Vakantie West-Bohemen (Tsjechië)

West-Bohemen

Of je nu van cultuur, natuur, gastronomie of wellness houdt, in West-Bohemen kun je genieten van een gevarieerde vakantie. Maak wandelingen in het Ertsgebergte, ga fietsen langs de rivier de Eger en bewonder de steden Cheb, Karlovy Vary en Pilsen. Tussen de steden vind je verschillende natuurgebieden, waar je terecht kunt voor een mooie wandeling of fietstocht. En daarnaast staat West-Bohemen bekend om de diverse spa’s.

In deze regio vind je drie spa’s die samen de West-Boheemse spadriehoek vormen. Deze bestaat uit de steden Karlovy Vary, Františkovy Lázně en Mariánské Lázně. Dit is een gebied waar mensen van over de hele wereld al eeuwenlang naartoe komen voor rust en genezing. Karlovy Vary is de bekendste stad van de West-Boheems spadriehoek en heeft al vele vooraanstaande mensen mogen ontvangen, zoals Beethoven, Mozart en diverse filmsterren. Bij de steden in West-Bohemen vind je niet alleen de spa’s, maar ook diverse natuurgebieden. In het noorden van de regio vind je het Ertsgebergte en natuurreservaat Božídarské rašeliniště en in het zuiden ligt natuurgebied Slavkovský les. Kortom, er is genoeg natuur in West-Bohemen dus!

Vakantieregio's

 • Zuidelijk Ertsgebergte

  Zuidelijke Ertsgebergte

  Ideale bestemming voor een actieve zomer- of wintervakantie in de bergen.

 • Bos van Slavkov

  Bos van Slavkov

  Een prachtig beschermd natuurgebied met bijzondere mineraalbronnen.

 • Karlovy Vary

  Karlovy Vayr

  De regio van rust, ontspanning, wellness én mooie architecturale pareltjes.

 • Cheb-regio

  Cheb-regio

  Een historische grensregio met vele bijzondere bezienswaardigheden.

 • Pilsen regio

  Pilsen regio

  De regio waar het bier rijkelijk vloeit en waar de pils zijn naam aan dankt.

Natuur en werelderfgoed in West-Bohemen

Aan natuurgebieden geen gebrek in West-Bohemen. Een populaire plek onder wandelaars is het Ertsgebergte. Je kunt hier prachtige wandelingen maken in de bergen en in natuurreservaat Božídarské rašeliniště, een veengebied met sparrenbossen. Eén van de nieuwste attracties in het Ertsgebergte is het voormalige mijngebied. Dit gebied staat sinds 2019 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het culturele landschap van het Ertsgebergte is diepgaand gevormd door 800 jaar aan vrijwel ononderbroken mijnbouw en dat kun je nu met eigen ogen zien. Daarnaast vind je in West-Bohemen nog natuurgebied Slavkovský. Hier stromen de Eger en de Teplá en de heuvels zijn hier miljoenen jaren geleden gevormd door vulkanische activiteit.

Karlovy vary
Karlovy vary is gelegen in een heuvelachtige en bosrijke omgeving (Foto: © Ladislav Renner)

Fietstips in West-Bohemen

West-Bohemen heeft enkele populaire fietsroutes, zoals de Egerroute en het fietstraject door het Ertsgebergte. De Egerroute (230 km) is een aangename tocht die één van de schoonste rivieren van het land volgt. De Eger (Ohře) stroomt vanaf de grens met Beieren door een schitterend landschap naar het noorden van het land. De gevarieerde riviervallei biedt smalle kloven met majestueuze rotsen. Ook kom je langs kastelen en historische koninklijke steden. De fietsroute heeft een gering hoogteverschil. De fietsroute door het Ertsgebergte, genaamd de Krušnohorská magistrála voert langs de Duitse grens van Cheb naar Děčín. Deze route heeft meer hoogteverschillen. Het traject – route nummer 23 – is 96 kilometer en gaat veelal over verharde wegen met weinig verkeer. Bezienswaardigheden onderweg zijn het Skalka-reservoir, de bergtop Klínovec en de prachtige Tisá rotsen.

Cultuur in West-Bohemen

Voor cultuur- en bierliefhebbers is de stad Pilsen (Plzeň) een echte aanrader. Dit is de stad waar het pils is geboren. Bezoek de Pilsner Urquell-brouwerij, proef een ongefilterd biertje en bekijk het brouwerijmuseum. Pilsen in West-Bohemen is een stad vol culturele, joodse en technische monumenten, gelegen aan de samenvloeiing van vier rivieren. De stad heeft enkele fraaie bezienswaardigheden, zoals de synagoge en de Adolf Loos interieurs. Pilsen was de Europese culturele hoofdstad van 2015 en dat is natuurlijk niet zonder reden. Behalve de vele bezienswaardigheden, worden er ook regelmatig evenementen en culturele festiviteiten georganiseerd.

Dorpen in West-Bohemen

name

Het kuuroord Karlovy Vary, of in het Duits Karlsbad, ligt in het westen van Tsjechië en is al sinds de 19e eeuw een populaire bestemming onder buitenlandse bezoekers. Karlovy Vary heeft een levendige kuurtraditie en beschikt over heilzame warmwate...Lees meer over Karlovy Vary

name

Pilsen is de vierde grootste stad van Tsjechië en ligt in het westen van het land. Vanaf Utrecht is het zo’n acht uur rijden naar de stad waarnaar de pils is vernoemd. In het centrum van de stad vind je de Sint-Bartholomeüskathedraal (Tsjechisch:...Lees meer over Pilsen

Locatie

Zomervakantie tips