Skip to navigation Skip to main content
Moravie
© Pixabay
Tsjechië

Vakantie Moravië (Tsjechië)

Hoewel Tsjechië niet meteen het eerste land is dat je linkt aan wijn, wordt hier wel degelijk wijn geproduceerd. Dit wordt vooral gedaan in de regio Moravië, in het oosten en zuidoosten van Tsjechië. Het zuiden van Moravië wordt gekenmerkt door de romantische landschappen met vele wijngaarden en charmante dorpjes, maar ook vind je hier kalksteengrotten. In het noorden van de regio zie je vooral hoge bergen en groene bossen. De hoogste bergen in Moravië liggen bij de grens met Polen en Slowakije.

Eén van de indrukwekkendste gebergtes in Tsjechië ligt in Moravië: het Beskidengebergte. Deze bergketen is ruim 600 km lang en strekt zich uit over de landen Tsjechië, Polen, Slowakije en Oekraïne. Dit gebergte combineert de ongerepte natuur met de volkstradities en architectuur op een unieke manier. Daarnaast zijn er tal van activiteiten te ondernemen. Je kunt hier wandelen en fietsen, maar ook de heerlijke lokale specialiteiten proeven. Op één van de toppen, Pustevny, vind je tegenwoordig een boomkroonpad, inclusief glazen skydeck. De streek is ook beroemd om de Wallachische specialiteiten, zoals frgále - grote ronde gebakjes bedekt met roomkaas, maanzaad en pruimenjam. Een ander gerecht is de traditionele Wallachische kyselica, een dikke soep gemaakt van zuurkool, room en worst.

Vakantieregio's Moravië

Zuid-Moravië: de wijnregio van Tsjechië met charmante steden en mooie fietsroutes.

Oost-Moravië: een streek die bekend staat om folklore, tradities en heerlijke gastronomie.

Moravië-Silezië: vier vakantie op een plek waar industrieel erfgoed en bergen samengaan.

Jeseníky: een ideale vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Olomouc regio: een prachtige regio met tal van historische steden en eeuwenoude burchten.

Vysoçina regio: ontdek de harmonie van de natuur op de grens tussen Bohemen en Moravië.

Fietsen door Moravië

Moravië is de perfecte regio voor een heerlijke fietsvakantie. Zo vind je in het wijnbouwgebied van Moravië talloze fietspaden, totaal ruim 1200 km! De routes gaan langs wijngaarden, wijnhuizen, verstopte wijnkelders in de heuvels en tientallen kastelen. Er zijn tien routes vernoemd naar de originele wijngebieden. De basis hiervoor is de 245 kilometer Moravische wijnroute van Znojmo naar Uherské Hradiste. De Moravische wijnroutes bestaan uit 28 gedetailleerde routes. Een populair traject is de route door het cultuurlandschap Valtice-Lednice. Een andere route naar Uherské Hradiste is de Morava Trail, langs de rivier de Morava. Deze tocht start in het Jeseníky gebergte en verbindt de steden Olomouc, Kroměříž en Uherské Hradiste. Het traject eindigt in de Zuid-Moravische grensplaats Břeclav.

Wandelen in Moravië

Voor een wandeling ben je in Moravië aan het juiste adres. Perfect hiervoor is het nationale park Podyjí, de kleinste van de vier nationale parken van Tsjechië. Podyjí ligt tegen de grens met Oostenrijk en was jarenlang volledig ontoegankelijk door het IJzeren Gordijn. Hierdoor is het landschap goed bewaard gebleven. De Dyje rivier stroomt door het rijke beboste landschap en aan de oevers liggen rotsen, wijngaarden, bloemenweides en heerlijk ruikende fruitboomgaarden. In de vallei vind je tal van gemarkeerde wandelpaden, langs adembenemende landschappen en mysterieuze ruïnes. Een tip is de route naar Vraní skála en de Šobes-wijngaard, gelegen op een zonnige zuidhelling beschut tegen de wind.

De gezonde lucht in de Jeseníky bergen in Moravië

Bossen, watervallen, thermale bronnen en heuvels, het klinkt bijna als een sprookje. Toch bestaat het echt. De spa-stad Jeseník wordt omringd door prachtige bergen en heeft de schoonste lucht van Midden-Europa. Dit komt door de wind die rechtstreeks van de Oostzee hierheen waait en zich mengt met de vochtige berglucht. Jeseníky is de op een na hoogste bergketen van Tsjechië. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en ook op de fiets kun je de omgeving ontdekken. Daarnaast mag een bezoekje aan de waterkrachtcentrale in Dlouhé Stráně ook niet ontbreken. Deze is uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Tsjechië en dat is natuurlijk niet zonder reden!