. Het uiteindelijke gebouw is gebouwd in opdracht van keizer Sigmund der Münzreiche, maar is daarna nog door vele andere graven verbouwd en uitgebreid. Samen met de Hofburg in Wenen en Schloss Schönbrunn behoort dit kasteel tot één van de belangrijkste cultuurhistorische gebouwen van Oostenrijk. Je kunt de Kaiserliche Hofburg van binnen bekijken, er is een museum en er zijn speciale ruimtes voor evenementen.

9681 -  (1)
De Kaiserliche Hofburg behoort tot één van de belangrijkste cultuurhistorische bezienswaardigheden van Oostenrijk (Foto: © Tirol Werbung / Aichner Bernhard)

10. Schloss Münichau

Schloss Menichau ligt in Reith bei Kitzbühel, op ongeveer 5 minuten rijden van Kitzbühel. Het kasteel werd gebouwd in de 15e eeuw en heeft sindsdien vele eigenaren gekend. Vroeger had het de functie van kasteel, maar tegenwoordig is het een hotel. Schloss Münichau biedt een schitterend uitzicht op de Wilde Kaiser.



 

Leuke uitstapjes en bezienswaardigheden in Tirol

9681 - kaiserliche hofburg
De vesting is prachtig om te zien! (Foto: © Tirol Werbung / Aichner Bernhard)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.