Skip to navigation Skip to main content
Saarschleife
© Tourismus Zentrale Saarland GmbH / Eike Dubois

De Saarschleife, die ook wel bekendstaat als de grote bocht in de Saar, is de bekendste rivierbocht van Duitsland. De ‘Große Saarschleife’ ligt in het Saarland vlak bij het drielandenpunt met Luxemburg en Frankrijk. Het is de beroemdste bezienswaardigheid van de kleinste deelstaat van Duitsland. Voor velen is de bocht van 180 graden ook hét iconische beeld van het Saarland. Je kunt de Saarschleife het beste bekijken vanaf uitzichtpunt Cloef. Ook vanaf de oever, per fiets of al wandelend, is de bocht in de Saar het bekijken waard. In dit artikel hebben we alle informatie over de Saarschleife voor je op een rijtje gezet.

Een bijzondere bocht – Saarschleife

Voor velen maakt de Saarbocht onderdeel uit van een van de mooiste rivierlandschappen van Duitsland. De Saar baant zicht al miljoenen jaren op eigen kracht een weg door het gesteente. Resultaat hiervan is een indrukwekkend natuurverschijnsel, een bocht van 180 graden. De bocht begint net achter Besseringen en eindigt in Mettlach. Hemelsbreed liggen deze twee plaatsen twee kilometer van elkaar verwijderd, maar de Saar maakt een omweg van bijna tien kilometer. Langs de Saarschleife ligt een wandel- en fietspad, ook de ruïnes van Montclair kasteel en het boomkroonpad bevinden zich bij de bocht.

Saarschleife met boomtoppenpad
© Tourismus Zentrale Saarland GmbH / Oliver Kerner

Paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers

Voor wandelaars zijn er genoeg mogelijkheden rond de Saarschleife. Er zijn tal van natuurpaden en wandelroutes die door het adembenemende landschap leiden. Een populaire route is de 16 kilometer lange Saarschleifen-Tafeltour. Deze tocht start in Mettlach en leidt vanaf daar langs uitkijkpunt Cloef en het Montclair kasteel. Ook de 410 km lange Saar-Hunsrück Steig, een van de mooiste langeafstandsroutes van Duitsland, komt langs de Saarbocht. Fietsers vinden in deze omgeving tal van fietsroutes, variërend in lengte en niveau.

Uitstapje: boomtoppenpad Saarschleife

Een leuk uitstapje, vlak bij de rivierbocht, is boomtoppenpad Saarschleife. Het 1250 meter lange pad bevindt zich bij Orscholz, en ligt op loopafstand van uitkijkpunt Cloef. Een van de hoogtepunten van het boomtoppenpad Saarschleife is de indrukwekkende uitkijktoren. Je wandelt maximaal 23 meter boven de grond, terwijl je van de Saarschleife en de omringede natuur geniet vanuit een uniek perspectief. Bij helder weer kun je zelfs tot aan de Vogezen in Frankrijk kijken! Op het boomtoppenpad kom je diverse leer- en ervaarstations tegen, waar je meer leert over het bos en de omgeving. Boomtoppenpad Saarschleife is het gehele jaar geopend.

 

Toegangsprijzen (2022)
Volwassene: € 11,50
Kinderen 6-14 jaar: € 9,50
Jonger dan 6: gratis

Uitkijkpunt boomtoppenpad Saarschleife
© Tourismus Zentrale Saarland GmbH / Lukas Huneke

De Saarschleife is gratis toegankelijk

Het mooiste uitzicht op de Saarschleife is vanaf het uitzichtpunt Cloef. Je kunt dit punt bereiken via Orscholz, aan de westzijde van de rivierbocht. Dit punt ligt op 180 meter boven de rivier en is gebouwd op een uitstekende rots. Uitzichtpunt Cloef is het gehele jaar, 24 uur per dag, geopend. De toegang tot de Saarschleife en het uitzichtpunt is gratis.

Praktische informatie over de Saarschleife en het Saarland

De Saarschleife ligt in het noordwesten van de Duitse deelstaat Saarland. Vanaf Maastricht is het nog zo’n drie uur rijden naar dit natuurfenomeen. De regio is niet alleen populair bij wandelaars en fietsers, maar ook bij cultuurliefhebbers. In de omgeving liggen diverse interessante steden zoals Trier, Luxemburg en Saarbrücken. Een andere aanrader is Merzig, met zijn historische stadscentrum. Op de Kreuzberg staat de gelijknamige Kreuzbergkapel die is gebouwd in 1858. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad en het Saarland.

Op zoek naar een accommodatie in het Saarland?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.