Skip to navigation Skip to main content

7 van de mooiste natuurparken in Tsjechië

54445 - 7 van de mooiste natuurparken in Tsjechië
© Czech Tourism

Absolute aanrader voor een bergavontuur, is het ontdekken van de schoonheid van de Tsjechische natuur in de mooiste natuurparken van Tsjechië . Het land heeft vier nationale parken, maar ook tientallen beschermde natuurgebieden en andere mooie plekken waar je kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en zelfs klimmen. In de nabije omgeving van Praag vind je bossen, bergen, rotsformaties en glooiend platteland, maar ook in het oosten van Tsjechië zijn tal van mooie natuurparken te bewonderen. In dit blog lichten we een aantal van de mooiste natuurparken van Tsjechië voor je uit.

1. Boheems Zwitserland

Een stukje Zwitserland in Tsjechië. Dat is precies wat de schilders Adrian Zingg en Anton Graff dachten. De kunstenaars, geboren in de Alpen, vonden het landschap zo op hun thuisland lijken, dat ze het natuurgebied naar Zwitserland vernoemden. Het Duitse deel van het nationale park heet Saksisch Zwitserland, het Tsjechische deel wordt Boheems Zwitserland genoemd. Boheems Zwitserland is het jongste nationale park van Tsjechië. Kenmerkend voor dit gebied zijn de kloven bij Hřensko, die zijn uitgeslepen door de Kamenice rivier. Dé bezienswaardigheid van Boheems Zwitserland is de Pravčická brána. Het is de grootste rotsbrug in Europa. Het restaurant bij dit indrukwekkende natuurverschijnsel bestaat al sinds de 19e eeuw en was bedoeld als rustplaats voor de eerste toeristen. Een mooie wandeling van 23 km combineert zowel de kloof als de rotsbrug. Het kan in de zomer erg druk zijn bij deze plekken, dus het is aan te raden om de wandeling op tijd te starten. Het is ook de moeite waard om naar de plaatsen Jetrichovice en Krásná Lípa te gaan voor een mooie wandeling of fietstocht. Verschillende paden gaan vanuit deze dorpen naar mooie uitzichtpunten over het Boheems Middelgebergte en langs historische huizen in volksarchitectuur.

54445 - boheems zwitserland in tsjechie
Uitzicht op de natuur van Boheems Zwitserland en de heuvels van het Boheemse Middelgebergte © Shutterstock

2. Het Reuzengebergte

Tsjechië is onlosmakelijk verbonden met Praag, maar het Reuzengebergte wordt ook vaak geassocieerd met Tsjechië. De bergketen ligt in het noorden van het land en vormt voor 40 km de grens met Polen. Ga je hier wandelen dan zul je regelmatig de grens oversteken. In het Reuzengebergte vind je de hoogste toppen van Tsjechië. De Sněžka is met zijn 1603 meter de hoogste berg van Tsjechië en hierdoor ook een hele populaire plek voor een uitstapje. Vanuit Pec pod Snežkou gaat er een kabelbaan naar de Sněžka, maar je kunt ook 800 meter klimmen. Op de top kan het soms erg druk zijn, maar laat je die achter je dan ben je al snel omgeven door de stilte van de natuur. Wandel vanaf de top terug naar Pec pod Snežkou via het vlonderpad door de Upské veenmoerassen. Het wordt ook wel Tsjechische toendra genoemd omdat er geen enkele boom groeit en het weer hier erg onstuimig kan zijn.

Andere mooie wandelplekken in het Reuzengebergte is het pad door de Elbe vallei vanuit Špindleruv Mlýn, het bierpad naar vier mini-brouwerijen en het Pools-Tsjechisch Vriendschapspad. Mountainbiken kun je ook fantastisch in het Reuzengebergte. Het nationale park heeft meer dan 400 kilometer aan fietsroutes, waarvan de Krkonoše Diagonal de langste route is. De fietstocht doorkruist het hele natuurgebied en is 69 km lang. In de zomer zijn er fietsbussen die je weer terugbrengen naar het startpunt. Met de uitgebreide mogelijkheden, is het dus geen wonder dat deze regio tot de mooiste natuurparken van Tsjechië behoort.

