Vakantie Moravië (Tsjechië)

Moravië

Hoewel Tsjechië niet meteen het eerste land is dat je linkt aan wijn, wordt hier wel degelijk wijn geproduceerd. Dit wordt vooral gedaan in de regio Moravië, in het oosten en zuidoosten van Tsjechië. Het zuiden van Moravië wordt gekenmerkt door de romantische landschappen met vele wijngaarden en charmante dorpjes, maar ook vind je hier kalksteengrotten. In het noorden van de regio zie je vooral hoge bergen en groene bossen. De hoogste bergen in Moravië liggen bij de grens met Polen en Slowakije.

Eén van de indrukwekkendste gebergtes in Tsjechië ligt in Moravië: het Beskidengebergte. Deze bergketen is ruim 600 km lang en strekt zich uit over de landen Tsjechië, Polen, Slowakije en Oekraïne. Dit gebergte combineert de ongerepte natuur met de volkstradities en architectuur op een unieke manier. Daarnaast zijn er tal van activiteiten te ondernemen. Je kunt hier wandelen en fietsen, maar ook de heerlijke lokale specialiteiten proeven. Op één van de toppen, Pustevny, vind je tegenwoordig een boomkroonpad, inclusief glazen skydeck. De streek is ook beroemd om de Wallachische specialiteiten, zoals frgále - grote ronde gebakjes bedekt met roomkaas, maanzaad en pruimenjam. Een ander gerecht is de traditionele Wallachische kyselica, een dikke soep gemaakt van zuurkool, room en worst.

Vakantieregio's

 • Zuid-Moravië

  Zuid-Moravië

  De wijnregio van Tsjechië met charmante steden en mooie fietsroutes.

 • Oost-Moravië

   Oost-Moravië

  Een streek die bekend staat om folklore, tradities en heerlijke gastronomie.

 • Moravië-Silezië

  Moravië-Silezië

  Vier vakantie op een plek waar industrieel erfgoed en bergen samengaan.

 • Jeseníky

  Jeseníky

  Een ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

 • Olomouc regio

  Olomouc regio

  Een prachtige regio met tal van historische steden en eeuwenoude burchten.

 • Vysočina regio

  Vysočina regio

  Ontdek de harmonie van de natuur op de grens tussen Bohemen en Moravië.

Fietsen door Moravië

Moravië is de perfecte regio voor een heerlijke fietsvakantie. Zo vind je in het wijnbouwgebied van Moravië talloze fietspaden, totaal ruim 1200 km! De routes gaan langs wijngaarden, wijnhuizen, verstopte wijnkelders in de heuvels en tientallen kastelen. Er zijn tien routes vernoemd naar de originele wijngebieden. De basis hiervoor is de 245 kilometer Moravische wijnroute van Znojmo naar Uherské Hradiste. De Moravische wijnroutes bestaan uit 28 gedetailleerde routes. Een populair traject is de route door het cultuurlandschap Valtice-Lednice. Een andere route naar Uherské Hradiste is de Morava Trail, langs de rivier de Morava. Deze tocht start in het Jeseníky gebergte en verbindt de steden Olomouc, Kroměříž en Uherské Hradiste. Het traject eindigt in de Zuid-Moravische grensplaats Břeclav.

Fietsen in Moravië
Moravische wijnroutes, de keuze is reuze! (Foto: © Petr Slavík)

Wandelen in Moravië

Voor een wandeling ben je in Moravië aan het juiste adres. Perfect hiervoor is het nationale park Podyjí, de kleinste van de vier nationale parken van Tsjechië. Podyjí ligt tegen de grens met Oostenrijk en was jarenlang volledig ontoegankelijk door het IJzeren Gordijn. Hierdoor is het landschap goed bewaard gebleven. De Dyje rivier stroomt door het rijke beboste landschap en aan de oevers liggen rotsen, wijngaarden, bloemenweides en heerlijk ruikende fruitboomgaarden. In de vallei vind je tal van gemarkeerde wandelpaden, langs adembenemende landschappen en mysterieuze ruïnes. Een tip is de route naar Vraní skála en de Šobes-wijngaard, gelegen op een zonnige zuidhelling beschut tegen de wind.

De gezonde lucht in de Jeseníky bergen in Moravië

Bossen, watervallen, thermale bronnen en heuvels, het klinkt bijna als een sprookje. Toch bestaat het echt. De spastad Jeseník wordt omringd door prachtige bergen en heeft de schoonste lucht van Midden-Europa. Dit komt door de wind die rechtstreeks van de Oostzee hierheen waait en zich mengt met de vochtige berglucht. Jeseníky is de op een na hoogste bergketen van Tsjechië. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en ook op de fiets kun je de omgeving ontdekken. Daarnaast mag een bezoekje aan de waterkrachtcentrale in Dlouhé Stráně ook niet ontbreken. Deze is uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Tsjechië en dat is natuurlijk niet zonder reden!

Dorpen in Moravië

name

Vlak bij de Oostenrijkse grens ligt de Moravische hoofdstad Brno. Het is de tweede grootste stad van Tsjechië en ligt in de schitterende regio Zuid-Moravië. Het is een gezellige studentenstad met veel goede restaurants en creatieve zaakjes. Brno i...Lees meer over Brno

name

Olomouc staat bekend om de culturele hoogtepunten, maar de natuur rondom de stad mag ook niet vergeten worden. Door de stad stroomt de rivier de Morava waar een prachtig fietsroute langs gaat. De rivier heeft haar bron in het Jeseníky gebergte en...Lees meer over Olomouc

name

De stad Ostrava is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt voor een vakantie. De stad is namelijk niet heel bekend en was vroeger een industriële mijnstad. Tegenwoordig is Ostrava getransformeerd tot een hippe bestemming waar je cultuur ku...Lees meer over Ostrava

Locatie

Zomervakantie tips