Skip to navigation Skip to main content

De mooiste fietsroutes in Tsjechië

52435 - De mooiste fietsroutes in Tsjechië
© Mark BBDO

Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Tsjechië. Je vindt hier lange comfortabele tochten langs rivieren, routes die door de prachtige natuur voeren ver van de steden en spannende paden die langs de hellingen van hoge bergen lopen. Honderden kilometers aan gemarkeerde fietsroutes wachten op je in Tsjechië. De unieke natuur, de gezellige steden en knusse dorpjes maken van elke fietstocht weer een unieke ervaring. Fietsen in Tsjechië is dan ook een aanrader voor iedereen die van een actieve vakantie houdt! In dit blog zetten we een aantal van de mooiste fietsroutes in Tsjechië voor je op een rijtje.

1. Fietsen langs de rivier de Elbe

Eén van de populairste fietsroutes in Tsjechië is de Elberoute, langs rivier de Elbe. Deze fietstocht is onderdeel van de EuroVelo, het netwerk van fietsroutes door Europa. De Elberoute loopt vanaf de bron van de rivier in het Reuzengebergte naar de Duitse grens en is door de geringe hoogteverschillen een eenvoudige en aantrekkelijke fietsroute voor veel fietsers. Deze 380 km lange route kent vele hoogtepunten. Zo fiets je bijvoorbeeld in de regio Hradec Králové langs het barokke complex Kuks, een prachtig monument waar de op één na oudste apotheek van Tsjechië zit en waar je de 12 standbeelden van deugden en zonden kun bewonderen. Verder kom je nog langs peperkoekenstad Pardubice, het spastadje Poděbrady en de Noord-Boheemse wijnstad Litoměřice .

52435 - fietsroute langs elbe Tsjechie
De Elberoute kun je ook met kinderen fietsen! (Foto: © Petr Polák)

2. De Egerroute

Een andere bekende fietsroute in Tsjechië loopt ook langs een rivier, en wel langs de Eger. Dit is een ontspannen fietstocht dwars door West-Bohemen en de streek Dolní Poohrí. Hoewel deze rivier in het Duitse Beieren ontspringt, stroomt de Eger voor het grootste deel door Tsjechië. De Egerroute is 277 km lang en start in de grensplaats Slapany. Het landschap onderweg varieert van historische steden tot het rustige Tsjechische platteland. Voor een overnachting zijn de plaatsen Loket en Karlovy Vary echte aanraders. Als je hier pauzeert of verblijft, probeer dan de lokale drank Becherovka, breng een bezoekje aan de zuilengalerijen en proef het heilzame water.

3. De Morava route

De Morava route gaat dwars door de regio Moravië en loopt langs de Morava rivier. Deze heeft haar bron in het Jeseníky gebergte. Je fietst dwars door het beschermde natuurgebied CHKO Litovelské Pomoraví, een moerasgebied dat het leefgebied is voor zeldzame flora en fauna. Daarnaast gaat deze fietsroute in Tsjechië ook langs historische steden, zoals Olomouc en Kromeríž, beiden steden staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Daarna gaat de Morava route verder langs het Bata kanaal en Uherské Hradiště, een gezellige plaats in het oosten van Tsjechië. Vanaf deze stad kun je kiezen of je de Morava route verder volgt of dat je één van de vele Moravische wijnroutes kiest. In totaal is de Morava route 274 km lang, maar de fanatieke fietsers kunnen de Morava nog verder volgen. Na het Tsjechische traject loopt de Morava rivier nog verder door Slowakije en Oostenrijk tot het punt waar de rivier zich samenvoegt met de Donau.

 4. Zuid-Moravische wijnroutes

Ook Zuid-Moravië is een heerlijke fietsbestemming. Je vindt hier meer dan 1000 km fietsroutes door pittoreske dorpen, romantische wijngaarden en langs prachtige monumenten. Populair zijn hier de 11 Moravische wijnroutes, waarvan de langste goed is voor 300 km fietsplezier. Dit traject begint in het oude wijnstadje Znojmo en eindigt in Uherské Hradiště, op zo'n 40 km van de Slovaakse grens. Deze fietsroute in Tsjechië gaat langs maar liefst 70 wijnstadjes, 10 beschermde natuurparken en tal van historische monumenten. De andere routes vind je in specifieke wijnregio's, zoals de Brno wijnroute van 130 km, de Kyjov route van 85 km en de Mikulov route van 82 km. Hiervan is die laatste de favoriet van veel fietsliefhebbers, vanwege de mooie uitzichten en monumenten onderweg. Zo gaat deze route onder andere door het prachtige UNESCO-cultuurlandschap Lednice-Valtice.

