Skip to navigation Skip to main content

De leukste uitstapjes tijdens een vakantie aan de Duitse Moezel

17108 - De leukste uitstapjes tijdens een vakantie aan de Duitse Moezel
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz

De Moezel is een rivier die haar oorsprong vindt in de Franse Vogezen. Vanaf daar stroomt ze door naar Luxemburg en Duitsland, om vervolgens uit te monden in de Rijn. Nadat de Moezel het Duitse plaatsje Trier gepasseerd heeft, volgt een bochtig en heuvelachtig traject. Beter bekend als het Moezeldal of de Moezelvallei . In dit gedeelte kun je tal van bezienswaardigheden bekijken en leuke uitstapjes plannen. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor uitstapjes aan de Moezel.

1. Het sprookjesachtige Burg Eltz

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden aan de Moezel is Burg Eltz. Dit prachtige kasteel is ruim 850 jaar oud. Er is ruim 500 jaar aan gebouwd en daarom kom je verschillende bouwstijlen uit de Middeleeuwen en Renaissance tegen. Zowel vanbinnen als vanbuiten is het kasteel prachtig om te zien.

17108 - trier
Burg Elz (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)
Burg Elz (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)


2. Een rondvaart over de Moezel

Een boottocht of rondvaart over de Moezel biedt een heel andere kijk op het landschap. Tijdens het varen passeer je allerlei schattige plaatsjes, wijngaarden en meerdere bezienswaardigheden. In een aantal dorpen zijn opstapplaatsen te vinden. Er zijn dagtochten, korte ritjes en avondtochten mogelijk. Enkele bedrijven die dit aanbieden zijn: Mosel-Schiffs-Touristik, MS Goldstück, Personenschifffahrt Gebrüder Kolb en Schifffahrten Michels.

3. Wijnhuis en wijnmuseum Schlagkamp

De Moezel is een bekende wijnstreek. De geschiedenis van de druiventeelt gaat terug naar het begin van de 4e eeuw. Riesling, Müller-Thurgau en Elbling zijn bekende druivenrassen in het Moezeldal. Veel wijnen zijn zoet of halfzoet, maar de laatste jaren komen daar ook steeds meer droge wijnen bij. In bijna alle plaatsjes kom je wel een wijnhuis tegen en in veel gevallen kun je deze ook bezoeken. Een aanrader is een bezoek aan wijnhuis en wijnmuseum Schlagkamp in Senheim. Leer meer over de wijngeschiedenis en proef zelf een aantal soorten.

4. Een bezoek aan Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en ligt niet ver van de grens met Luxemburg. Kies je voor een bestemming aan de Moezel in die omgeving, dan mag een bezoek aan Trier echt niet worden overgeslagen. Je vindt hier nog veel oude gebouwen uit de Romeinse tijd, tal van bezienswaardigheden en monumenten die zijn opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

17108 - reichsburg cochem
Trier (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)
Trier (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

5. Het Machern klooster

Middenin het Moezeldal, vlakbij Zeltingen en Benkastel-Kues, ligt het Machern klooster. Het klooster werd gesticht in de 11e eeuw en kent een roerige geschiedenis. Je kunt het museum, de kloosterbrouwerij en het Weincabinet bezoeken. Het Weincabinet is een wijnhuis waar men naast wijn ook likeuren, sterke drank, mosterd, azijn en oliën maakt.

6. Bezoek een wijnfeest

Het hele jaar door vinden er allerlei evenementen plaats in het Moezeldal. Veel dorpen hebben een eigen wijnfeest of wijnfestival. Straten en pleinen worden versierd, er staan kraampjes met lokale lekkernijen, er klinkt muziek en overal kun je terecht voor een goed glas wijn.

7. Reichsburg Cochem

Aan de rand van Cochem, op een heuvel, ligt dit gelijknamige kasteel. De burcht werd gebouwd rond de 12e eeuw, verwoest in de 17e eeuw en daarna weer volledig herbouwd. Reichsburg Cochem is prachtig om te zien en prima te combineren met een bezoek aan Cochem. In een rondleiding van ongeveer 40 minuten kun je het kasteel vanbinnen bekijken. Neem ook de tijd om van het uitzicht te genieten, want dat is prachtig vanaf hier.

17108 -
Reichsburg Cochem (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)
Reichsburg Cochem (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

Meer inspiratie voor een vakantie aan de Moezel

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.