Skip to navigation Skip to main content

6 wandelroutes langs de Moezel, op elk niveau

Mosel1
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

De vakantieregio Moezel is wellicht één van de mooiste bestemmingen in Duitsland. De prachtige rivier de Moezel slingert hier door een heuvelachtig en groen landschap. Je vindt hier uiteraard vele leuke dorpen, fijne campings en mooie kastelen en burchten . Ook voor wandelaars is deze regio een must. Langs de Moezel liggen de mooiste wandelroutes. Bekijk hieronder 6 fijne routes, van makkelijk tot zwaar.

1. Wanderweg Igel 4 - um den Heidenberg, makkelijk

Deze wandelroute is een leuke combinatie tussen wandelen langs de Moezel en het bezoeken van de twee dorpjes Igel en Zewen. Je wandelt in een cirkel, waardoor je weer eindigt op het startpunt. De wandeling begint ten westen van Igel. Via de Hohler Weg wandel je het dorp in en volgt de weg rechtdoor. Aan het eind van het dorp gaat het pad over in een smal bospad, welke je volgt. Aan het eind van het pad kom je bij de dorpsingang van Zewen uit. Aan de andere kant van het dorp loop je weer richting de Moezel.

Duur +/- 2 uur
Hoogtemeters 67 meter klimmen, 65 meter dalen
Afstand 7,8 km
Ondergrond Grotendeels asfalt, bospad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

2. Weinlehrpfad Winningen, makkelijk

Dit pad is voor de echte wijnliefhebbers! De omgeving van de Moezel is zeer geschikt voor de wijnbouw, waar dit wandelpad dan ook om draait. Onderweg kom je zo'n 30 informatiepunten tegen, waar je meer kunt leren over de wijnbouw. De focus ligt hier met name op de Riesling wijn, de wijn waar de regio beroemd om is.

Duur +/- 0,5 uur
Hoogtemeters 97 meter klimmen, 0 meter dalen
Afstand 1,1 km
Ondergrond Grotendeels asfalt, bospad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten
Mosel 2
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

3. Moselsteig Seitensprung Moselachter, gemiddeld

Eén ding is zeker: vanaf deze wandelroute heb je een prachtig uitzicht op één van de meanders van de Moezel. De wandelroute bestaat uit twee rondwandelingen (Kronenbergrunde en Sonnenbergrunde), die in het midden samenkomen. Op dit punt ligt de parkeerplaats van één van de bekendste uitzichtpunten over de Moezel: de Zummethöhe.

Duur +/- 5 uur
Hoogtemeters 400 meter klimmen, 400 meter dalen
Afstand 15 km
Ondergrond Asfalt, grindpad, weg, bospad
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

4. Eltzer Burgpanorama, gemiddeld

Voor kasteelliefhebbers is deze wandelroute een must. De veelzijdige rondwandeling loopt door allerlei landschapstypen. De route begint in het dorp Wierschem. Je wandelt over het Moezelplateau en door weidelandschap. Na een aantal kilometer gaat het landschap over in bos. Het hoogtepunt van de wandeling is de prachtige Burg Eltz. Op ongeveer tweederde van de wandelroute ligt een flinke klim, waarbij je het bos inruilt voor het Moezelplateau en weides. Door het prachtige weidelandschap, met uitzicht op de Moezel, loop je terug naar Wierschem.

Duur +/- 4 uur
Hoogtemeters 397 meter klimmen, 397 meter dalen
Afstand 12,7 km
Ondergrond Asfalt, weg, bospad
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
Mosel 3
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

5. Würzlaysteig, zwaar

Tijdens deze prachtige en vrij lange wandelroute, heb je constant uitzicht op de Moezel. De route wisselt tussen stukken langs de Moezel en over het hoger gelegen plateau. Hierdoor is de wandelroute een leuke uitdaging, waarbij je wisselend omhoog en omlaag wandelt. Twee steile stukken van ongeveer een halve kilometer lang, maken de tocht wat zwaar. Uiteraard altijd terwijl je kunt genieten van het prachtige uitzicht, het mooie boslandschap en weidevelden.

Duur +/- 5 uur
Hoogtemeters 472 meter klimmen, 452 meter dalen
Afstand 13,6 km
Ondergrond Asfalt, weg, grindpad, bospad
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

6. Bergschluchtenpfad Ehrenburg, zwaar

Langs de steile hellingen van de Moezel, door een diep ravijn, langs kabbelende beekjes en de Ehrenburcht. Deze uitdagende wandelroute toont alle schoonheid van de omgeving. Bos, water, weideveld en gebouwen, deze route wordt nergens saai. Hoogtepunt is misschien wel het prachtige panorama uitzicht vanaf de toren van de Ehrenburcht.

Duur +/- 5,5 uur
Hoogtemeters 879 meter klimmen, 879 meter dalen
Afstand 18,6 km
Ondergrond Asfalt, weg en bospad
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
Mosel 5
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Mahlow Media
Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.