52435 - fietsen door wijngaarden moravie
Fiets tussen de romantische wijngaarden in Moravië (Foto: © Petr Slavík)
Fiets tussen de romantische wijngaarden in Moravië (Foto: © Petr Slavík)

5. Jizera Greenway

Deze 160 km lange fietsroute in Tsjechië volgt de Boheemse rivier Jizera langs monumenten, kastelen en volksarchitectuur. De Jizera Greenway begint in het IJzergebergte, loopt door het Reuzengebergte en langs het Boheems Paradijs richting Praag. Vergeet in het Reuzengebergte niet te genieten van de prachtige uitzichten! Onderweg kom je langs Semily, waar de Jizera rivier zich een weg heeft gebaand door de Riegrovka kloof. Als je tijd over hebt, is deze kloof zeker de moeite waard om te bezoeken (wel te voet uiteraard). Later fiets je door Železný Brod, bekend om de lokale architectuur. Daarnaast vind je hier ook veel winkels waar je de mooiste creaties uit de plaatselijke glasblazerijen kunt kopen. Ook Mála Skála en de Škoda stad Mladá Boleslav zijn de moeite waard om te ontdekken.

6. De IJzeren Gordijnroute

De IJzeren Gordijnroute is de langste Euroveloroute in Europa en loopt langs de voormalige grens die Oost- en West-Europa van elkaar scheidde. Waar de grensregio's vroeger streng bewaakt werden, vind je nu prachtige natuurgebieden. Deze fietsroute in Tsjechië gaat langs de zuidelijke grens van het land, door ongerepte natuurparken als het Boheemse Bos, het Boheemse Woud en Nationaal Park Podyjí. Je begint met deze 888 km lange fietsroute in de grensplaats Hranice en eindigt uiteindelijk in Břeclav, in Zuid-Moravië. Onderweg fiets je regelmatig langs overblijfselen van de voormalig grens en in Rozvadov kom je langs het Iron Curtain Museum. Meer geschiedenis vind je in Cížov in de vorm van een oude wachttoren en het bijbehorende prikkeldraad en in de stad Mikulov leert de route 'Gate to Freedom' je meer over IJzeren Gordijn en de slachtoffers. Een route vol geschiedenis!

52435 - uitzicht ijzeren gordijnroute
De IJzeren Gordijnroute kent een rijke geschiedenis! (Foto: © David Marvan)
De IJzeren Gordijnroute kent een rijke geschiedenis! (Foto: © David Marvan)

7. Fietsen door het Ertsgebergte

Waar de Krušnohorská magistrála in de winter een prachtig langlauftraject is, kun je deze paden 's zomers op de fiets ontdekken. Ver van de grote steden ontdek je de prachtige natuur van het Ertsgebergte. Onderweg fiets je door een wisselend landschap en kun je genieten van de mooiste uitzichten op Tsjechië en Duitsland. Het is een pittige fietsroute in Tsjechië van ruim 240 km lang. Je start in de stad Cheb, bij het Skalka stuwmeer. Onderweg beklim je verschillende toppen van het Ertsgebergte, waaronder de hoogste top Klínovec (1244 m). De fietsroute eindigt op een ander hoogtepunt in dit gebergte: op de 723 m hoge berg Decínský Snežník.

8. Mountainbiken in Tsjechië

Ook voor mountainbikers is er genoeg te doen in Tsjechië. In de bergen zijn tal van uitdagende mountainbiketrails te vinden. Zo vind je in het IJzergebergte, aan de grens met Polen, het oudste MTB-circuit van Tsjechië. Hier ligt in totaal 80 km aan trails voor zowel de beginnende mountainbiker als de gevorderde. Ook in het Reuzengebergte kun je prachtig mountainbiken. Vergeet ook de Rychlebské-paden in het Jeseníky gebergte niet. Deze uitdagende routes zijn voormalige jachtpaden en gaan door een adembenemend landschap met bossen, bergbeekjes, overstroomde steengroeven en enorme granieten rotsblokken. In totaal heb je hier maar liefst 60 km aan trails tot je beschikking, van rustige paden tot pittige trails met scherpe bochten.

Meer informatie over fietsen in Tsjechië vind je op: Zomer.czechtourism.com en Czechtrails.com

52435 - mountainbiketrail tsjechie
Ook aan mountainbiketrails geen gebrek in Tsjechië! (Foto: © Milan Jaros)
Ook aan mountainbiketrails geen gebrek in Tsjechië! (Foto: © Milan Jaros)
Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.