10 leuke uitstapjes en bezienswaardigheden in Tirol

kapel berg meer op alm in Tirol

13 mei 2019

door Florien in Tips

Een vakantie in Tirol staat voor een goede mix van natuur, cultuur, historie, inspanning en ontspanning. Het berglandschap leent zich perfect voor een sportieve outdoor vakantie en in de dorpen en steden is het op en top ontspannen en genieten van de typische Tiroler cultuur en specialiteiten. Uiteraard zijn er ontelbaar veel leuke uitstapjes en bezienswaardigheden in Tirol mogelijk en om de keuze daarom iets makkelijker te maken, heb ik 10 leuke tips voor je op een rijtje gezet.

#1. Krimmler Wasserfälle

Net op het randje van Tirol, tegen de grens met de deelstaat Salzburgerland, liggen de Krimmler Wasserfälle. Een indrukwekkend natuurspektakel waar jaarlijks honderden toeristen op af komen. De watervallen hebben een totale hoogte van 380 meter en vallen daarbij in drie fases naar beneden. Dat maakt deze waterval één van de hoogste gefaseerde watervallen ter wereld. De nevel die bij het vallen vrijkomt heeft een positieve invloed op de luchtwegen en gezondheid. Via een 4 kilometer lange wandeling kun je helemaal naar boven lopen.

De Krimmler Wasserfälle zijn een populair uitje in Tirol

#2. Familienland Pillersee

Familienland Pillersee in St. Jakob in Haus, vlakbij Fieberbrunn, is een uitstapje voor het hele gezin. Dit pretpark biedt allerlei leuke attracties voor jong en oud. Van spannende achtbanen tot wildwaterraften en een kinderboerderij. Tussendoor kun je even pauzeren op het terras van het restaurant. Ook leuk: combineer het Familienland met een bezoekje aan de Dode Zee zoutgrot (ook in St. Jakob). Heerlijk ontspannen en de kinderen kunnen spelen in de speciaal daarvoor ingerichte kindergrot.

#3. Alpenzoo - Innsbruck

Een dagje naar de dierentuin is nooit saai. In Tirol heb je meerdere mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere kinderboerderijen en wildparken te vinden. Een tip is Alpenzoo Innsbruck. Deze prachtige stadsdierentuin ligt op ongeveer 15 - 20 minuten lopen vanaf Innsbruck, aan de voet van de Nordkette. In de dierentuin leer je alles over de dieren die in Oostenrijk en in de Alpen leven en geniet je tussendoor van spectaculaire uitzichten op Innsbruck.

#4. De Adlerbühne op de Ahorn - Mayrhofen

Mayrhofen is een bestemming waar je met het hele gezin een leuke en actieve vakantie kunt beleven. De Ahorn is daarvoor een goede uitvalsbasis. Hier vind je namelijk één van de hoogstgelegen roofvogelshows van Europa, de Adlerbühne. Niet alleen de show is indrukwekkend, ook het uitzicht op de achtergrond is prachtig! Uiteraard is er op de andere bergen en in het dal ook meer dan genoeg te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan zuivelfabriek Erlebenis Sennerei Zillertal of de stuwdam van het Schlegeis stuwmeer van binnen bekijken.

roofvogels ahorn adlerbuenhe
Een roofvogelshow op een wel heel mooi plekje! (Foto: © Adlerbühne Ahorn)

#5. Sneeuwpret op de Stubaier Gletscher

Is het al dagen ontzettend warm en ben je in de buurt van het Stubaital? Kies dan voor verkoeling op de Stubaier Gletscher. De gletsjer ligt aan het einde van het Stubaital en is bereikbaar met de Gamsgarten I-II. Op de gletsjer vind je een ijsgrot, een prachtig uitzichtpunt en kun je sleeën, skiën en wandelen. Neem wel warme kleding mee, want het is op de berg een stuk kouder dan in het dal.

Ook interessant:

#6. Kaiserliche Hofburg - Innsbruck

Innsbruck is een stad waar velen slechts kort verblijven of alleen landen, om vervolgens door te reizen naar de vakantiebestemming. Dat is zonde, want de stad heeft ontzettend veel moois te bieden. De bergen op de achtergrond bieden tal van activiteiten en de vele historische gebouwen zijn de moeite van een bezoekje waard. Zo ook de Kaiserliche Hofburg. Dit gebouw behoort samen met Schloss Schönbrunn en Hofburg Wenen tot de belangrijkste cultuur-historische gebouwen van Oostenrijk.

kasteel innsbruck hofburg
De Kaiserliche Hofburg is prachtig om te zien (Foto: © Tirol Werbung, Bernhard Aichner)

#7. De avonturenparken van de Kitzbüheler Alpen

Verblijf je met kinderen in de Kitzbüheler Alpen, dan zijn er meer dan voldoende mogelijkheden voor een uitstapje. Je vindt hier maar liefst zes bergbelevenisparken, namelijk: Kaiserwelt, Filzalmsee, Elmi's Zauberwelt, Hexenwasser, Hohe Salve, Alpinolino. Alle zes de parken hebben hun eigen activiteiten en zorgen voor voldoende plezier en vermaak. Als ouder kun je met de kinderen meedoen of ze van een afstandje bekijken op de terrassen van één van de berghutten.

#8. Glasblazerij Kisslinger - Rattenberg

Rattenberg is een schattig, romantisch en Middeleeuws stadje. Met zo’n 400 inwoners is deze stad de kleinste van Oostenrijk. Je komt er meerdere glasblazerijen en glaswinkeltjes tegen, waaronder glasblazerij Kisslinger. Bij deze glasblazerij houdt de familie Kisslinger zich al vele generaties bezig met glasblazen. Er is een tentoonstelling en er zijn demonstraties. Uiteraard kun je de producten na afloop zelf aanschaffen. Meer tips in Rattenberg: het Augustiner Museum, Nagelschmiedhäuser (handwerkmuseum) en de ruïnes van het oude slot.

#9. Stift Stams Klooster - Stams

Tirol is rijk aan een aantal prachtige gebouwen, waar het Stift Stams Klooster er zeker één van is. Al van veraf zie je dit imposante gebouw liggen met haar twee kenmerkende koepels. Het klooster werd opgericht in 1273 in opdracht van Graaf Meinhard II. von Görz-Tirol, omdat het klooster zou moeten gaan dienen als begraafplaats van alle graven van Görz-Tirol. Niet alleen van buiten is het klooster prachtig om te zien, ook van binnen heeft het meerdere hoogtepunten.

klooster stift stams
Het Stift Stams Klooster is indrukwekkend om te zien (Foto: © Tirol Werbung, Bernhard Aichner)

#10. De Kaiserklamm en het Kaiserhaus- Brandenberg

Tirol heeft de wandelaar veel mooie wandelingen te bieden. Nog leuker zijn wandelingen die eigenlijk één grote bezienswaardigheid zijn. Een voorbeeld van zo’n wandeling is de Kaiserklamm. Deze ongeveer 1 kilometer lange kloof staat garant voor een indrukwekkend natuurspektakel. Er loopt een smal pad door de kloof met hier en daar tunnels en stenen bruggen. Stop onderweg vooral bij het Kaiserhaus voor een korte pauze. Heel vroeger woonde Keizerin Sissi en haar man in dit huis.

Heb jij nog leuke tips voor leuke uitjes en bezienswaardigheden in Tirol? Laat een reactie achter!

Zomervakantie tips