Skip to navigation Skip to main content

Externsteine: het Stonehenge van Duitsland in het Teutoburgerwoud

Aanblik Externsteine Teutoburgerwoud
© Pixabay

Externsteine in het Teutoburgerwoud of het Stonehenge van Duitsland? De opvallende en mystieke rotsformatie roept evenveel vragen op als die van de bekende cirkel met staande stenen in Engeland. De rotsformatie in het westen van Duitsland ligt niet al te ver van Nederland en is een van de bekendste natuurmonumenten van het land. De betekenis van de Externsteine is echter nog steeds niet duidelijk. 

Externsteine: beroemd natuurmonument in Duitsland

In het westen van Duitsland, tussen Bielefeld en Paderborn, liggen de tot 40 meter hoge rotsformaties van de Externsteine. Vanaf de Nederlandse grens doe je er zo'n 2,5 uur over om de plek te bereiken. Een aantal van de rotsen kan worden beklommen middels steile trappen. Jaarlijks worden de Externsteine door ongeveer een half miljoen mensen bezocht. Dit maakt dat deze rotsformatie tot de bekendste natuur- en cultuurmonumenten van Duitsland behoort. Hoogtepunten zijn het uitkijkplatform met trap uit de 19e eeuw, het middeleeuwse grottencomplex en het in de stenen uitgehouwen 'Kreuzabnahmerelief'.

 

Trappen over de Externsteine
© Pixabay

Kreuzabnahmerelief: een middeleeuwse heilige plek

Bezoekers van de Externsteine zijn al jaren gefascineerd door het Kreuzabnahmerelief, de grot die hier achter ligt, de overblijfselen van het beeldhouwwerk van St. Peter en een open rotsgraf. Over het jaar van oorsprong en de oorspronkelijke functie van deze faciliteiten is men het nog altijd niet eens. Volgens het geloof was het een heidens heiligdom, dat werd omgebouwd tot een christelijke plek. Anderen vermoeden dat de Externstein een heiligdom zijn uit de Keltische of Germaanse tijd. Er zijn ook vermoedens dat dit nagebouwde locaties zijn uit de heilige stad Jeruzalem, met het graf van Christus, de grot van de kruisvinding en de rots van Golgotha. 

Externsteine en spirituele groepen

De Externsteine worden door tal van esoterische groepen gebruikt als krachtplek met buitengewone spirituele kenmerken. In de nacht van 1 mei, de Walpurgisnacht en tijdens de zonnewende vinden er op deze locatie festivalachtige vieringen plaats. Het is zelfs de grootste georganiseerde bijeenkomst van groepen en aanhangers van esoterische stromingen in Duitsland. De laatste jaren is de populariteit hiervan alleen maar toegenomen, waardoor het nuttigen van alcohol, het maken van kampvuren en kamperen inmiddels verboden is.

Wandelen bij de Externsteine

Als het beklimmen van de Externsteine nog niet genoeg is, dan zijn er drie GPS-natuurbelevenispaden door het omringende gebied. De wandelpaden geven informatie over thema's als 'het ontstaan van de Externsteine' en 'de flora & fauna in natuurreservaat Externsteine'. Dit zijn de Schliepstein-Route (1,4 km), de Bärenstein-Route (2,5 km) en de Knickenhagen-Route (2,5 km). De GPS-routes kunnen afzonderlijk of in combinatie worden bewandeld.

Rotsen van de Externsteine in Duitsland
© Pixabay

's Nachts zijn de Externsteine gratis

Als je 's nachts de Externsteine wilt bezoeken en beklimmen, dan is dit zeker mogelijk. Zo wordt deze plek nog mysterieuzer. Voordeel hiervan is dat je geen toegang hoeft te betalen, overdag moet dit wel. Buiten de openingstijden is een van de rotsen gratis en volledig toegankelijk. De Externsteine is een van de meest magische plekken in Duitsland en dit wil je zowel bij dag als nacht gezien hebben!

Openingstijden en prijzen Externsteine

Het beklimmen van de Externsteine is in het hoogseizoen, van april tot oktober, mogelijk van 10.00 tot 18.00 uur. In januari en februari kun je op de stenen klimmen op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur en in maart, november en december elke dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Wanneer de weersomstandigheden het niet toelaten, worden de openingstijden gewijzigd.

 

Het is ook mogelijk om met een rondleiding mee te gaan. De rondleidingen vinden plaats bij een bezoek aan de grot of staan in het teken van een onderwerp, zoals christelijke sporen. Het aanbod omvat ook gezondheidswandelingen, nachtwandelingen en wandelingen om de magie van de Externsteine te ontdekken. Deze wandelingen hebben verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. De Externsteine zijn eenvoudig bereikbaar met de auto, maar er lopen ook diverse wandelroutes langs deze bezienswaardigheid. Vanuit het noorden wandel je over de Hermannsweg langs de imposante rotsformatie en vanuit het zuiden via de Eggeweg, die deel uitmaakt van de E1 Europese lange-afstandswandelroute.

  • Toegang volwassene: € 4,-
  • Toegang kind tot 14 jaar: € 2,-
  • Wandeling/rondleiding: v.a. € 9,-
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.