Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in Tsjechië: de 7 mooiste wandelroutes

52520 - Wandelen in Tsjechië: de 7 mooiste wandelroutes
© Jiznicechy

Het diverse landschap maakt van Tsjechië een heerlijke wandelbestemming en het is dan ook niet gek dat veel mensen hierheen reizen voor hun zomervakantie . Maar liefst één derde van het land is bedekt met idyllische loofbossen en groene naaldbossen. Ook vind je er tal van indrukwekkende bergmassieven, rivieren en meren. Door de prachtige Tsjechische natuur lopen duizenden gemarkeerde wandelroutes. Van uitdagende tochten met hoogtemeters tot gemoedelijke routes door het bos, het aanbod is enorm! Bergen, indrukwekkende rotsformaties en uitgestrekte valleien, wandelen in Tsjechië gaat nooit vervelen. Ga je binnenkort wandelen in Tsjechië? In dit blog zetten we de mooiste wandelroutes in Tsjechië voor je op een rijtje.

1. Het Pools-Tsjechisch Vriendschapspad

In het noorden van het land, in de regio Oost-Bohemen, ligt het Reuzengebergte met de hoogste bergen van Tsjechië. Het is een indrukwekkende bergwereld en dwars door de regio lopen diverse mooie wandelroutes. Je wandelt hier onder andere langs bulderende watervallen, rotsachtige bergkammen en imposante bergtoppen. Het is één van de mooiste omgevingen om te wandelen in Tsjechië. Een populaire wandelroute in het Reuzengebergte is het Pools-Tsjechisch Vriendschapspad. Deze tocht is zo'n 80 km lang, loopt grotendeels over de kam van het Reuzengebergte en gaat door zowel Polen als Tsjechië. Onderweg kom je langs een aantal bijzondere natuurverschijnselen, waaronder de rotsformaties Mužské en Dívčí kameny. Daarnaast loopt deze route nog naar de Sněžka, die met 1603 m de hoogste berg van het Reuzengebergte en het land is. Je kunt op verschillende plekken deze route beginnen en mocht je hem helemaal willen wandelen, dan is onderweg overnachten mogelijk.

52520 - wandelen tsjechie oost bohemen
In Oost-Bohemen kun je prachtig wandelen! (Foto: © Juan Martinez)

2. Wandelen in Tsjechië: de Goldsteig in Zuid-Tsjechië

Eén van de nieuwste wandelroutes in Tsjechië is de uitbreiding op het Duitse wandelnetwerk de Goldsteig. Het Tsjechische netwerk van de Goldsteig telt zo'n 600 km aan wandelpaden en loopt door de regio's Zuid-Bohemen en Pilsen. Het is een historische route die loopt door een streek waar in de middeleeuwen vele handelspaden liepen. Tijdens je wandeling kom je langs enkele belangrijke middeleeuwse plaatsen, zoals Prachatice en Vimperk, en de burcht Kašperk. Bovendien kun je onderweg de unieke natuur van het 'Groene Dak van Europa' ontdekken, je loopt namelijk door het Boheemse Woud. Samen met het Beierse Woud is dit het grootste aaneengesloten bosgebied van Europa. Dit beschermde natuurgebied met haar oude bossen, prachtige meren en moerassen was jarenlang ontoegankelijk door het IJzeren Gordijn. Hierdoor is de ongerepte natuur intact gebleven en kun je er heerlijk wandelen. In Tsjechië loopt het hoofdpad van de Goldsteig van Volary, ten westen van het Lipnomeer, naar Chodová Planá, een plaats vlakbij het beroemde kuuroord Marienbad. In totaal is de Goldsteig bijna 300 km lang.

52520 - wandelen tsjechie goldsteig
De Goldsteig loopt door een prachtig landschap! (Foto: © Pavel Ouredník)

3. St. Wenceslavpad door het Slavkov bos in West-Bohemen

Tussen de steden Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně in West-Bohemen ligt het Slavkov bos, ook wel het Keizerbos genoemd. Dit bos is een absolute aanrader voor iedereen die gaat wandelen in Tsjechië. In het beschermde natuurgebied vind je prachtige waterbronnen, waarvan een aantal gebruikt worden voor de spa's in de regio. Door het Slavkov bos lopen tal van wandelroutes, waaronder de Trail of St. Wenceslas. Deze wandeling is in totaal 25 km lang en loopt van het plaatsje Březová naar Lázně Kynžvart. Onderweg loop je onder andere door de prachtige valleien van Velká Libava en Podleský. Heb je na 25 km nog energie over? Dan kun je deze wandelroute in Tsjechië verlengen met een wandeling naar Kladská. Hier kun je het educatieve natuurpad door het veenmoeras volgen.