Tips voor een vakantie in het Reuzengebergte
54445 - reuzengebergte tsjechie
Wandelen over de bergkam in het Reuzengebergte © CzechTourism

3. Boheems Paradijs

Op anderhalf uur rijden ten noorden van Praag, ligt het spectaculaire natuurgebied Boheems Paradijs. Het UNESCO Geopark heeft niet alleen prachtige natuurverschijnselen, maar je vindt er ook veel historische monumenten. Boheems Paradijs is een uniek geologisch gebied, omdat het honderden miljoenen jaren geleden een zeebodem was met regelmatig vulkanische activiteit. Dit resulteerde in een landschap met metershoge zandstenen rotsen, puntige heuvels, karstverschijnselen en romantische valleien met vijvers waar je volop mineralen kunt vinden. Drie aantrekkelijke gebieden in Boheems Paradijs zijn de Prachov rotsen, rotsgebied Hrubá skála en de rotsen van Malá skála. De Prachov rotsen liggen vlak bij de gezellige stad Jičín en vormen een imposant labyrint. Door het compacte gebied voeren diverse wandelcircuits waar je langs, over en soms door de rotsen loopt. Sommige zandstenen rotsformaties zijn hier wel 40 meter hoog. Kenmerkend voor Hrubá skála is het chateau dat zich hoog op een rots bevindt. Ook hier kun je mooie wandel- en fietsroutes volgen die naar uitzichtpunten, kasteel Kost en de burchtruïne Trosky gaan. De rotsen van Mála skála liggen aan de Jizera rivier en zijn in vergelijking met de Prachov rotsen minder toeristisch. Een wandelpad van 3 km voert door het gebied. Je kunt dit ideaal combineren met een kano- en fietstocht van Malá skála naar Dolánky. Liefhebbers van klimmen kunnen zich ook volop uitleven in Boheems Paradijs. Rondom Trutnov zijn er verschillende rotsen die beklommen mogen worden. Ze vormen een goede uitdaging voor de ervaren klimmers.

54445 - rotsen boheems paradijs
De zandstenen rotsen van Boheems Paradijs © CzechTourism

4. Beskiden gebergte

Groene bergen met prachtige folklore gebouwen. Het Beskiden gebergte in Moravië is een plek waar je verrast wordt door haar charme en leuke outdoor activiteiten. Mountainbiken, wandelen, outdoor steppen, klimmen. Het kan hier allemaal. Ben je in het Beskiden gebergte dan mag je de plaats Pustevny niet overslaan. Het sportdorp heeft twee schitterende art nouveau gebouwen in volksstijl: Mamenka en Libušín. Mamenka is een hotel en Libušín is een restaurant waar je om je heen blijft kijken vanwege het mooie interieur. Pustevny is ook aantrekkelijk vanwege het boomkroonpad Valaška Trail. De 22 meter hoge toren biedt een spectaculair panorama, maar de glazen skywalk en de glijbaan zijn de leukste attractie. Wandelen in het Beskiden kun je volop. Er gaat een route over de bergkam naar de top Radegast waar je ook langs het standbeeld van deze folklore heerser komt. De tocht naar de Lysá hora is een pittige beklimming. De natuur van het Beskiden gebergte leent zich ook uitstekend voor fietsen. Maak een fietstocht vanuit Pustevny naar het openluchtmuseum Rožnov pod Radhoštem. Doorkruis de bergen en volg de Becva rivierroute.

Lees ook: De mooiste fietsroutes in Tsjechië

54445 - beskiden gebergte tsjechie
De bergtop Radhošt in het Beskiden gebergte © Shutterstock

