Vakantie Oost-Bohemen (Tsjechië)

Oost-Bohemen

Het prachtige landschap van Oost-Bohemen bestaat uit laaglanden, uitlopers en bergen en daagt bezoekers uit om te genieten van actief toerisme. De hoogste bergen van Tsjechië zijn te vinden in de regio Hradec Králové, een gebied in Oost-Bohemen. Er zijn avontuurlijke activiteiten voor jong en oud en een breed aanbod aan culturele bezienswaardigheden. Oost-Bohemen heeft een dicht netwerk van fiets- en wandelroutes die door een afwisselend landschap voeren.

In Oost-Bohemen vind je de mooiste gebergtes en natuurgebieden. Zo kun je bijvoorbeeld de rotsstad Adršpach-Teplice bezoeken, waar je kunt klimmen en genieten van magnifieke uitzichten. Vlak bij Adršpach-Teplice ligt het minstens zo indrukwekkende natuurgebied Broumovské Stěny. Hier heb je uitzicht op de plaats Broumov en omgeving en kun je heerlijke wandelingen maken. Ten oosten van Broumov ligt het Adelaarsgebergte (Orlické hory), een gebied met diepe bossen, mysterieuze valleien, oude beuken, de wilde rivier Orlice en rustige dorpen. Het ruige landschap wordt afgewisseld met een dicht netwerk van fiets- en wandelpaden die naar romantische kastelen en een uniek systeem van militaire vestingwerken leiden.

Vakantieregio's

 • Reuzengebergte

  Reuzengebergte

  De naam zegt het al, hier liggen de hoogste bergtoppen van Tsjechië.

 • Broumovsko

   Broumovsko

  Deze streek staat bekend om de rust en indrukwekkende landschappen.

 • Hradec Králové regio

  Hradec Králové regio

  Een prachtige regio, ideaal voor families die voor een actieve vakantie gaan.

 • Pardubice regio

  Pardubice regio

  Het peperkoekhart van Tsjechië en een regio vol cultuur en geschiedenis.

 • Adelaarsgebergte

  Adelaarsgebergte

  Een imposant gebergte dat een waar paradijs is voor fietsers en wandelaars.

 • Boheems-Moravisch heuvelland

  Boheems-Moravisch heuvelland

  Heerlijke bestemming voor een ontspannen vakantie vol natuur en cultuur.

Wandelen in het Reuzengebergte in Oost-Bohemen

In Oost-Bohemen, tegen de grens met Polen, ligt het Reuzengebergte (Krkonoše) waar de hoogste berg Sněžka is gelegen. In 1963 is Krkonoše uitgeroepen tot Nationaal Park, waar je nog heel goed de sporen van de gletsjers van vroeger kunt zien. Het landschap van het Reuzengebergte wordt gekenmerkt door hoge berghellingen, vlakke bergkammen, alpenweiden met kleurrijke bloemen en heidevelden. Het is een populair wandelgebied met perfect gemarkeerde wandelpaden van alle moeilijkheidsgraden. Je kunt hier kiezen voor dagtochten, maar het is ook mogelijk om een meerdaagse trektocht te doen. Een populaire route is de wandeltocht van Obří důl naar Sněžka, een pittige route met geweldige vergezichten. Ook de routes naar Červenohorské rašeliniště, Čertův důl of naar de bron van de rivier de Elbe zijn geliefd.

Reuzengebergte
Eén van de vele schitterende uitzichten in het Reuzengebergte (Foto: © Juan Martinez)

Cultuur in Oost-Bohemen

Oost-Bohemen kent een rijke cultuur met volkstradities, ambachtelijke productie, talloze kastelen en kerken uit verschillende tijdperken. In de regio vind je tal van architecturale pareltjes, zoals het Karlova Korona chateau, een barok bouwwerk uit de 18e eeuw. Het barokke gebouw Kuks ligt aan rivier de Elbe. Kuks was ooit een statige plaats waar grootste feesten werden georganiseerd en waar mensen naartoe kwamen om te ontspannen. Hradec Králové is één van de oudste en grootste steden van Bohemen. Deze stad heeft een gezellig plein met historische huizen, een uitzichttoren en knusse restaurants. De stad Pardubice staat bekend om de paardenrace Velká Pardubická. Pardubice heeft een mooi kasteel, gezellig plein en is een ideaal startpunt voor een fietstocht.

Met het gezin op vakantie in Oost-Bohemen

Oost-Bohemen is een heerlijke bestemming voor families door de vele sportieve activiteiten die je hier kunt doen. Ga bijvoorbeeld naar het klimpark in Pec pod Sněžkou of bezoek het boomkroonpad in Janské Lázně. Hier kun je ook met de lift naar de top van de berg, waar je een trampolinepark vindt. Daarnaast kun je hier ook een step huren waarmee je van de berg af kunt sjezen. Eén van de leukste uitstapjes met kinderen is naar safaripark Dvůr Králové. Deze dierentuin heeft tientallen Afrikaanse dieren die in open verblijven worden gehouden. Bovendien kun je in Oost-Bohemen op veel plekken paardrijden of vissen. Een ontspannen fietstocht is mogelijk in de omgeving van Nové Město nad Metují of fiets langs de Elbe van Josefov naar Hradec Králové. De route is uitstekend aangegeven en heeft een eigen fietspad.

Dorpen in Oost-Bohemen

name

Janské Lázně is een Tsjechisch kuuroord gelegen in het oosten van het Reuzengebergte, zo’n 900 kilometer rijden van de Nederlandse grens. Hoewel de plaats met name bekend is als populaire wintersportbestemming omdat het deel uitmaakt van het groot...Lees meer over Janské Lázne

name

Pardubice is een stad die ook wel bekend staat als het peperkoekhart van Tsjechië. De gilde van de peperkoekbakkers is in de 16e eeuw ontstaan en in de 20e eeuw is de peperkoekproductie echt goed op gang gekomen. Sindsdien is Pardubice onlosmakeli...Lees meer over Pardubice

Locatie

Zomervakantie tips