52520 - wandelen tsjechie wandelkaart
Ontdek de bossen van Tsjechië tijdens je wandeling. (Foto: © Michal Fox)

4. Gabrielina stezka in Boheems Zwitserland

Wandelen in Tsjechië is ontzettend populair. Zo is ook het Nationale Park Boheems Zwitserland in de regio Noord-Bohemen geliefd bij veel wandelaars. Je vindt hier tal van mooie wandelroutes, waarvan de Gabrielina stezka bij velen favoriet is. Deze wandelroute loopt langs de mooiste delen van het park en onderweg kijk je uit op indrukwekkende rotsformaties. De Gabrielina stezka verbindt het hoogtepunt van dit gebied, de zandstenen rotsbrug Pravčická brána, met het gehucht Mezní Louka. Het is een vrij korte wandeling in dit rijtje, hij is namelijk 'maar' 8 km lang. Daarom kun je deze tocht combineren met een wandeling naar Hřensko via de kloof van de Kamenice rivier.

52520 - wandelen tsjechie wandelkaart (1)
In Boheems Zwitserland vind je prachtige rotsformaties. (Foto: © Vaclav Sojka)

5. Zlatá stezka in het Boheems Paradijs

De Zlatá stezka, ook wel het Gouden Pad genoemd, loopt door het Nationale Park Boheems Paradijs en is één van de oudste wandelroutes in Tsjechië. Deze route werd in de jaren dertig geopend en was bedoeld om de toeristische plekken in het Boheems Paradijs met elkaar te verbinden. Het pad raakte in de vergetelheid, maar een paar jaar geleden werd er nieuw leven in geblazen. Tegenwoordig is het een route die hoog in het lijstje met tips voor wandelen in Tsjechië staat. Het Gouden Pad is in totaal 119 km lang en gaat langs tal van toeristische attracties. Je begint deze wandelroute in de stad Mladá Boleslav en eindigt in Jičín. Onderweg kom je onder andere langs glasstad Železný Brod, kasteel Frýdstejn, de burchtruïnes Trosky en het romantische kasteelhotel Hrubá Skála. Langs de route vind je tal van accommodaties en fijne restaurants voor een overnachting of goede maaltijd en 's zomers kun je gebruik maken van de toeristenbus die langs de belangrijkste bezienswaardigheden rijdt.

52520 - wandelen tsjechie wandelkaart (2)
De route van de Zlata stezka staat aangegeven op de wandelborden (Foto: © Jiznicechy)

6. Educatieve route Čertův mlýn in Beskiden gebergte

Voor wandelen in Tsjechië ben je ook in de regio Oost-Moravië aan het juiste adres. Zo kun je hier in de het Beskiden gebergte de mooiste tochten maken. Eén daarvan is de 8 km lange Čertův mlýn, die dwars door het beschermde landschap van Beskiden loopt. Je begint bij de bergtop Pustevny, te bereiken via een kabelbaan vanuit Trojanovice, en loopt via de bergtop Čertův mlýn (1205 m) naar het berghotel Martiňák. Onderweg kom je onder andere langs de unieke rotsformatie Devil's Table. Deze wandeling is vrij eenvoudig en overbrugt maar weinig hoogtemeters, waardoor dit ook een aanrader is voor gezinnen met kinderen. Vanaf het berghotel kun je terugwandelen naar Pustevny langs de zuidwestelijke helling van de Čertův mlýn. Tip voor kinderen: op de bergtop Pustevny kunnen ze zich nog uitleven op het boomkroonpad met glazen skywalk.

52520 - wandelen tsjechie luznice vallei
Het uitzicht vanaf Pustevny. (Foto: © UPVISION)

7. Wandelen in Tsjechië: de Lužnice Valley Hiking Trail in Zuid-Bohemen

De laatste tip voor wandelen in Tsjechië is de Lužnice Valley Hiking Trail in de regio Zuid-Bohemen. Deze wandelroute is verdeeld in vier etappes en het is de eerste route in het land die benoemd is tot 'Leading Quality Trails - Best of Europe'. Over een lengte van 55 km voert deze wandeling door een prachtig bosrijk landschap met romantische valleien, steile rotsen en historische bezienswaardigheden. Onderweg loop je voor een groot deel langs de rivier Lužnice en doorkruis je vele natuurgebieden en pittoreske stadjes. De wandelroute door de Lužnice vallei begint in de stad Planá nad Lužnicí, op zo'n 1,5 uur rijden van Praag, en eindigt in de stad Týn nad Vltavou.

52520 - wandelen Tsjechië Luznice vallei
De Lužnice vallei heeft bijna iets magisch! (Foto: © Petr Mares)
Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.