5. Boheemse Woud

Aan de zuidelijke grens van Tsjechië ligt een natuurstrook van 125 km langs de Duitse grens. Het Nationale Park Boheemse Woud is een van de mooiste natuurparken in Tsjechië en vormt samen met het Beierse Woud het grootste aaneengesloten bos van Centraal-Europa. Doordat het gebied voor meer dan 40 jaar afgesloten was door het IJzeren Gordijn, is de natuur hier zijn eigen gang gegaan. De dichte bossen met veenmoerassen worden afgewisseld met oude gletsjermeren, oerbossen en kale sparren vanwege de schorskever. Het landschap van het Boheemse Woud leent zich uitstekend voor een actieve vakantie. Een mooie wandeltocht is door het Boubín bos of wandel over het vlonderpad door het veenmoeras van Soumarské. In het westen van het Boheemse Woud ligt het sportdorp Železná Ruda waar je in de winter kunt skiën en langlaufen. In de zomer is het een prima uitvalbasis voor een tocht langs het gletsjermeer Certovo jezero of beklim de Špicák waar zich ook een bikepark bevindt. Door het Boheemse Woud gaat een meerdaagse wandelroute die is verbonden met het Duitse wandelnetwerk. De Goldsteig volgt oude handelspaden naar mooie stadjes, zoals Prachatice en Kašperské Hory. Wie liever een meerdaagse fietstocht maakt door het nationale park, kan de IJzeren Gordijnroute volgen. Het doorkruist het hele natuurgebied en onderweg fiets je over voormalige militaire wegen, kom je verlaten dorpen tegen, verstopte bunkers en andere monumenten uit de tijd van het communisme.

Lees ook: Rondreis door Tsjechië langs natuur en kastelen

54445 -
Wandelen door het glooiende landschap van het Boheemse Woud © Zlatá stezka

6. Moravische Karst

Brno is de op een na grootste stad van Tsjechië en is een gezellige studentenstad vol leuke restaurants, boetiekjes en attracties. Op een half uur rijden ten noorden van Brno ligt het natuurgebied Moravische Karst. De grotten van Moravië zijn uniek. Door deze ondergrondse wereld stroomt de Punkva rivier voor 29 kilometer. Het is de langste ondergrondse rivier van Tsjechië en heeft prachtige gangen uitgesleten. Over de rivier kun je met een bootje varen en bij indrukwekkende ruimtes komen waar stalactieten aan het plafond zijn gegroeid. Van de 1000 grotten in de Moravische Karst zijn er vijf toegankelijk voor bezoekers. De Catharinagrot staat bekend om zijn buitengewone stalagmieten in de vorm van een toverstok. De Macocha-kloof is het icoon van het beschermde natuurgebied. Het is een 140 meter diep 'lichtgat', de diepste in zijn soort in Centraal-Europa. Boven de grotten bevindt zich een dicht bos waar verschillende wandel- en fietspaden lopen. Vooral mountainbikers kunnen zich hier uitleven. In Jednovice en Mariánské údolí zijn verschillende single trails in alle moeilijkheidsgraden.

54445 - kasteel boheemse karst tsjechie
Natuurpracht en honderden kilometers aan fietsroutes in de Moravische Karst © Petr Slavík

7. Boheemse Karst

Laatste in deze rij met mooiste natuurparken in Tsjechië, is de Boheemse Karst. Ook in het westen van Tsjechië vind je een karstgebied met grotten en rotspartijen. De Boheemse Karst ligt ten zuiden van Praag op slechts een half uur van de Tsjechische hoofdstad. Het beschermde natuurgebied heeft een gevarieerd landschap met schitterende valleien, karstcanyons, kloven, watervallen en eikenbossen. De rivier de Berounka stroomt samen met enkele zijrivieren door de Boheemse Karst en hebben een wonderlijk landschap gecreëerd. In het gebied zijn veel populaire bezienswaardigheden, of het nu de wonderen van de natuur zijn of door de mens gemaakte werken zoals kasteel Karlštejn en de Amerika-steengroeven. De kalkstenen Koneprusy-grotten zijn ruim twee kilometer. Vanuit het dorp Svatý Jan pod Skalou kun je naar een fraai uitzichtpunt lopen. Een aanrader om met zonsondergang te doen.

Tip: Met de trein ben je vanuit Praag in drie kwartier bij kasteel Karlštejn. Combineer een bezoek aan dit populaire kasteel met een mooie wandeling door de bossen.

Een gratis informatiepakketje met brochures over de natuurparken van Tsjechië kan aangevraagd worden via [email protected]

Meer informatie over een vakantie in Tsjechië
54445 -  (1)
Kasteel Karlštejn verstopt in de bossen van de Boheemse Karst © Ladislav RennerZomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.