Skip to navigation Skip to main content

Recept: Käsespätzle

10156 - Recept: Käsespätzle

Käsespätzle is een heerlijk en stevig Oostenrijks gerecht. In sommige streken wordt het ook wel Kässpätzle of Kasnocken genoemd, verschillende namen voor het kaasgerecht dat in bijna elk restaurant in Oostenrijk wel geserveerd wordt. De machtige kaasmassa krijg je vaak geserveerd in een warm pannetje met gebakken uitjes en een frisse salade. Käsespätzle is een fijne lunch op de berg of een diner na een inspannende dag. Hierbij delen we het originele recept van Käsespätzle, zoals de locals het maken.

Käsespätzle recept: ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram bloem
  • 5 eieren
  • 150 tot 250 ml (mineraal)water
  • 250 gram belegen (berg)kaas
  • 40 gram boter (10 gram over de Käsespätzle en 30 gram om de uien in te bakken)
  • 2 uien
  • Nootmuskaat en kurkuma
  • Peterselie (fijn gehakt)
  • Peper, zout en suiker
  • Scheutje olijfolie

Bereiding Käsespätzle

De basis van Käsespätzle is spätzle. Deze pasta is bijna niet te koop in Nederland, maar je kunt het wel zelf maken! Je hebt er een speciale spätzlerasp nodig hebt. Deze is ook in Nederland te koop bij speciaalzaken. Als vervanging van de spätzle kun je eventueel elleboogjesmacaroni gebruiken. Voor het spätzle deeg klop je de eieren in een schaal en voeg je vervolgens de bloem, zout, peper, nootmuskaat en kurkuma toe. Kurkuma geeft het deeg een mooie kleur. Als laatste klop je het water en een scheutje olie door het deeg. Blijf zo'n 5 minuten kloppen en laat het deeg vervolgens 15 minuten rusten. Voor een luchtiger deeg kun je mineraalwater gebruiken.

Laat het deeg vervolgens door de spätzle rasp in een ruime pan met kokend water vallen. De spätzle is gaar als het boven komt drijven. Schep de spätzle uit de pan en spoel het direct af met koud water, zodat het lekker 'al dente' blijft.

In de oven of pan

Meng de spätzle met de kaas en leg het in een ingevette overschaal of pan. Houd wat kaas apart om er als laatste garnering over te strooien. Snijd de boter in kleine blokjes en verdeel het over de schaal/pan. Bak de Käsespätzle 15/20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Terwijl de Käsespätzle gaar wordt kun je de uienringen mooi bruin en knapperig bakken met boter in de koekenpan. De uienringen garneer je - samen met de peterselie - over de Käsespätzle als deze uit de oven komt.

Serveer de Käsespätzle met een simpele frisse groene salade.

Eet smakelijk!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.